GLORIA LÓPEZ: 'Tiempo de Héroes' és un mirall del coratge humà a través dels segles
dissabte 10 agost 2024
Gloria López, coautora de la novel·la "Tiempos de héroes" presentada aquest divendres al Nàutic de Salou, ens revela els detalls més íntims del seu procés creatiu en aquesta entrevista. Amb anys d'experiència en l'escriptura de ficció històrica, López de María comparteix com la seva passió per revelar històries oblidades i la seva defensa fervent dels drets femenins i la justícia social han influït profundament en la seva última obra escrita conjuntament amb Luis Estragués . Explorant les arrels del seu interès pels Templers i la representació de les croades des de múltiples perspectives, la seva conversa ens submergeix en la complexa tapisseria d'humanitat que teixeix a través de les seves pàgines.
De què es tracta la novel·la?
"Tiempo de Héroes" està escrita a quatre mans juntament amb el meu company Luis Estragués, qui és un gran aficionat als Templers, un tema que sol fascinar especialment als joves. Luis, que fins ara havia escrit exclusivament novel·les policíaques, em va proposar coescriure una obra ambientada en les croades. Jo acabava de llegir un llibre sobre les croades des de la perspectiva àrab, d'Amin Maalouf, i li vaig suggerir que adoptéssim una visió dual, no només des del punt de vista cristià sinó també àrab.
Què voleu transmetre amb el llibre?
En tots els llibres que he escrit, sempre he defensat els drets de les dones, els animals i la justícia. Luis, amb la seva admiració per l'honestedat i els valors dels templers, coincidia en aquests principis. Amb aquesta novel·la transmetem aquests valors i les atrocitats comeses tant per cristians com per àrabs, ja que, al final, si els comparéssim en una balança, estarien molt igualats.
Quant temps els va portar escriure'l?
Vam començar a escriure'l abans del Nadal i ara ja estem presentant-lo. Ha estat molt ràpid.
Per què van triar Salou per a la presentació?
He estiuejat a Salou des que tenia tres anys. Per a mi, Salou és encantador i sempre ha estat obert a la cultura i l'art.
Aposta Salou, doncs, per la cultura?
Sense dubte. Fa uns anys, l'alcalde fins i tot va venir a una presentació que vam fer a la platja, que és molt bonica. Volíem transmetre que Salou no és només mar i festa, sinó que hi ha tot un rerefons cultural que cal potenciar.
En un món tan tecnològic, encara es publiquen llibres en paper? Creus que hi ha interès en la lectura?
És cert que els joves llegeixen poc avui dia perquè estan molt acostumats a la immediatesa de Google, Instagram, Facebook i TikTok. Crec que hauríem de fomentar molt més la lectura entre els joves, especialment la de novel·les històriques, que crec que hauria de ser obligatòria als col·legis. El poder de la lectura captura millor les idees històriques que una classe d'història.
Sempre hi ha lectors per a un bon llibre, veritat?
Sí, sempre hi ha lectors, però és necessari cultivar-los. Encara que alguns neixin lectors, hem de fomentar la lectura entre els joves i ensenyar-los la importància de gaudir llegint.
T'agrada escriure?
Ui, gaudeixo moltíssim! M'ho passo d'allò més bé escrivint. Sempre he escrit, i des de la meva jubilació voluntària anticipada m'he dedicat plenament al que realment m'agrada, que és escriure novel·les històriques.
Quin missatge enviaries, sobretot als joves?
A aquells que encara no han llegit el llibre, els recomano que ho facin, perquè és una lectura obligatòria.
Diuen que el llibre és apassionant...
Ho és. És tan apassionant que sembla ficció, però és la realitat, i la realitat sempre supera la ficció. I a qui li agradi la ficció, que s'oblidi del futur i de les vides d'altres mons, i que gaudeixi de la història, que és apassionant i de veritat.