Xarxa d'Alcaldes i Alcaldesses per la Pau
Salou des del 9 de març de 2019, disposa d'un nou símbol de la Pau al municipi (plaça de la Pau). Es tracta de la plantada d'un arbre per la Pau, dedicat a la memòria de les "víctimes d'actes violents". L'arbre que s'ha plantat és un Cercis Siliquastrum, arbre de Judea o també anomenat de l’amor per la forma de cor de les seves fulles.
L'arbre és originari de l’Orient Mitjà i va ser portat a les nostres terres en temps de les Croades, al segle XIV. Ben aviat es plantà als herbolaris i jardins dels principals monestirs i convents, i era apreciat per ser referent de Terra Santa i sobretot per la seva espectacular floració, de color púrpura, que marca la fi de l’hivern i l’inici del bon temps.
S’ha convertit així en símbol d’esperança, conciliació i pau.
També s'ha incorporat una bústia perquè la ciutadania pugui dipositar els seus missatges de compromís i desig contra la violència i a favor de la Pau.
Salou, membre de la Xarxa d'Alcaldes per la Pau
Des del 2009, Salou forma part de l'organització no governamental de la ONU, la Xarxa d'Alcaldes i Alcaldesses per la Pau (Mayors for peace), la qual condemna les armes nuclears i els atacs terroristes i fa una crida als governs i a la societat civil per tal de treballar conjuntament per un món segur, pacífic i sense violència.
Els propòsits dels alcaldes per la pau són contribuir a assolir una pau duradora a nivell mundial, despertant la preocupació entre la ciutadania del món per a la total abolició de les armes nuclears mitjançant una estreta solidaritat entre les ciutats membres, així com esforçant-se per resoldre problemes vitals per la raça humana com la fam i la pobresa, la situació dels refugiats, els abusos dels drets humans i la degradació del medi ambient.
Actualment, són 163 països i regions i 7.735 ciutats de tot el món, que s'han unit a l'organització, de les quals 195 són municipis catalans.
Com sorgeix la Xarxa d'Alcaldes i Alcaldesses per la Pau?
A l’agost de 1945, una bomba atòmica va reduir a runa a l’instant les ciutats d’Hiroshima i Nagasaki, destruint milers de vides. Avui, seixanta anys més tard, milers de persones sofreixen encara els devastadors efectes de la radiació i un incommensurable dolor emocional. Per evitar la repetició d’una tragèdia com aquesta, les ciutats d’Hiroshima i Nagasaki no han deixat de parlar al món sobre la crueltat inhumana de les armes nuclears i han fet crides continuades perquè s’aboleixin les armes nuclears.
El 24 de juny de 1982, en la 2a Sessió Especial sobre Desarmament que es va desenvolupar a la seu de Nacions Unides a Nova York, l’alcalde d’Hiroshima en aquells moments, Takeshi Araki, va proposar un programa per promoure la solidaritat entre ciutats per a l’abolició de les armes nuclears.
Aquesta proposta va posar a disposició de les ciutats una manera de sobrepassar les fronteres dels estats i treballar conjuntament per a un món sense armes nuclears. Els alcaldes d’Hiroshima i Nagasaki han demanat a tots els alcaldes del món que recolzin aquest programa.
A més, cal recordar que l'organització també va condemnar els atacs terroristes a París el 13 de novembre de 2015 per grups extremistes yihadistes.
Alcaldes per la Pau el formen ciutats de tot el món que han expressat formalment el seu suport al programa que l’alcalde Araki va anunciar el 1982. Al març de 1990, la Conferència d’alcaldes membres d’aquesta iniciativa està registrada a Nacions Unides i el 1991 se li va atorgar un estatus consultiu especial al Consell Econòmic i Social de l’ONU.