La consellera d'Igualtat i l'alcalde de Salou visiten 170 persones refugiades d'Ucraïna i el voluntariat que les atén
divendres 01 abril 2022
L’alcalde Pere Granados ha rebut la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, en un acte que ha consistit en una signatura al llibre d’honor; una reunió amb regidors de Govern i una visita a un establiment apartamentístic, amb 170 refugiats de guerra, ajudats pels voluntaris de Creu Roja
Salou ha rebut aquest matí la visita institucional de la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, que tenia com a objectiu la visita a 170 persones ucraïneses, refugiades de guerra, la majoria dones i infants, allotjades, temporalment, en un immoble d’apartaments de la capital del turisme de la Costa Daurada.
La visita ha inclòs la benvinguda per part de l’alcalde de Salou, Pere Granados, que ha acompanyat la consellera en la seva salutació a gran part dels regidors i regidores de l’Ajuntament, al vestíbul de l’edifici consistorial.
A continuació, Verge ha signat el llibre d’honor al despatx d’alcaldia i ha mantingut, posteriorment, una reunió on hi han assistit el propi alcalde i el regidor delegat de l’Àrea de Benestar i Serveis Socials, David González; i el regidor delegat de Participació Ciutadana, Hèctor Maiquez.
Tot seguit, la consellera Verge, que anava acompanyada, a més de l’alcalde de Salou, de la coordinadora territorial d’Igualtat i Feminismes a Tarragona, Eva Ferran, ha fet la visita a un hotel d’apartaments de Salou, on ha saludat Xavier Ribera, secretari de Creu Roja a Tarragona; Marina Peláez, responsable de Creu Roja a Salou; Adela Masdeu, responsable de Comunicació de Creu Roja a Tarragona; i Anna Sabaté, coordinadora de Creu Roja a Tarragona; a més de diversos voluntaris i voluntàries de l’entitat solidària, amb qui ha intercanviat impressions.
En una atenció a mitjans, la consellera Verge ha dit que “l’acollida va més enllà de facilitar l’allotjament d’urgència, és fonamental oferir un bon acompanyament”. Així mateix, ha reconegut el valor de la tasca que Creu Roja i altres entitats estan desenvolupant arreu de Catalunya per tal de donar resposta a aquesta crisi, però ha recordat que ens trobem en una fase d’emergència. “Els allotjaments d’urgència no han de ser una solució que perduri en el temps, perquè no són els espais on les persones poden recuperar-se i reconstruir les seves vides després d’una guerra”, ha afirmat Verge. “Des del Govern, treballem ja per a una fase en què les persones puguin tenir un habitatge, en què els allotjaments d’emergència centralitzats donin lloc a una distribució territorial que faciliti una política d’acollida més inclusiva”, ha afegit.
Per la seva banda, l’alcalde de Salou ha posat en valor el fet que el municipi sigui una ciutat acollidora. “Des del primer moment vam acollir ucraïnesos i ucraïneses”, ha explicat, perquè abans que la directiva europea s’activés el consistori va haver de resoldre “la problemàtica que teníem damunt de la taula”. En aquest sentit, l’alcalde ha destacat que des de diferents àrees del consistori s’ha treballat perquè les persones ucraïneses tinguin una casa al més aviat possible. Granados ha destacat el paper clau de l’Associació d’Ucraïnesos del municipi, i l’ajuda que ha proporcionat la societat civil salouenca, a més d'entitats com la Creu Roja, Eluzai i Càritas.
A tall d’exemple, en el decurs de les darreres 24 hores, a Salou, s’han atès 134 famílies ucraïneses, ha explicat l'alcalde, que són unes 374 persones. De les 134 families, 74 es troben en acollida en cases particulars, de compatriotes.
L’alcalde ha argumentat que “estem treballant per ampliar la seva atenció, amb activitats extraescolars”. Per aquest motiu, s’ha habilitat la Masia Tous perquè puguin dur a terme iniciatives amb l’Associació Ucraïnesa de Salou; i també s’està treballant per oferir-los classes de música. “Volem que tinguin una màxima integració al nostre municipi i mitigar el seu patiment”, ha expressat. Finalment, ha assenyalat que “Salou, com a municipi solidari, des del primer moment, es va manifestar en contra d’aquesta guerra i a favor de la pau, perquè un dels valors molt importants que té el turisme és, justament, la pau”.
Finalment, Anna Sabaté, coordinadora de Creu Roja a Tarragona, ha explicat que, actualment, a la demarcació de Tarragona unes 1400 persones estan allotjades en diferents establiments, per part de l'entitat. L'estat de salut física dels refugiats/des és divers, i cal destacar "un impacte emocional acusat, a causa del patiment i la fugida del seu país, que s’està treballant amb voluntariat especialitzat per poder donar el suport necessari".