Salou posa les bases per a la reconversió hotelera al municipi
dimecres 27 novembre 2013
Els hotels de Salou podran dur a terme una desitjada reconversió hotelera després que avui, el ple de l’Ajuntament, hagi donat el vist-i-plau -de manera inicial- a la modificació puntual del POUM per deixar sense efecte la norma per la qual (des del 2003) es reduïa d’un 25% aproximadament l’edificabilitat als establiments hotelers que volguessin enderrocar-se i construir-se de nou. D’aquesta manera, Ajuntament i Associació Hotelera han arribat a un acord que deixa de ser lesiu pels empresaris que volen renovar la planta hotelera i a la que s’hi poden acollir la immensa majoria dels establiments. En aquest sentit, hi ha fins a 52 hotels al municipi, dels quals 50 es poden beneficiar d’aquesta nova mesura; el més antic d’ells del 1960. “Des del govern pretenem que es dugui a terme la reconversió hotelera; que els empresaris que vulguin enderrocar els hotels i fer-los nous puguin fer-ho mantenint la mateixa volumetria”, explicava el batlle de Salou, Pere Granados, qui ha reconegut que “el nostre propi pla general anava en contra de la reconversió i en contra de la inversió. Això s’ha acabat”. Aquesta modificació ve motivada per les demandes del propi sector i també per la impossibilitat d’adequar els hotels a les exigències ambientals, energètiques... perquè el planejament del 2003 ho impedia.
Cal apuntar que aquesta reforma d’avui, se suma a una altra que també ha afectat directament el sector hoteler, que ja va ser aprovada fa uns mesos pel plenari de l’Ajuntament, i que adaptava una legislació (del POUM del 2003) més restrictiva per canviar-la per allò que marca la Sectorial de Turisme de Catalunya, menys restrictiva i per tant, igualar-la a la norma que regeix el marc català de l’allotjament.
Estatuts del CRT i retirada de contenciosos
El ple d’avui també ha ratificat els nous estatuts que regiran el Consorci Recreatiu i Turístic durant els propers 20 anys, després que ahir ja fossin aprovats al mateix CRT per totes les parts. “La modificació recull l’acord pel qual cada municipi percebrà el total dels seus propis ingressos que se generin en els seus respectius territoris, dins l’àmbit del CRT, i només s’aplicarà la proporció territorial del 57% a Salou i el 43% a Vila-seca als ingressos derivats estrictament d’allò que determina la llei 2/89 (740.000 m2 de sostre), i per un termini limitat de 20 anys”, ha recordat l’alcalde, i ha matisat que aquesta proporció territorial del 57-43 “només s’aplicarà a una part molt petita de tot el conjunt del CRT, ja que només se cenyeix als 740.000 m2 de sostre que permet la llei 2/89, entre els que hi ha l’actual parc d’atraccions que ja n’ha consumit”.
El màxim responsable municipal ha destacat també que “hem estat durant dos anys buscant un bon acord per Salou, i així ha estat, perquè guanyem més fiscalitat i a més obtenim el finançament necessari per dur a terme grans obres, dèficits històrics, com el barranc de Barenys, els pluvials del carrer Barcelona, l'eix cívic i altres acords pel territori, i que suposen unes inversions d’uns 30 milions”, ha manifestat.
El ple d’avui també ha donat llum verda a la retirada dels recursos contencioso-administratius que l’Ajuntament de Salou havia interposat als tribunals contra els acords del CRT. “És la conseqüència lògica, després de l’entesa a la qual s’ha arribat”, ha dit el batlle.
Aquests dos punts han comptat amb els vots favorables del govern (CiU-PP) i també del grup de RDS.
Altres acords: el pressupost
El plenari d’avui també ha donat llum verda als nous pressupostos del 2014 que es caracteritzen per la continuïtat de la política d’ajustament i contenció de la despesa que ja es va iniciar des del començament de la crisi econòmica. L’austeritat del pressupost del 2014, com ha explicat el regidor de Gestió Econòmica, Jesús Barragán, no significa una disminució de la qualitat dels serveis que es presten, sinó que s’han reduït les despeses que no afecten a la ciutadania, i s’ha potenciat la despesa de caràcter més solidari i de millora de la ciutat. En aquest sentit, el regidor ha explicat que “la nostra prioritat ve marcada per la ferma voluntat de mantenir la qualitat dels serveis i atendre prioritats bàsiques on incrementem més partida tant a acció social (un 13% de més) com a promoció econòmica (un 25% més) però també aplicant una política social que prioritzi l’ensenyament; esports i cultura, entre d’altres”.
El pressupost de l’any 2014 puja a 38.413.000 euros; un 0,87% més que l’any passat. Pel que fa a les inversions es dota una partida inicial de 525.000 € que es finançaran amb una operació de crèdit a llarg termini. En aquest sentit, hi ha una clara priorització de la inversió en platges amb 285.100€ (noves passarel·les, retolacions, integració de contenidors, consignes i vestidors a les platges de Llevant i Ponent, jocs infantils, aparca-bicicletes, dutxes, nous equipaments esportius a les platges...). També s’està treballant en la manera de generar altres ingressos, que es calculen en uns dos milions d’euros al llarg de l’any, els quals serviran per a ampliar la partida d’inversions addicionals pel municipi.
Per tot plegat l’alcalde Pere Granados no ha dubtat en qualificar-lo “de social i de ser un bon pressupost que tirarà endavant amb la nostra aposta d’augment de les partides socials i aquelles relacionades amb l’emprenedoria”. El regidor, Mario Garcia, portaveu del PP, ha titllat els pressupostos de “realistes, d’eficaços i eficients” al·legant que “es prioritzen les despeses en les àrees més necessàries i amb una contenció de la despesa que manté els serveis a la ciutadania però amb excel·lència” i ha afegit que “davant la situació actual hem decidit prioritzar apostant per una contenció de la despesa i reduint la pressió fiscal a la ciutadania”.