Una ruta del Neolític reforçarà la connexió històrica entre Salou i Prades
dilluns 20 maig 2024
L'alcalde de Salou, Pere Granados, i l'alcalde de Prades, Llorenç Torruella, van mantenir una reunió de treball a l'Ajuntament de Prades per impulsar un projecte de col·laboració centrat en la història i la cultura que uneixen les dues localitats. Acompanyats pel regidor Joan Pons i la regidora Teresa Bonet de l’Ajuntament de Prades, ambdós alcaldes van discutir la creació de projectes que podrien esdevenir propostes turístiques de valor afegit.
Un dels principals temes tractats va ser un projecte de recerca i recuperació de l'antic camí que unia Salou amb Prades, amb la intenció de convertir-lo en una ruta verda que aniria des de Cap Salou fins a les muntanyes de Prades. Aquesta ruta no només fomentaria el turisme sostenible, sinó que també oferiria als visitants una experiència única que combina natura i patrimoni històric.
A més de la ruta verda, es van explorar altres possibilitats de col·laboració que podrien unir les dues poblacions per crear experiències i sinergies turístiques. Amb aquest objectiu, els ajuntaments de Salou i Prades busquen potenciar els seus recursos històrics i culturals per atreure un turisme de qualitat que beneficiï ambdues localitats.
Aquesta ruta no només fomentaria el turisme sostenible, sinó que també oferiria als visitants una experiència única que combina natura i patrimoni històric
Es durà a terme un estudi arqueo-paisatgístic de la mobilitat i la itinerància entre el cap Salou i les muntanyes de Prades. L'objectiu principal d'aquest estudi és identificar els eixos comunicatius, itineraris, traços viaris i espais de trànsit emprats des del Neolític fins a l'època contemporània a l'àrea geogràfica entre el cap Salou, el Baix Camp i les muntanyes de Prades.
La intenció dels dos ajuntaments és realitzar una restitució el més versemblant possible dels principals eixos de desplaçaments, itineraris i trams de camins fossilitzats en el paisatge actual, segmentats per grans períodes històrics.
Un cop conclosa aquesta fase inicial, es duran a terme tasques arqueològiques prospectives per verificar les hipòtesis sorgides de l'estudi preliminar.
Pere Granados recorda que Salou posseeix un patrimoni històric mil·lenari, com demostra la ruta en desenvolupament que uneix Salou amb Prades, una connexió que data del Neolític
Aquestes iniciatives conjuntes reflecteixen la voluntat de reforçar la seva identitat cultural i històrica, alhora que impulsen el desenvolupament turístic basat en un relat històric.
Connexió entre Salou i Prades
L'alcalde Pere Granados recorda que Salou posseeix un patrimoni històric mil·lenari, com demostra la ruta en desenvolupament que uneix Salou amb Prades, una connexió que data del Neolític. Aquest projecte de recuperació patrimonial és molt important, ja que vertebra la costa amb l'interior, passant per diversos territoris de gran valor paisatgístic, cultural i gastronòmic. Històricament, Salou ha estat connectat amb Prades, no només per aquesta ruta, sinó també perquè el rei Alfons II d'Aragó va dictar la carta de població al port de Salou l'any 1194. Aquests fets històrics subratllen la profunda connexió entre Salou i Prades.
Aquest projecte, de gran valor territorial, segons l'alcalde de Prades, permet recordar el passat i té un gran potencial turístic, ja que combina mar i muntanya
Per la seva banda, l'alcalde Llorenç Torruella afirma que la creació d'una via del Neolític que connecti Salou amb Prades és una iniciativa molt interessant i beneficiosa per ambdós municipis. Aquest projecte, de gran valor territorial, permet, segons l'alcalde, recordar el passat i té un gran potencial turístic, ja que combina mar i muntanya. Aquesta col·laboració és molt convenient per a les dues parts, ja que tot suma en benefici del desenvolupament turístic i cultural del territori.