Salou elaborarà un Pla d’Actuació i un Protocol davant dels actes de violència sexual als espais festius del municipi
dimarts 18 maig 2021
Des de les àrees de Joventut i Igualtat, conjuntament amb l’Agència Catalana de Joventut i l’Observatori Noctàmbul@s, es treballarà amb metodologies participatives, a partir de la vinculació amb tres grups de treball, formats per persones del territori
El Consistori salouenc encoratja la ciutadania i les entitats del municipi a formar part de la Comissió Participativa, la qual es reunirà en tres ocasions, essent la primera sessió el 20 de maig de 2021, via online
Per poder participar-hi, ja sigui a títol individual, com també en representació d’una entitat, cal enviar un correu a joventut@salou.cat
L’Ajuntament de Salou, des de les àrees de Joventut i Igualtat, conjuntament amb l’Agència Catalana de Joventut i l’Observatori Noctàmbul@s, elabora un Pla d’Actuació i un Protocol davant les violències sexuals als espais festius del municipi de Salou.
Per a l’elaboració del protocol, es treballarà amb metodologies participatives, a partir de la vinculació amb tres grups de treball: Una Comissió Política, encarregada de la validació final del Protocol; un Grup Motor; i una Comissió Participativa; formats tots tres grups per persones del territori, tant representants tècniques o polítiques, com de l’àmbit comunitari, i que seran fonamentals en tot el procés d’elaboració d’aquest protocol.
La Comissió Política és formada per la regidora de Serveis Educatius, Lleure, Esport, Infància, Joventut i Adolescència, Julia Gómez; el regidor de Serveis Culturals i Relacions Ciutadanes, Xavier Montalà; el regidor de Seguretat Ciutadana i Mobilitat, David González; i la regidora de Benestar, Serveis Socials i Igualtat, Estela Baeza.
Pel que fa al Grup Motor, es duran a terme tres trobades al llarg dels 9 mesos de durada del procés, a les quals hi són convidades totes aquelles persones del territori amb perfil polític o tècnic que vulguin participar-hi, posant especial èmfasi a les àrees que tenen implicació i desenvolupen tasques relacionades amb la temàtica, com per exemple: Joventut, Igualtat, Cultura i Festes, Participació i Seguretat Ciutadana, entre d’altres.
La Comissió Participativa és un dels grups de treball imprescindibles per elaborar aquest protocol, ja que serà l’encarregada de definir les accions bàsiques del Pla d’Actuació.
La convocatòria per formar part de la Comissió és comunitària, especialment, adreçada a les persones a títol individual, membres d’entitats o associacions, vinculades a l’organització de festes populars, juvenils i/o de dones; així com col·lectius feministes, LGTBI o de caràcter multicultural.
La Comissió realitzarà unes sessions dinamitzades per l’equip de l’Observatori Noctàmbul@s, projecte feminista especialitzat en l’abordatge de les violències sexuals en contextos d’oci i consum de drogues, on recollirà informació important del municipi, aportacions, idees i propostes, entre d’altres.
Les propostes recollides a la Comissió Participativa hauran de tenir una resposta posterior dels i les governants electes a la darrera fase de validació del document final.
L’Ajuntament de Salou vol encoratjar la ciutadania i les entitats del municipi a formar part de la Comissió Participativa, la qual es reunirà en tres ocasions, essent la primera sessió el 20 de maig de 2021, via online. Les altres dues sessions seran al juliol i al setembre.
Per poder participar-hi, ja sigui a títol individual, com en representació d’una entitat, cal enviar un correu electrònic a l’adreça joventut@salou.cat
L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha assenyalat que “és de vital importància poder garantir la seguretat de les persones assistents a les festes que se celebren al municipi, en tots els aspectes, i, especialment, pel que fa a conductes masclistes i de discriminació, ja que a Salou promovem el respecte, la igualtat i llibertat de les persones”. Per aquesta raó, ha afirmat, “considerem necessari implicar la ciutadania en l’elaboració d’aquest protocol, per tal que sàpiga actuar, en cas de trobar-se davant d’una situació de violència”.
D’altra banda, la regidora de Serveis Educatius, Lleure, Esport, Infància, Joventut i Adolescència, Julia Gómez, ha demanat la participació dels i les joves del municipi, ja que “les violències masclistes en entorns d’oci són un fet que ens preocupa, i el jovent ha de conèixer les pautes a seguir, si es produís una situació d’aquest tipus”. Així mateix, Gómez ha assenyalat que “ens sentim molt orgullosos del fet que la Generalitat de Catalunya, a través de l’Agència Catalana de Joventut, ens hagi escollit com a municipi per desenvolupar aquest Protocol d’actuació, ja que ens fa pioners com a localitat, en la nostra línia d’apostar per la igualtat i la no discriminació entre la nostra població”.
Així mateix, la regidora de Benestar, Serveis Socials i Igualtat, Estela Baeza, ha explicat que “aquest Protocol d’actuació esdevindrà una eina de gran utilitat per combatre les violències sexuals en espais d'oci, ja que, dissortadament, en aquests espais, es poden produir episodis de caràcter violent i sexual cap a les dones”. “Com a municipi, estem molt agraïts d'haver estat seleccionats per a l’elaboració d'aquest pla”, ha expressat, i ha afegit que “des de la nostra regidoria d'Igualtat, volem animar la població i les entitats del municipi a participar en la redacció d'aquest Protocol, ja que la suma d'idees farà que aquesta eina sigui més pròxima a la nostra realitat i a la ciutadania”.
Objectius
Els principals objectius d’aquest pla d’actuació i protocol són generar espais de llibertat en contextos de festes populars, en especial, per a les dones i per a les persones lesbianes, gais, transgènere, bisexuals i intersexuals (LGTBI+); prevenir, sensibilitzar i formar a totes les persones implicades activament en les festes populars perquè puguin esdevenir agents detectors/es i informadors/es en situacions de violències masclistes als espais festius; dotar de recursos específics de prevenció, detecció, atenció i reparació en l’abordatge de les violències masclistes als espais d’oci.
Així com identificar, visibilitzar i actuar sobre aquelles violències masclistes més normalitzades i invisibilitzades que pateixen les dones i persones del col·lectiu LGTBI+ en els espais d’oci; promoure la coresponsabilitat de totes aquelles persones que formen part de la festa; promoure el punt de vista, la presa de decisions i l’acció de les dones i de les persones del col·lectiu LGTBI+ en els espais d’oci; i incorporar la perspectiva de gènere a tots els àmbits i espais que interaccionen en el disseny, l’organització i la implementació de les festes populars i promoure, així, la transversalitat de gènere.