Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

Salou dóna els primers passos per recuperar el seu patrimoni prehistòric

dimarts 16 desembre 2014

L’Ajuntament i l’IPHES impulsaran accions per posar en valor indrets com els de la zona de Cap Salou

L'alcalde de Salou, Pere Granados, i el director de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), Eudald Carbonell, han signat avui -en presència de la regidora de Cultura, Mª José Rodríguez i altres tècnics- un conveni marc de col·laboració per promoure, conjuntament, accions relacionades amb la recerca en els àmbits de l’arqueologia i, en especial de la prehistòria, la socialització del coneixement i la gestió del patrimoni cultural i natural. El punt de partida es troba en els jaciments arqueològics que hi ha en aquesta localitat del Tarragonès.

Eudald Carbonell ha manifestat: “Aquest conveni ens ha de servir a tots per fer la integració del coneixement, de la recerca, de la cultura i de l'estructura turística, doncs estem a Salou, no podem oblidar-ho, i cal convertir aquestes localitats en ciutats educadores a través de la investigació sobre el seu patrimoni, cosa que genera identitat”.

L'alcalde de Salou ha declarat: “Nosaltres ens vam marcar com estratègia política el fet d'anar descobrint la nostra història, promovent d'aquesta manera la consciència del patrimoni històric entre la població, a més de donar-lo a conèixer als nostres turistes, per anar més enllà del sol i la platja”.

Pere Granados ha recordat que a Salou ja s'han estudiat i s'han fet actuacions diverses al jaciment ibèric de la Cella i a la Vila de Barenys, aquest últim romà, però ara cal investigar sobre la prehistòria, doncs malgrat que el doctor Salvador Vilaseca ja havia documentat indústria lítica sobre aquest període, sobretot eines elaborades amb sílex, posteriorment mai no s'ha efectuat un treball a fons.

El director de l'IPHES s'ha referit especialment a la singularitat de Salou i, en concret, a la zona del cap Salou, pels jaciments arqueològics que s'hi troben. Sobre ells s'investigarà en el marc del projecte de recerca que des de fa anys promou l'equip d'Eudald Carbonell i que porta per nom “Evolució paleoambiental i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona”. En aquest marc, pròximament es realitzarà una prospecció arqueològica a la zona coneguda com els Replanells.

L'arqueòloga Marta Fontanals, responsable de Transferència de l'IPHES, ha puntualitzat: “Aquest conveni comença amb la recerca, però inclou també activitats de socialització. La idea és que els turistes contemplin la localitat com el que és, un poblament mot antic que ha evolucionat i que són els diferents grups d'humans els qui han propiciat aquesta transformació”.

Les smarts cities

Fontanals ha remarcat que la posada en valor del patrimoni pot englobar des de la recuperació d'un objecte perquè la ciutadania el pugui identificar i entendre, passant per la creació d'un centre d'interpretació o garantint-li un espai en les smart cities. En aquest últim cas s'ha referit a la necessitat de fer assumible el patrimoni en dispositius de tecnologia avançada, per exemple, creant una aplicació que et permeti localitzar els espais històrics de Salou i això associar-ho a serveis turístics, o sigui, la proximitat a hotels, restaurants, espais de lleure o altres de culturals.



Galeria d'imatges

iphes.jpg
signatura.JPG
roda__de_premsa.JPG

Document Actions