Salou hissa les banderes de compromís amb la gestió mediambiental i de qualitat a les platges
dijous 27 juny 2024
Aquest dijous al matí ha tingut lloc l'acte protocol·lari de hissada de la bandera ISO 14.001:2015 a les platges de Ponent, de Llevant, dels Capellans, dels Llenguadets, Llarga, de la Penya Tallada, de la Font, de la Vinya i dels Crancs, presidit per l'alcalde de Salou.
La norma ISO 14.001:2015 aborda la gestió de l'ocupació, residus, soroll i l'impacte ambiental dels usuaris a les platges. Salou va obtenir aquesta certificació per primera vegada el 2006 i ha mantingut un rigorós procés de seguiment i renovació cada tres anys. El 2023 es va realitzar el segon seguiment i ara treballem per a la renovació del 2024, amb una auditoria externa prevista per a principis de setembre, realitzada per AENOR, una de les empreses més prestigioses en aquest camp.
Aquesta certificació és la més compromesa pel que fa a la gestió mediambiental de les platges, i és un reconeixement internacional que avala la qualitat i sostenibilitat del nostre litoral.
Aquesta certificació és la més compromesa pel que fa a la gestió mediambiental de les platges, i és un reconeixement internacional que avala la qualitat i sostenibilitat del nostre litoral
Aquest esforç no només reflecteix el compromís de Salou amb el medi ambient, sinó que també és crucial per a un municipi turístic com el nostre. La certificació garanteix una gestió sostenible i una experiència de qualitat per als visitants, contribuint a la reputació de Salou com a destinació responsable i de qualitat.
A més de la ISO 14.001:2015, les platges de Ponent i de Llevant compten amb la certificació Q de Platges (UNE-ISO 13.009:2016), que atorga l'Institut per a la Qualitat Turística Espanyola y la Sostenbilidad (ICTES). Aquesta norma garanteix la qualitat dels serveis com salvament i socorrisme, seguretat, neteja de sorra i aigua, i gestió de residus. La renovació d'aquesta certificació es va tramitar el 2023, i es té prevista l'auditoria externa de seguiment per a finals d'agost del 2024.
Jordi Martin, director d'AENOR Catalunya: Vaig expressar a l'alcalde la meva admiració per l'evolució i el manteniment de les platges de Salou, pel poc impacte ambiental i la qualitat dels serveis que han merescut aquest certificat de qualitat
Durant la pandèmia de COVID-19, Salou també va adoptar la norma Safe Tourism Certified (UNE-ISO/PAS 5643:2021) per a la gestió de contingències sanitàries a les platges. Aquesta certificació, també auditada externament, es manté per garantir la seguretat dels nostres visitants en qualsevol situació d'emergència sanitària.
El nostre sistema de gestió de platges, basat en aquestes normes UNE en ISO, requereix una dedicació constant durant tot l'any. Implica una política de platges, manuals de gestió, reunions periòdiques, procediments detallats, i la implicació de tots els departaments municipals. L'objectiu és l'excel·lència contínua en la gestió del nostre litoral, assegurant la millor experiència possible per als nostres residents i visitants.
Beatriz Benéitez, directora de comunicació de l'ICTES: Salou ha rebut el distintiu Q de qualitat per les seves platges perquè compleixen amb rigorosos estàndards de qualitat i sostenibilitat
Aquestes certificacions no només són un reconeixement al treball realitzat durant l'any 2023, sinó que també ens impulsen a seguir millorant i mantenint aquests estàndards fins a la propera renovació prevista per aquesta temporada de bany.
Amb aquestes iniciatives, Salou es consolida com un referent en la gestió mediambiental i la qualitat turística, assegurant un futur sostenible i segur per a residents, turistes i visitants.
'OPINIÓ DELS EXPERTS'
Beatriz Benéitez, directora de comunicació de l'Institut per a la Qualitat Turística Espanyola i la Sostenibilitat (ICTES).
"Salou ha rebut el distintiu Q de qualitat per les seves platges perquè compleixen amb rigorosos estàndards de qualitat i sostenibilitat. Per a Salou, rebre aquest reconeixement és molt significatiu.
Demostra la voluntat de l'Ajuntament d'apostar per l'excel·lència i la qualitat certificada. Això significa que la platja de Salou ha estat acreditada per complir amb estàndards molt exigents després de passar una auditoria externa independent. El distintiu Q de qualitat abasta aspectes com la qualitat de l'aigua i la sorra, els serveis higiènics, la recollida de brossa i els serveis turístics oferts.
Aquest reconeixement reflecteix el treball conjunt del nostre equip de gestió del destí i de l'equip de platges de l'Ajuntament, assegurant que la platja estigui en perfecte estat cada dia i promovent l'excel·lència turística. Per això, l'ICTES felicita a l'Ajuntament de Salou pel seu compromís i esforç en mantenir alts estàndards de qualitat i sostenibilitat a la seva platja."
Jordi Martin, director d'AENOR Catalunya
"Aquest distintiu representa una garantia per a l'usuari i el consumidor que la platja és gestionada correctament des d'un punt de vista ambiental. Això inclou tant el manteniment com els serveis aportats, la gestió de residus i l'optimització del consum de matèries primeres. L'objectiu principal és garantir un mínim impacte ambiental i fomentar una millora contínua en la gestió de la platja.
Aquesta millora contínua es treballa des del 2006, quan es va certificar la primera platja a Salou. Des de llavors, s'ha mantingut aquest nivell de qualitat, convertint Salou en un referent tant en l'àmbit autonòmic com estatal. Salou destaca com una destinació pionera en la certificació de platges. Vaig expressar la meva admiració per l'evolució i el manteniment de les platges de Salou durant una visita recent amb l'alcalde, destacant el poc impacte ambiental i la qualitat dels serveis que han merescut aquest certificat de qualitat."
Pere Granados, alcalde de Salou i president del Patronat de Turisme
"Aquest reconeixement no només subratlla la qualitat de les nostres platges, sinó també el nostre compromís amb el medi ambient i la sostenibilitat. Les tres distincions obtingudes avui són una prova del treball constant i de l'esforç per mantenir uns estàndards elevats. Entre aquestes distincions, destaca l'ISO 14001, atorgada per AENOR, que certifica la gestió ambiental. Això implica una gestió responsable dels serveis de les platges, cosa que contribueix a la sostenibilitat del destí turístic.
Salou, amb les seves impressionants platges de la Costa Daurada, destaca per tenir un nombre elevat de reconeixements. En total, 12 platges i cales han estat reconegudes per la seva qualitat, cosa que pocs municipis poden igualar. Això és un testimoni de l'aposta per l'excel·lència i la qualitat no només de les platges, sinó també del municipi en conjunt.
Aquest èxit ha estat possible gràcies a la feina dura i a la dedicació de moltes persones. En aquest sentit, cal felicitar a l'Elisabet i a tot l'equip implicat en aquest projecte per la seva tasca exemplar."