El Passeig Jaume I de Salou lluirà com un mar de flors, en el marc de la celebració de la primera Trobada Internacional de Catifaires
dimecres 14 setembre 2022
Aquest cap de setmana, més de 150 professionals elaboraran 16 catifes, amb flors i altres materials naturals, les quals ocuparan fins a 250 metres del Passeig Jaume I
La inauguració de l’exposició serà aquest dissabte, 17 de setembre, a les 20 h, al passeig. També es farà el final de festa, diumenge, a les 18 h
És una iniciativa organitzada per l’Ajuntament de Salou, conjuntament amb la Federació Catalana d’Entitats Catifaires
Paral·lelament, tindrà lloc el Simposi Internacional sobre Patrimoni Cultural Immaterial, amb la realització de diverses conferències i taules rodones, aquest proper dijous i divendres
Salou celebrarà, aquest cap de setmana, la primera Trobada Internacional de Catifaires, amb el títol ‘Salou, un mar de flors a la costa catalana’; una acció organitzada per l’Ajuntament de Salou, junt amb la Federació Catalana d’Entitats Catifaires.
L’esdeveniment comptarà amb la participació de 20 delegacions internacionals, i d’uns 150 catifaires, que confeccionaran 16 catifes, amb flors i altres materials naturals, les quals ocuparan fins a 250 metres del Passeig Jaume I de Salou.
En l'elaboració de les catifes, s'empraran tècniques i quantitat de materials diferents, que oferiran un gran espectacle visual, acolorit i innovador en aquest art efímer i de gran prestigi que es practica arreu del món.
La inauguració de l’exposició de catifes serà aquest dissabte, 17 de setembre, a les 20 h, al Passeig Jaume I. Es podran visitar fins a l’endemà, diumenge, data en la què es farà el final de festa, a les 18 hores, al mateix indret, amb l’exhibició dels grups de cultura popular de Salou, que desfilaran per damunt de les catifes, com a acte final de desfeta de les catifes de flors.
L’alcalde Pere Granados ha valorat, positivament, l’organització d’aquest esdeveniment cultural de gran magnitud a Salou, ja que “ens permetrà posar en valor la nostra cultura i compartir-la amb persones d’altres països”, un fet que, ha assegurat, “ens enriqueix com a municipi turístic”.
Per la seva banda, el regidor de Serveis Culturals, Xavier Montalà, ha mostrat la seva satisfacció pel fet de realitzar, per primer cop, aquest esdeveniment; assenyalant que “convertirem Salou en un mar de flors, gràcies a la col·laboració de la Federació Catalana d’Entitats Catifaires, i, també, especialment, de les agrupacions d’arreu del món”. Així mateix, ha destacat la participació de les associacions de cultura popular del municipi i del territori.
Simposi Internacional sobre Patrimoni Cultural Immaterial (PCI)
Paral·lelament, tindrà lloc el Simposi Internacional sobre Patrimoni Cultural Immaterial, demà dijous, dia 15, i aquest divendres, 16 de setembre. És organitzat per la Federació Catalana d’Entitats Catifaires, junt amb l’Ajuntament de Salou i la Coordinadora Internacional d’Entitats d’Art Efímer.
El programa compta amb la participació de cinc ponents, provinents de Mèxic, Malta, Espanya, Catalunya i de la UNESCO. Al llarg de les sessions, s’analitzaran els reptes de la gestió cultural del patrimoni cultural immaterial (PCI); les polítiques públiques adoptades per diferents governs; i la valorització de les pràctiques culturals vives, entre altres.
També, es realitzaran dues taules rodones. La primera, amb la participació de representants dels diables, del bestiari i dels catifaires, que parlaran de la transmissió del PCI i les estratègies de salvaguarda que apliquen els “portadors” d’aquestes tradicions. La segona, comptarà amb les intervencions de representants dels castellers, la Patum de Berga i les Festes del Foc dels Pirineus, que exposaran els valors catalans dels PCI reconeguts per la UNESCO; i com han millorat la seva visibilitat i reconeixement, després de la seva inclusió a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial.
Així mateix, durant el Simposi, és previst gaudir d’exhibicions de tècniques com el Rangoli (Índia), la creació de mandales (Tibet) i les arenes del Teide (Espanya). Així mateix, als vespres, s’han programat activitats lúdiques, amb la participació d’agrupacions de cultura popular, com els castellers, els diables i el bestiari.