Es renova el compromís amb el col·lectiu LGBTIQ+, en el Dia Internacional contra la discriminació
divendres 17 maig 2024
El Manifest redactat pel Departament d'Igualtat i Feminismes i la Comissió de Coordinació del Consell Nacional LGBTI de Catalunya, amb motiu del Dia Internacional contra l'LGBTI-fòbia, exhorta a un esforç conjunt entre els poders públics i la societat civil per abordar les discriminacions que pateix la comunitat LGBTI+.
Aquest document, que el Govern salouenc subscriu, no pretén celebrar només un moment històric per a la comunitat —l'eliminació de l'homosexualitat de la llista de malalties mentals de l'OMS fa 34 anys—, sinó que també subratlla la necessitat de continuar lluitant contra la LGBTI-fòbia que persisteix en molts àmbits de la societat.
El Manifest, recolzat per l'Observatori dels Drets Humans de Catalunya, sol·licita, explícitament, la modificació de la legislació existent, com la Llei 11/2014, per actualitzar i reforçar els mecanismes de protecció dels drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals. També insta a l'aprovació de noves lleis, com una llei integral de reconeixement del dret a la identitat i expressió de gènere, que ajudaria a consolidar els drets de les persones trans a Catalunya. Aquestes mesures legislatives tenen com a objectiu adaptar el marc normatiu a les necessitats actuals de la comunitat i afrontar els nous reptes que emergeixen.
El Manifest redactat per la Generalitat insta a l'aprovació de nova regulació, com una llei integral de reconeixement del dret a la identitat i expressió de gènere
Addicionalment, el Manifest reclama una millor accessibilitat a serveis públics clau, com les tècniques de reproducció assistida per a dones lesbianes i bisexuals, i els homes trans, així com la garantia de la incorporació de perspectives de gènere i LGBTI+ en l'Educació, establint això com una política de prevenció de discriminacions futures.
Es proposa també un enfocament interseccional que implica la col·laboració entre diferents departaments governamentals, per assegurar que les polítiques LGBTIQ+ s'integren de manera efectiva en totes les àrees del'administració
En termes de polítiques públiques, el document proposa un enfocament interseccional que implica la col·laboració entre diferents departaments governamentals, per assegurar que les polítiques LGBTIQ+ s'integren de manera efectiva en totes les àrees de governança i serveis públics.
El text culmina amb una crida a tots els nivells de la societat —institucions, entitats i ciutadans— per a eliminar qualsevol forma de discriminació i violència contra les persones LGBTI+, i a fomentar una cultura de respecte, inclusió i equitat.