L’Ajuntament de Salou posa en valor l’eficaç engegada del teletreball per a més de 200 persones
divendres 03 abril 2020
La secció de Sistemes d’Informació ha tirat endavant, amb gran èxit, el repte de poder treballar des de casa utilitzant les noves tecnologies de la Informació i la Comunicació
S’han habilitat 8 servidors per tal de distribuir les càrregues de les 170 connexions simultànies que hi ha, aproximadament, cada dia. Aquests estan funcionant correctament, ara per ara, i amb els rendiments adients
L’alcalde de Salou, Pere Granados, valora ‘l’eficàcia i la rapidesa organitzativa perquè des de l’Ajuntament i el Patronat de Turisme es pugui continuar prestant un òptim servei a la ciutadania, amb una bona predisposició i adaptació per part de la plantilla municipal’
El regidor de Noves Tecnologies, Jesús Barragán, afirma que ‘hem superat importants reptes i ens hem adaptat a la nova situació, gràcies a una bona organització, coordinació i cooperació de tot el personal, polític i tècnic’
Més de 200 persones de l’Ajuntament de Salou estan habilitades, des del passat dia 16 de març, per complir amb la seva jornada laboral a través del teletreball. Totes elles treballen a distància, des de les seves llars, i usant internet, gràcies a l’adaptació exitosa que ha realitzat l’equip de la secció de Sistemes d’Informació del Consistori. Aquesta nova fórmula s’ha emprat com a conseqüència de l’obligatorietat de confinament decretada pel Govern de l’Estat per prevenir la propagació de la COVID-19, coronavirus.
Cal dir que les connexions diàries estan per sobre de les 170, a través dels 8 servidors habilitats. Aquests estan funcionant correctament, ara per ara, amb els rendiments adients. Tot i que si fos necessari habilitar-ne més, es podria fer amb la infraestructura del nucli informàtic municipal.
Segons ha explicat l’alcalde de Salou, Pere Granados, “aquesta fórmula de treball no presencial ha requerit una nova planificació que ha estat molt ben integrada per tots els departaments”. En aquest sentit, el batlle manifesta que “les actuals circumstàncies sanitàries i socials ens han abocat a trobar solucions ràpides per no aturar la intensa activitat laboral diària que tenim al Consistori”. Granados ha valorat “l’eficàcia i la rapidesa organitzativa perquè des de l’Ajuntament i el Patronat de Turisme es pugui continuar prestant un òptim servei a la ciutadania, amb una bona predisposició i adaptació per part de la plantilla municipal”.
Videoconferències
Una de les eines fonamentals que ajuda a millorar l’operativitat del teletreball és la videoconferència, que permet fer reunions, no presencials, d’una forma senzilla, amb connexió a internet i amb càmera o micro incorporats. Aquestes reunions es poden fer tant des d’un ordinador com des d’un dispositiu mòbil. Cada dia se n’arriben a fer fins a una vintena, entre tots els diferents departaments.
En aquest sentit, cal dir que l’alcalde de Salou participa, diàriament, en diverses reunions de treball per videoconferència.
Per la seva banda, el regidor de Noves Tecnologies, Jesús Barragán, ha assenyalat que “tot i que feia temps que veníem planificant l’opció del teletreball com una possibilitat d’implantació en determinades àrees de l’Ajuntament, el cert és que hem superat importants reptes, sobretot en les comunicacions, en internet i pel gran augment de tràfic en la nostra xarxa”.
Cal dir que la secció de Sistemes d’Informació de l’Ajuntament recull cada dia les dades d’ús i es van adaptant, d’aquesta manera, els sistemes per tal d’optimitzar-los.
Els treballadors i treballadores de l’administració local salouenca realitzen cada dia la connexió des de l'Extranet, que es va adaptant, modificant i donant informació sobre ella, periòdicament, tenint en compte necessitats en cada moment.
L’experiència del teletreball és força ben valorada per la plantilla de treballadors, ja que, segons expliquen, els dona l’oportunitat de tractar els temes amb més profunditat, podent-los revisar amb més tranquil·litat. També els permet posar al dia feines pendents. Els punts que es destaquen, especialment, són: una millor concentració; la contribució a la concil·liació amb la vida familiar, sobretot les persones amb fills al càrrec; i una bona forma de posar en valor les capacitats tecnològiques avançades del Consistori. Tanmateix, hi ha persones que són més partidàries de les relacions socials, motiu pel qual troben a faltar el contacte diari amb els companys i companyes de feina.