La capital de la Costa Daurada es prepara per una nova edició de la Festa del Calamar
jueves 17 noviembre 2016
En aquesta edició, hi haurà pel cap de setmana una degustació popular d’arròs negre a l’Espigó del Moll al preu de 2€
El proper dilluns 21 de novembre s’inicia una nova edició de la festa del calamar que fins al diumenge dia 27 reunirà als aficionats del món de la pesca del municipi al voltant d’aquesta trobada que organitza la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Salou conjuntament amb el Club Nàutic del municipi. La festa que es desenvolupa al voltant de la pesca, de les més antigues amb 42 anys de vigència s’han organitzant un seguit d’actes que buscaran ampliar-ne la difusió entre els salouencs. Així, el diumenge 27 de novembre a les 10 hores es donarà el tret de sortida a la part més popular d’aquesta festa amb una sessió musical variada i festiva. Tot seguit a les 12 del migdia actuació del grup Atabaladors de Salou. A les 12.30h concert de Els Cremats, Havaneres, rumba i mñusica amb sabor mediterrani. A les 13h, s’oferirà una degustació d ‘arròs negre al mateix Espigó del Moll al preu de 2€, que aniran destinats íntegrament a entitats socials del municipi.
Per la regidora de Cultura, Mª José Rodríguez, “hi ha un interès molt viu de seguir endavant amb la Festa del Calamar ja que enguany celebrem la 42 edició i es un gran privilegi poder oferir tant als salouencs com als que ens visiten una setmana plena d’activitats i tallers”, ha explicat.
Altres actes que s’han programat i que busquen apropar la festa a altres estaments de la ciutadania trobem com el dijous 24 a les 17.30h i el dissabte 26 a les 12h a la Biblioteca Municipal de Salou on s’oferiran diversos tallers de temàtica marinera com narració de contes on el calamar és el protagonista, taller de papiroflèxia o sortida al Port de Salou per veure la tornada de les barques del concurs de pesca i la posterior pesada de les peces. A més cada tarda a partir de les 17.30h del 21 al 15 de novembre, l’espai d’infància de la Estació del Carrilet es faran tallers infantils de temàtica marinera.
La festa, al mar
Aquesta festa es desenvoluparà a partir del proper dilluns 21 tal com marquen les bases del concurs. El tret de sortida tindrà lloc com és habitual al Club Nàutic a partir de les 15:15 hores i fins a la posta de sol. Es manté un any més la prohibició de la pesca al curri així com una única categoria de participants amb un màxim de 4 persones (3 tripulants i el patró). Si el dia d’inici es presenten 5 o més embarcacions d’un únic tripulant, es crearà una segona categoria d’un sol tripulant.
Segons la normativa establerta a les bases, a les 18.30 hores finalitza el temps límit de presentació el control de pes. Com ja és tradicional, els horaris d’inici i finalització del temps de pesca s’avisaran amb el llançament d’un coet. Aquest any, es repartiran trofeus al 1r, 2n i 3r, al patró de cada categoria i record commemoratiu a la resta de participants. A més s’atorgaran els següents trofeus: el calamar més gran –per part del Club Nàutic- i un altre premi per a aquell que pesqui el major nombre de calamars –per part de la Societat de Pesca de Salou. També s’adjudicarà la calamarera d’or a aquell patró que hagi guanyat el concurs durant dos anys seguits o bé quatre alterns, a comptar des del 2010.
El sistema de puntuació serà el següent:
CALAMARS …………. 100 Punts
SÍPIES ………………….. 20 punts
POPS …………………… 10 punts
En cas d’empat, es decidirà el desempat tenint en compte el nombre de calamars capturats; i en cas de persistir l’empat, el pes d’aquests.
Un cop finalitzada la festa, es durà a terme un sopar i ball al restaurant del Club Nàutic en el decurs del qual es lliuraran els trofeus. Aquest està previst per dissabte 26 de novembre a les 21.30h. La reserva i venda de tiquets es farà al mateix Restaurant del Club Nàutic Salou des del dilluns 21. Les bases es troben a la pàgina web de l’Ajuntament, www.salou.cat.
Recordar que del 2 a l'11 de desembre Salou acollira les Jornades Gastronòmiques del Calamar sota el titol "Del Mar a la Taula", amb una vintena de restauradors del municipi, juntament amb maridatge de vins de la D.O. Tarragona.