Salou inicia la tramitació del Sector 03-Barenys per configurar un nou model de ciutat a Ponent
dimarts 23 febrer 2010
Aquest migdia el regidor de Gestió de Territori, Marc Montagut, ha explicat les claus de la reordenació urbanística a la zona de Ponent del municipi en el sector 03. Aquest, és un àmbit del municipi que, tot i estar integrat dins el mateix nucli urbà esta situat en el límit de Ponent (limita amb el barri de la Salut-FFCC, amb el sector 01 i arriba fins a la C-14, a la zona del kàrting Salou) però que no està desenvolupat urbanísticament tot i tenir una importància cabdal per al municipi, segons recull el PGOU de l’any 2003.
Amb 85 hectàrees de sòl i amb una previsió de naus de serveis i aparador; zona esportiva municipal i un conjunt de complexes hotelers i de ressorts turístics a més d’una zona verda d’unes 15 hectàrees ha quedat paralitzat històricament per la problemàtica que ha generat la solució definitiva al desviament del barranc de Barenys que creua per aquests terrenys. En el plenari de demà es donaran per eliminades un parell de modificacions puntuals que s’havien tramitat els anys 2005 i 2006 i es deixen sense efectes “perquè no respondrien als planejaments en la data actual i que preveuen complexes hotelers, entre altres naus aparador i zones comercials”, ha dit Montagut. Així mateix, també es proposa vincular tots els terrenys afectats pel pas del barranc de Barenys en la zona compresa entre el ferrocarril i el mar (és a dir, els 30 metres necessaris per a canalització del barranc) al sector 03. D'aquesta manera, part del barri de la Salut s’integra dins el Sector 03 com a terrenys necessaris i imprescindibles per a dur a terme el desenvolupament del sector i que “es finançaran amb càrrec a l’Agència Catalana de l’Aigua a través del conveni vigent i aquells que desenvolupin el polígon”. D’aquesta manera, les arques municipals no hauran de fer front al pagament de les expropiacions als propietaris dels immobles que hauran de ser enderrocats per a canalitzar el tram final del barranc des de la via del tren i fins a la platja de Ponent.
Com ha explicat l’alcalde Pere Granados, conjuntament amb la propera aprovació del Pla parcial del Sector-03 per la Junta de Govern prevista pel proper dia 2 de març, “s’inicia una nova fase que entenem definitiva, per resoldre la problemàtica del barranc i pel futur, a mig termini, del desenvolupament urbanístic de Salou pel que fa als aspectes de sectors tant importants com el sector turístic-hoteler, el sector de serveis i els equipaments esportius”, ha dit. “La nostra política és la de fomentar i crear nous llocs de treball que, en aquest sector conflueixen ja que hi ha hotels turístics de qualitat; una important zona esportiva que servirà per atreure un turisme especialitzat; a més d’una indústria aparador, amb zones d’oficines i de petita indústria fonamentals per a crear nous llocs de treball”, ha recordat.
Turisme, Societat Anònima Municipal
Un altre dels punts que s’aprovarà en el plenari de demà dimecres serà el canvi en el model de gestió del Patronat Municipal de Turisme de Salou en una Societat Anònima Municipal. El regidor de Turisme, Alberto del Hierro, ha explicat que “el 2006 ja vam sentar les bases per redefinir el Patronat Municipal de Turisme” i amb una subvenció de 90.000 euros es va contractar una societat consultora que havia de donar les claus per a modernitzar el Patronat fent un canvi de model estatutari. En el ple de demà s’aprova inicialment la Societat Anònima Municipal ‘Promoció Turisme de Salou SA’, així com la memòria justificativa i els estatuts reguladors de la societat que, segons el regidor Del Hierro “suposarà donar una gran flexibilitat i agilitat en la gestió, l’organització i la contractació; a més de reduir-ne la burocratització de l’ens i donar majors facilitats en la incorporació del sector privat com a socis o associats”, ha dit.
La finalitat última d’aquest canvi, és millorar i agilitar la promoció turística de la ciutat emprant un model pioner a la costa catalana, on tan sols Sitges, Castelldefels i Lloret de Mar han iniciat o bé treballen amb una societat anònima municipal turística. “Particularment ens hem fixat en la manera de gestió de la ciutat de San Sebastián amb més de 40 anys d’experiència i esperem que aquesta societat tingui un futur prometedor”, ha explicat Del Hierro. Entre d’altres avantatges, com ha explicat l’alcalde Pere Granados, el tirar endavant una SAM significa rebre el retorn de l’IVA que, com a administració es paga però no es té retorn. “Només amb l’augment de l’IVA que s’aplicarà el proper mes de juliol del 16 al 18% les arques municipals hauran de pagar a l’Estat 400.000 euros. Aquests diners bé els podríem destinar a millorar serveis al ciutadà”, ha lamentat l’alcalde.