Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

Salou recupera l’extingida varietat de raïm 'Pàmpol Girat', amb la plantació de 200 ceps

dilluns 15 abril 2024

L’Ajuntament de Salou, dins del projecte de recuperació dels valors etnogràfics, enològics i paisatgístics del municipi, ha realitzat aquest dilluns la plantació experimental dels primers 217 ceps de la varietat negre de vinya "pàmpol girat", a l’espai del parc del Pla de Maset, un solar de titularitat municipal que ja era una antiga zona de conreu. 

L'alcalde de Salou, Pere Granados, que ha fet una visita a la zona, ha explicat que “l'objectiu és recuperar el paisatge agrícola característic dels segles XVIII i XIX, al mateix temps que una part important de la història de Salou, on l’economia predominant era la basada en el conreu de la vinya i l’olivera”. Segons ha argumentat, “és un fet molt important la recuperació del nostre patrimoni relacionat amb el conreu de la vinya i el món del vi". 

Els més de 200 ceps que s’han plantat aquest migdia provenen de la Finca El Encín (Alcalà d’Henares), que compta amb una de les col·leccions de varietats de vinya més importants d'Espanya i Europa. La curiositat és que aquestes plantes provenen d'una mostra mare del Camp de Tarragona, ja que fou trasllada el 1975 des de l’Estació Enològica de Reus a la finca de Madrid. La varietat "pàmpol girat" és tradicional del nostre territori i molt ben adaptada al nostre litoral, que fou extingida cap als anys 60. 

L'alcalde de Salou, Pere Granados, que ha fet una visita a la zona, ha explicat que 'l'objectiu és recuperar el paisatge agrícola característic dels segles XVIII i XIX, al mateix temps que una part important de la història de Salou, on l’economia predominant era la basada en el conreu de la vinya i l’olivera'

Per la seva banda, l'INCAVI ha gestionat la transferència de les plantes des de la Finca El Encín a Salou; i la URV s’encarregarà de la part enològica.

Una segona varietat que es conrearà als mateixos terrenys sorrencs del Pla de Maset s’anomena l’Escanyagossos, que en aquests moments l’Ajuntament de Salou té en procés de recerca. En total, doncs, es plantaran 500 unitat de cep de les dues varietats esmentades.

Els primers brots dels ceps plantats es podran veure en unes setmanes, i el primer raïm es podrà collir d'aquí a 3 o 4 anys.

A l’acte d’avui hi han assistit, també, dos col·laboradors del projecte de recuperació del passat agrícola de Salou, l'ex-alcalde Joan Clavé; i el president de la Cooperativa Agrícola de Vila-seca, Francesc Gené.

Fitxers adjunts

Galeria d'imatges

Pàmpol girat.png
2.JPG
3.png

Document Actions