Pere Granados defensa la desestacionalització com a solució a l’overturism, per incrementar la qualitat de vida dels residents i millorar l’experiència dels visitants
dimarts 13 octubre 2020
L’alcalde de Salou i president del Patronat de Turisme ha dit que ‘la pandèmia farà que canviïn certs hàbits i preferències dels turistes’
Segons el seu parer, ‘la massificació genera pressió a l’espai públic i als serveis que presta l’Administració pública, així com a la pròpia experiència dels visitants’
Aquestes afirmacions les ha fet avui dimarts, on line, en el marc del Forum TurisTIC 2020, en una ponència – elevator pitch
L’alcalde de Salou i president del Patronat Municipal de Turisme, Pere Granados, ha participat avui al Forum TurisTIC 2020 amb una ponència sobre Overtourism i els reptes i desafiaments per tal de construir una destinació intel·ligent i de qualitat, tan per a visitants com per a residents.
L’alcalde ha començat la seva intervenció recordant que “estem immersos en una pandèmia que farà que canviïn certs hàbits i preferències dels turistes”. Per l’alcalde, “cal evitar el problema de la massificació o overturism, ja que aquestes circumstàncies generen una pressió a l’espai públic i als serveis que presta l’Administració pública, i a la pròpia experiència del turista que ens visita”. En aquest sentit, l’objectiu és “reforçar l’experiència de qualitat pels turistes” i “incrementar la qualitat de vida dels residents”, perquè el fet de “ser un municipi de qualitat implica ser una destinació turística de qualitat”.
Pere Granados ha dividit la seva ponència en 5 punts: Organització i governança participativa en la gestió turística; planificació per a un turisme sostenible i responsable; gestió turística intel·ligent; estratègies de desestacionalització i desconcentració i el seu efecte; i integració dels visitants a la destinació.
Granados ha parlat de l’organització de l’Administració pública i ha esmentat: El Patronat Municipal de Turisme; el Consell Rector, amb representants del sector públic, Govern i oposició, i el sector privat, amb membres de l’àmbit turístic i comercial; la creació de la Ponència de Governança Turística, amb la participació dels residents sense activitat econòmica; i la creació de la Ponència de Promoció Turística, amb una àmplia representació dels sectors econòmics del municipi (allotjament: hoteler, apartaments i càmpings; comerç, restauració, administració de comunitats, PortAventura World, oci i incentius i esports). I, finalment, en un futur, es crearà l’Oficina de Recerca i Innovació del producte turístic, segons ha explicat.
L’alcalde ha posat èmfasi en la necessitat d’estratègies per desestacionalitzar i desconcentrar els turistes que venen en temporada alta. Cal recordar, ha dit, que Salou és una població de 29.000 habitants, que l’any 2019 va rebre, aproximadament, 2 milions de turistes, i que va arribar a tenir al voltant de 8 milions de pernoctacions. En aquest sentit, Granados ha afirmat que “Salou és una destinació turística estacional”, però que “estem treballant per trencar aquesta estacionalitat”. Segons ha dit l’alcalde, “el fet que siguem un municipi estacional no implica que no puguem créixer”. “La sostenibilitat econòmica i laboral per les persones que treballen al sector turístic és un dels reptes a assolir”, ha assenyalat.
Les estratègies de desestacionalització i desconcentració passen per la capacitació i creació de nous productes turístics, com són: certificacions de marca, com la marca Golf, per exemple, assolida enguany; el foment del patrimoni històric-cultural, com “Un passeig per la història de Salou”; esdeveniments esportius, com la Challenge Salou o el RallyRACC Catalunya-Costa Daurada; turisme gastronòmic, com el Salou Food Experience i la recentment aconseguida Estrella Michelin; turisme de shopping; d’oci, com PortAventura World, Ferrari Land i Hard Rock Entertaintment; i trencament de l’estacionalitat laboral i millora de la qualitat de vida del resident.
Pel que fa a la planificació per a un turisme sostenible i responsable, l’alcalde ha parlat del Pla Estratègic de l’Activitat Turística al municipi de Salou, dient que “es vol configurar un model turístic sostenible en activitat; responsable ambientalment; atractiu per a la ciutadania; avançat tecnològicament; innovador en producte i empresa; integrador en governança; reconegut per la qualitat dels serveis; sorprenent en la capacitat de generar emocions als visitants; i inclusiu socialment i turística”.
També ha fet referència al Pla Estratègic de l’Activitat Comercial al municipi de Salou; al Pla d’acció per a la reconversió de Salou en DTI (Destinació Turística Intel·ligent); al programa Red.es. Smart Salou DTI (obtenció de subvenció de més de 2 milions d’euros per aplicar tecnologia); al pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Salou; a l’estudi de l’activitat i dinàmica de les platges de Salou; i a la regulació a través del pla urbanístic i normativa que el pugui controlar.
El Pla de Destinació Turística Intel·ligent es treballa en cinc eixos: governança, innovació, tecnologia, sostenibilitat i accessibilitat.
Finalment, l’alcalde de Salou ha parlat de la importància d’integrar els visitants a la destinació. En aquest sentit, Granados ha esmentat la creació de mecanismes innovadors de participació dels residents i turistes al municipi, a través d’APPs. De la implicació dels visitants a la sostenibilitat mediambiental de la destinació; del foment de la participació del visitant a la cultura tradicional i sostenibilitat sociocultural; i de l’acompanyament del visitant a través d’aplicacions mòbils de generació de continguts digitals de rutes, productes culturals i turístics.
L’alcalde ha assenyalat els projectes de creació d’espais urbans de convivència, com, per exemple, el del carrer Carles Buïgas, l’Eix Cívic, la peatonalització del carrer Barcelona i la zona portuària de l’Espigó del Moll (en total, 7 quilòmetres de peatonalització i 141.000 metres quadrats).
També ha destacat la recuperació mediambiental i paisatgística del litoral del Cap Salou, amb l’adquisició de finques privades, incrementant el patrimoni natural, amb la plantació de 8.000 espècies autòctones; la creació de miradors; el Camí de Ronda; i la protecció d’espais d’interès ecològic.
Pel que fa a infraestructures, Granados ha posat en valor la nova estació de ferrocarril Salou – PortAventura; i el tren tramvia de connexió de la costa amb altres ciutats i grans infraestructures de transport, com l’aeroport i l’estació central del Corredor.
L’alcalde ha tancat la seva intervenció destacant el reforç del sentiment de pertinença de la ciutadania i l’increment del seu compromís i sensibilització amb el fet turístic.