L’alcalde Pere Granados parla, a la Cambra, sobre les potencialitats de Salou com a municipi turístic sostenible, intel·ligent i desestacionalitzat
dimecres 10 novembre 2021
Pere Granados va participar, ahir dimarts, al cicle de jornades ‘Bon dia Tarragona’, organitzat per la Cambra de Tarragona
L’alcalde de Salou i president del Patronat Municipal de Turisme, Pere Granados, va participar, ahir dimarts, al matí, al cicle de jornades ‘Bon dia Tarragona’, organitzat per la Cambra de Tarragona, per parlar sobre les “Eines per recuperar les destinacions turístiques, després de la pandèmia”. La jornada va ser presentada pel vicepresident de la Cambra, Fernando Aldecoa, que, a més, és director general de PortAventura World.
L’alcalde va parlar del treball que es duu a terme i dels projectes que impulsa Salou per ser un municipi turístic sostenible, intel·ligent i desestacionalitzat. Tres fites, va dir, que “vam iniciar a l’època prèvia a la COVID-19”.
Granados va assenyalar que “Salou és el municipi turístic de sol i platja més important de Catalunya. I el cinquè més important de l’Estat espanyol, en nombre de pernoctacions”, lideratge que s’ha mantingut en les circumstàncies actuals. Així mateix, va fer referència al model turístic estacional de Salou, en tractar-se d’una destinació familiar.
L’alcalde va parlar de la política turística, a través de les següents eines: l’organització i la governança participativa en la gestió turística, amb la posada en marxa de ponències, on conflueixen el sector públic i el privat, amb els residents del municipi. La planificació, a través dels plans estratègics municipals. La transformació digital per una gestió intel·ligent. Les estratègies de desestacionalització i desconcentració, amb la creació de nous productes i recursos turístics de referència.
També, la integració del visitant en la destinació, amb el foment del seu coneixement i la seva participació. L’aplicació de polítiques de sostenibilitat, d’eficiència energètica, inclusives i d’accessibilitat universal. I, per últim, el reforç del sentiment de pertinença de la ciutadania i sensibilització sobre el fet turístic. En aquest sentit, va afirmar, “som un municipi que neix i creix amb el turisme”, i “hem de convèncer els nostres residents que el turisme és un fet molt positiu, i no només un element econòmic, sinó també un intercanvi cultural que ens enriqueix”.
D’altra banda, Pere Granados ha fet referència al Pla Estratègic de l’Activitat Turística al municipi de Salou, a través del qual es treballa per ser un model turístic sostenible, en activitat; responsable, ambientalment; atractiu per a la ciutadania; avançat, tecnològicament; innovador, en producte i empresa; integrador, en governança; reconegut per la qualitat dels serveis; sorprenent, en la capacitat de generar emocions als visitants; i inclusiu, socialment i turística. Aquest pla estratègic, va explicar, neix de la participació de tots els sectors de la ciutat.
Va esmentar, així mateix, els diferents projectes en els què treballa l’Ajuntament, com el Pla Estratègic de l’Activitat Comercial en el municipi de Salou; el Pla d’acció per la transformació de Salou en DTI; el Programa Red.es Smart Salou DTI; el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Salou; l’estudi de l’activitat i dinàmica de les platges de Salou, amb l’objectiu de planificar actuacions de manteniment, regeneració, protecció i estabilització, enfront el canvi climàtic; i la Revisió del POUM.
Pel que fa a la gestió pública turística intel·ligent, va destacar el Pla d’acció per la transformació de Salou en “Destino Turístico Inteligente”, sota els eixos de: governança, innovació, tecnologia, sostenibilitat i accessibilitat. També va fer referència al Programa Red.es, de transformació digital per la gestió eficient i intel·ligent dels serveis, a través de la intel·ligència turística, l’obtenció de dades del visitant, l’acompanyament del visitant, i la sostenibilitat, amb la telegestió del reg i l’enllumenat públic, la instal·lació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics, i la instal·lació de sensors per la millor eficàcia en la gestió de serveis públics, entre d’altres. En aquets punt, també va esmentar el Distintiu ‘Soc SMART’, atorgat per la Generalitat de Catalunya.
D’altra banda, Granados va especificar les diferents estratègies de desestacionalització de la temporada i desconcentració del flux turístic, del Patronat Municipal de Turisme de Salou, com la capacitació i creació de nous productes turístics, a través de l’adquisició de certificacions de marca, en el cas de Salou, de Turisme Familiar i de Turisme Esportiu, en les modalitats de futbol, vela, cicloturisme, golf i triatló; i el foment d’esdeveniments esportius, com la Challenge Salou i el Rally RACC Catalunya Costa Daurada, entre d’altres. En aquest sentit, l’alcalde va dir que el turisme esportiu és “fonamental” per a la desestacionalització de Salou, i va afegir que, en aquest àmbit, “l’empresa privada és un bon motor”.
Així mateix, va esmentar els diferents equipaments esportius del municipi, com el Complex Esportiu Futbol Salou; l’Estadi Municipal; els Pavellons esportius municipals; els Camps de Golf Infinitum; el Port Esportiu de Salou; el Club Tennis H2O; el Circuit BTT al Cap Salou; i les zones a l’aire lliure per practicar cal·listènia. Va afegir la modalitat de l’esport nàutic, a través del Club Nàutic de Salou i l’Estació Nàutica Costa Daurada i Base Nàutica.
L’alcalde també va destacar la recuperació i promoció del patrimoni històric cultural, a través del projecte turístic ‘Un passeig per la història de Salou’, assenyalant que “Salou té una història mil·lenària”; i fent un recorregut pels grans fets històrics amb els què compta el municipi.
A més, va explicar que l’Ajuntament treballa en la recuperació i protecció del patrimoni natural i paisatgístic de Salou, amb la “repoblació de flora autòctona”; en el turisme gastronòmic, en el què “Salou ha donat un salt qualitatiu important”; en el turisme de shopping, a través del projecte ‘Salou Shopping Experience’; en el turisme d’entreteniment i incentius, a través de PortAventura World, Ferrari Land i el futur Hard Rock Entertainment. En el Programa ‘Salou tot l’any’, per donar a conèixer els diferents productes propis i del territori, amb la “col·laboració dels establiments oberts durant la resta de l’any”, va dir. I en la ruptura de l’estacionalitat laboral, fet que comporta sostenibilitat econòmica i laboral, i la millora de la qualitat de vida del resident i de l’experiència del visitant.
Pel que fa al fet d’aconseguir integrar els visitants a la destinació, va parlar de diferents aspectes clau, com la creació de mecanismes innovadors de participació dels ciutadans i turistes a la destinació, a través d’APP’s; la implicació dels visitants en la sostenibilitat mediambiental; el foment de la participació del visitant en la cultura tradicional i sostenibilitat sociocultural; i l’acompanyament del visitant, a través d’APP’s de generació de continguts digitals de rutes, productes culturals i turístics.
També va parlar de l’aplicació de polítiques sostenibles, inclusives i d’accessibilitat universal, com la renovació i gaudiment de l’espai urbà, creant espais inclusius i de convivència, com són la peatonalització de l’avinguda Carles Buïgas, en la seva primera fase; l’Eix Cívic, que serà exclusiu per a vianants i que esdevindrà “la gran transformació de Salou”; el carrer Barcelona; i la part de l’Espigó, que s’unirà amb el Passeig Jaume I i el Passeig Miramar. Uns projectes, va destacar, que milloraran l’ús de l’espai públic a favor de les persones, millorant la seva qualitat de vida i dinamitzant-ne l’activitat econòmica.
També, va fer referència, en aquest punt, a la recuperació i posada en valor de l’espai natural del Cap Salou, esmentant el Camí de Ronda i anunciant que s’està treballant en la Ruta dels Miradors; i les millores de les instal·lacions i infraestructures de la destinació, com el Pla de Mobilitat Sostenible de Salou; i la nova estació de ferrocarril de Salou-PortAventura, al costat de la qual hi haurà, també, la nova estació d’autobusos. En aquest sentit, també va destacar la necessitat d’implantació del tramvia.
Per últim, Granados va parlar dels treballs duts a terme a la Cala Morisca, un espai de més de 10.000 m², on s’ha creat un parc i un mirador, i s’han plantat 8.000 espècies autòctones.