El ple de Salou acorda per unanimitat concedir a Juli Vilaplana el títol de Fill adoptiu
miércoles 28 octubre 2015
L'empresari i polític va morir aquest estiu mentre es tramitava l'expedient per a distingir-lo
Aquest vespre, ha estat la seva família, qui ha recollit amb orgull el diploma atorgat per la corporació municipal
Vilaplana passarà a formar part de la història dels il·lustres del municipi i té un quadre penjat a la sala del Rei Jaume I, a alcaldia
El ple de l'Ajuntament de Salou ha acordat avui per unanimitat en aplicació del Reglament especial per a la concessió de distincions municipals reconèixer Julio Vilaplana Verdú com a “fill adoptiu de Salou” a títol pòstum. Així, coincidint en el marc dels actes de celebració de la 26ena edició de la festa de la segregació s'ha celebrat un plenari amb caràcter extraordinari que ha reunit a la seva família i amics per tal de ser partícips del què significa aquest reconeixement que atorga el plenari. De fet, amb aquest gest es vol “significar la màxima distinció vers la seva tasca i aportació a Salou durant tota la seva vida”, assenyala l'expedient que s'ha instruït des del Departament de Cultura i que aprofundeix en tres aspectes bàsics els mèrits d'aquest títol; d'una banda, en l'apartat professional i empresarial, però també el polític i en l'àmbit social i associatiu.
L'alcalde, Pere Granados, durant la sessió plenària ha estat l'encarregat de llegir el conjunt de mèrits pels quals s'ha proposat que la figura de Vilaplana passi a formar part del conjunt de fills adoptius i també ha assenyalat que malgrat que aquest expedient va ser iniciat en vida de la persona objecte d’aquesta distinció municipal, la seva malaurada mort el 31 de juliol d’enguany, fa que el reconeixement hagi estat a títol pòstum, i que a la vegada serveixi d’homenatge a la seva figura: “com referent indiscutible del moviment segregacionista, com empresari i comerciant exemplar, i com a col·laborador altruista en iniciatives de la societat civil salouenca i el seu teixit associatiu”.
Tots els portaveus dels grups municipals CiU, C's, PSC, PP, ERC i Guanyem han fet la seva particular explicació de vot en la que no han faltat paraules de record, d'homenatge, de profund respecte per a la figura de Vilaplana i per recordar el seu caràcter extrovertit, l'aportació i sacrifici que va fer des de sempre per Salou, a més de recordar la seva vessant més empresarial o altruïsta, entre un llarg etcètera de qualificatius. Tots ells, han explicat els motius pels quals s'ha acordat que Juli Vilaplana hagi estat mereixedor d'aquesta distinció, que a data d'avui al municipi ostenten Manolo Albinyana, Mossèn Ramon Muntanyola i José Antonio Gallego.
Els motius del nomenament
En l'expedient es detallen les arrels que van convertir de manera incipient l'arribada de Julio Vilaplana amb la seva família l'any 1957 a Salou. “La família Vilaplana, de gran tradició i vocació gelatera, arriba a Salou un dia del mes de febrer de 1957, amb la intenció d’obrir un establiment i trobar en aquesta localitat una oportunitat on poder desenvolupar la seva feina. Des de llavors, la seva personalitat inquieta i observadora, la seva capacitat d’iniciativa i el seu tarannà sociable i carismàtic, sempre preocupat pels reptes col·lectius, han multiplicat els seus vincles amb la ciutat en múltiples dimensions”.
Així, segons es desprèn de l'expedient, “des de mitjans dels anys 60 fins a l’actualitat, Julio Vilaplana Verdú, juntament amb la seva esposa Amàlia Montero i els seus fills Julio, Maite i Raquel, amplia i dóna un gran impuls al negoci familiar, obrint nous establiments i una torroneria artesanal. Les famoses i reconegudes gelateries “La Ibense” queden estretament vinculades a Salou”. En aquest sentit, destaca que “com empresa exemplar i de reconegut prestigi per la seva producció artesanal, que passa a formar part destacada del teixit econòmic i comercial salouenc “
Com empresari va ser distingit amb el diploma al Mèrit Turístic atorgat per la Generalitat de Catalunya l’any 1986 i va rebre el premi local a l’“Artesà número 1”, concedit per la Discoteca Bye-Bye, l’any 1985. També va ocupar el càrrec de president de l’empresa Helados Alacant, des del 1982 fins al 2007, destacant per la seva capacitat innovadora i per l’atenció que sempre va dispensar als treballadors.
En l'àmbit polític Juli Vilaplana va destacar “com activista compromès i home fort de l’ideari del moviment segregacionista, va estar des del primer moment compartint la primera línia amb un grup de ciutadans que reivindicaven un “Salou lliure”, amb l’objectiu d’assolir l’autonomia municipal de Salou”. En aquest sentit, va ser “soci fundador i membre de la Junta de l’Associació de Ciutadans Pro-Segregació de Salou, l’any 1980; entitat promotora de l’expedient; a més d'un dels impulsors i dinamitzadors de la recollida de signatures per donar suport a la petició de l’expedient jurídic de tirar endavant el procés de Segregació”. També, segons el document justificatiu- “va ser membre fundador i vicepresident de l’Associació d’Amics de la Segregació, l’any 1987. Entitat que prendria el relleu de la promotora de l’expedient, i també va ser el dinamitzador indiscutible de l’argumentari segregacionista en l’àmbit social, polític i mediàtic”. Però en l'expedient també es detallen altres activitats de Vilaplana en l'àmbit polític com a “membre fundador de la Coordinadora Poble de Salou, el novembre de 1989, amb l’objectiu de defensar els interessos i vetllar pel compliment estricte de la sentència del Tribunal Suprem de 30 d’octubre de 1989, que ordenava a la Generalitat la creació del nou municipi de Salou”. Vilaplana va ser soci fundador i líder de la formació política independent “Fòrum Salou” constituïda el 1990, que agrupava una part dels històrics de la Segregació que no volien enquadrar-se en els partits polítics tradicionals, davant la proximitat de les primeres eleccions municipals de 1991. “Aquest compromís amb Salou i el seu futur, que sempre va demostrar, es materialitza encapçalant la candidatura de coalició PSC-PSOE-Fòrum Salou, que va concórrer a les primeres eleccions municipals salouenques el juny de l’any 1991. És escollit regidor de la primera Corporació electe de Salou, i nomenat conseller comarcal del Tarragonès pel Partit dels Socialistes de Catalunya; encara que el 1993 deixa la política activa renunciant a l’acta de regidor per passar a dedicar-se més de ple al negoci familiar”.
Ja en l'àmbit social i associatiu i amb el propòsit de commemorar i retre record al moviment segregacionista i al procés d’independència municipal de Salou, va impulsar i presidir l’Associació d’Amics del 30 d’Octubre, des de l’any 2006 fins al 2015, rellevant al també líder segregacionista Manel Albinyana. Els seus pensaments i la seva estimació per Salou els va canalitzar a través d’articles i narracions literàries en publicacions locals com el Faro de Salou i La Vila; havent publicat més de cent articles d’històries i cròniques referents a Salou. També la seva vessant artística la desenvolupa en el grup teatral UNAE de Tortosa, amb el qual va actuar múltiples vegades a Salou, sempre en favor d’actes benèfics en benefici de l’associació AFAS. Més endavant també formarà part de la companyia “Amics del Botànic” amb els quals seguirà la seva passió teatral. Home implicat amb l’associacionisme salouenc, va ser membre fundador del Casal de Salou (associació cívica i recreativa); soci i membre de la junta de la Unió Esportiva Salou; membre de la junta directiva i vice-president del Club Tennis Salou; membre fundador del Club Rotary Salou el 1995 i president entre l’any 2009 i 2010; i membre de la Junta de l’Associació de Familiars i Amics de l’Alzheimer.
Per la seva capacitat emprenedora i la seva implicació en el món del comerç i del turisme salouenc, va ser durant diverses èpoques membre del Sindicat d’Iniciatives i Turisme (SIT), i membre del Patronat Municipal de Turisme de Salou.
La família, emocionada
En una sala de sessions plenàries plena a vessar, de familiars, d'amics, treballadors i altres personalitats del municipi s'han viscut moments d'emoció continguda. Després de la votació ha sonat un fort aplaudiment i tothom s'ha posat dempeus per recordar la figura de Vilaplana. Ha estat en nom de la família, el seu fill Julio, l'encarregat d'agrair la distinció., primer recollint un diploma de mans de l'alcalde Pere Granados, i posteriorment, llegint el discurs que el seu pare abans de morir va deixar llest per a la ocasió. Un discurs carregat de records en positiu i de paisatges relacionats amb Salou. Per acabar l'acte de reconeixement, i un cop aixecadav la sessió, s'han desplaçat els presents a la sala Jaume I del primer pis, a alcaldia, on s'ha destapat un quadre amb una fotografia de Vilaplana, on restarà penjat al costat d'altres personatges il·lustres del municipi.