L’Associació Integració Cultural Gitana ‘Lachí’ de Salou commemora el Dia Internacional del Poble Gitano 2023
diumenge 09 abril 2023
L’acte, celebrat ahir dissabte, a la Sala Europa de l’edifici consistorial, va comptar amb l’assistència de l’alcalde de Salou, Pere Granados; i del president de l’Associació Integració Cultural Gitana 'Lachí' de Salou i pastor de l’església Evangèlica del municipi, Juan Cortés, entre altres membres destacats de l’entitat i autoritats
L’Associació Integració Cultural Gitana “Lachí” de Salou va commemorar ahir dissabte, dia 8 d’abril, el Dia Internacional del Poble Gitano 2023. És el primer cop que l’entitat celebra l’efemèride a la capital de la Costa Daurada.
Els principals objectius d’aquesta celebració són la promoció i el reconeixement de la cultura gitana, en tots els seus àmbits, dins de la societat catalana, així com posar en valor el paper de les dones gitanes, la joventut i la família.
A nivell europeu i mundial, cada any se celebra el Dia Internacional del Poble Gitano per retre un reconeixement als avantpassats que van lluitar perquè els seus drets fossin reconeguts.
L’Associació Integració Cultural Gitana “Lachí” de Salou va néixer l’any 2012 i, actualment, treballa per tirar endavant diversos projectes, entre els quals hi figura la divulgació i el coneixement de la història, la cultura i la llengua del poble gitano: el romaní. Cal dir que l’entitat té la seva seu a l’Església Evangèlica, al número 2 del Camí de la Torre.
Actualment, a Salou hi viuen unes 300 persones d’aquesta comunitat.
L’alcalde Pere Granados va destacar ahir que Salou s’ha sumat a la celebració del Dia del Poble Gitano amb la il·luminació de la façana de l’Ajuntament amb els colors de la seva bandera.
Així mateix, va destacar el valor de la cultura gitana i va fer referència al fet que “Salou és un poble d’acollida i hospitalari, on hi conviuen més de 100 nacionalitats d’entre els seus 30.000 habitants”. "Això comporta molta riquesa", va assenyalar.
L’obertura de l’acte va anar a càrrec del president de l’entitat i pastor de l’Església Evangèlica, Juan Cortés, que va fer referència a la importància de la identitat, a la riquesa de la cultura del Poble Gitano; als seus valors i presència dins la societat, amb el protagonisme dels ancians, la família i les dones. També va recordar el primer any que es va celebrar a Europa i al món el Dia Internacional, el 1971, i el fet històric que durant la segona Guerra Mundial aquesta comunitat va patir un important genocidi i més de mig milió de persones foren exterminades als camps de concentració.
A continuació va intervenir Fernando Cortés, membre destacat de la comunitat gitana de Salou i de l’Església Evangèlica.
Tot seguit, la presidenta de la Asociación de Cubanos en Cataluña 2013, Teresa García Leal, va agrair la invitació vers l’entitat que representa i va pronunciar unes paraules de suport cap a la comunitat gitana de Salou.
Va continuar amb el torn de paraula Pere García, membre destacat de l’Associació Gitana de Salou, el qual va agrair l’acollida de l’Ajuntament de Salou i va posar en valor la diversitat, la llengua, la fortalesa, supervivència i trajectòria històrica del Poble Gitano.
L’acte va comptar amb la presència, també, del president de l'Associació Poble Romaní de Cambrils, Abraham Campos; i del diputat al Congrés, Joan Ruiz Carbonell.
L'alcalde va rebre un present per part de l'Associació Integració Cultural Gitana "Lachí" de Salou. Es tracta d'una catxaba o vara gitana, un símbol molt preuat dins la cultura d'aquesta comunitat.
La celebració va finalitzar amb la reproducció de l’himne del Poble Gitano i una foto de família.