L’Ajuntament de Salou i Humana col·laboren en un nou servei d’acollida a persones sense llar
dimarts 23 setembre 2014
El municipi les derivarà a una casa d’acollida situada a Tarragona i gestionada per la Fundació Bonanit
Humana hi contribueix amb una aportació econòmica anual, fruit dels recursos obtinguts amb la gestió del tèxtil usat al municipi
Humana assumeix la recollida de roba usada a Salou des de l’any 2000. L’any passat s’hi van recollir 37 tones
L’Ajuntament de Salou i Humana Fundación Pueblo para Pueblo col·laboren en la posada en marxa d’un servei d’allotjament a persones sense sostre del municipi. La iniciativa, en què intervenen les regidories d’Acció Social i Salut Pública i Medi Ambient, consisteix a derivar-les a una casa d’acollida situada a Tarragona. Humana hi participa econòmicament gràcies als recursos que genera la gestió del tèxtil usat a Salou, on hi està present des de fa 14 anys.
Les persones del municipi que es troben en situació d’indigència o precarietat són ateses pels equips d’atenció de l’àrea municipal d’Acció Social, encapçalada pel regidor Ramon Maria Pascual. Salou no disposa d’un alberg per a allotjar persones amb aquest perfil per això, a partir d’ara, i després d’estudiar-ne cas per cas, podran ser derivades a la Casa Sant Auguri de Tarragona, per a facilitar-los un allotjament provisional i serveis com ara higiene, alimentació i acompanyament. Aquest espai està gestionat per la Fundació Bonanit.
L’Ajuntament de Salou i Humana van renovar recentment el conveni per a la recollida de la roba i calçats usats al municipi, una tasca que la Fundació assumeix des de fa 14 anys (la col·laboració es va iniciar el 2000). Actualment hi té 12 contenidors instal·lats en llocs de fàcil accés, on els veïns hi han dipositat enguany 24 tones de roba i calçats usats (24.136 kg) segons dades des de gener fins a l’agost; l’any passat, aquesta xifra va ascendir a 37 tones (37.098 kg).
Ambdues entitats han acordat que els recursos que genera aquesta gestió es tradueixin en una ajuda econòmica de 2.400 euros anuals, destinats al servei d’acollida per a persones sense llar.
La Casa Sant Auguri, situada a la plaça de les Peixateries Velles, compta amb 14 places i hi treballen tres monitors i una persona encarregada de la neteja. Ofereix un espai necessari pel descans físic i psíquic a les persones sense llar o en situació de precarietat.
Recentment es va fer una visita a la casa Sant Auguri de Tarragona. Per part de l’Ajuntament de Salou hi han assistit Ramon Maria Pascual, regidor de Medi Ambient i Acció Social; junt amb altres tècnics de les respectives àrees. Per part de la Fundació Bonanit hi van ser Antoni Coll i Gilabert, president del Patronat; Josep Maria Carreto, coordinador de monitors i Teresa Bea, voluntària encarregada de la recepció dels usuaris de la casa. I per part d’Humana hi ha estat present la responsable de l’àrea de Recollida de Catalunya, Mariana Franzon.
El regidor d'Acció Social i Medi Ambient, Ramon Pascual, ha destacat l'ajuda que es presta als més necessitats a través d'aquest acord a tres bandes on el que es busca és crear sinergies de solidaritat en benefici dels més necessitats".
Des d’Humana, Mariana Franzon expressa la satisfacció per contribuir en aquest servei: “La nostra vocació és respondre a la realitat social del nostre entorn. Estem molt agraïts als veïns de Salou perquè diàriament expressen la seva solidaritat amb la donació de roba i nosaltres volem retornar-los aquest agraïment. En aquest sentit, hi destinem part dels recursos que obtenim amb la gestió de la roba usada. L’Ajuntament ha decidit que aquesta contribució es destini a l’acollida a persones sense llar i des d’Humana estem molt satisfets de poder-hi ajudar”.
El reciclatge tèxtil i la seva classificació
El reciclatge tèxtil contribueix a la protecció del medi ambient en reduir en part els residus generats pels ciutadans, atorgant una segona vida a una roba que d’una altra manera aniria a parar a l’abocador per a ser incinerat. Des de l'inici de la seva activitat a Catalunya, al 1987, l’objectiu d’Humana ha estat gestionar de manera eficaç les donacions de roba usada, una filosofia que té molt de sentit en una societat en què el consum de tèxtil fa que el volum de peces rebutjades augmenti de forma progressiva any rere any.
A Catalunya, Humana disposa de 1.333 contenidors per a la roba usada gràcies als acords de col·laboració establerts amb prop de 220 ajuntaments i 200 entitats i empreses privades; l’any passat s’hi van recollir 4.108 tones de tèxtil usat.
Les peces dipositades als contenidors d'Humana tenen dues destinacions: una part s'envia a la planta de classificació que Humana té a l'Ametlla del Vallès (Vallès Oriental), i la resta es ven a empreses de reciclatge.