EMILI ARNAU I ALBERTO NIETO: Volem que es conegui Salou, culturalment
diumenge 08 setembre 2024
Fer divulgació de la història del Rei Jaume I i promoure la cultura i el municipi de Salou. Aquests serien, fonamentalment, els objectius bàsics del primer certamen literari ‘Relats Curts Jaume 2024’, ideat des de l’Associació Cultural i d’Esbarjo Jaume I, una entitat sense ànim de lucre, fundada al 1996, i capitanejada per Emili Arnau i Cabanes, que la presideix, amb un braç fort com el d’Alberto Nieto García-Ajofrín.
El concurs ha culminat amb el lliurament de premis a finalistes i guanyadors, un acte que s’emmarca dins de la XXIX edició de la Festa del Rei Jaume I.
Parleu-me de l'Associació Cultural i d'Esbarjo Jaume I.
Emili Arnau: Al 2017 vam aturar l’activitat cultural de l’Associació, però no la vam donar de baixa. El fet és que quedàvem molt poquets per treballar i teníem molta feina, perquè sortíem per Reis, pel Pare Noel, al Cós Blanc… Cada carretel·la era diferent... Vam deixar l’entitat en stand by, i uns anys més tard, el miracle s’ha produït, amb la creació d’aquest certamen literari que hem impulsat i que ha tirat endavant, tot sol, l’Alberto Nieto.
Com va néixer l'entitat i amb quins propòsits?
E. A.: L’Associació Cultural i d’Esbarjo Jaume I es va donar d’alta al 1993, i, des del primer dia va tenir l’objectiu que el català fos més visible; la promoció de la cultura, en general, principalment la catalana, però sense oblidar-nos de la resta. Va néixer al Col·legi Europa, dins de l’Associació de Pares i Mares. Vam crear una colla i muntàvem carretel·les, col·laborant amb les festes del poble, que fossin històriques. Tot ho confeccionàvem a mà, vestits, decoració… Com que sempre hem lluitat per la cultura, hem participat cada any en el Cós blanc. També vam organitzar bastants concerts a Santa Maria del Mar i un concert al carrer Saragossa. Anàvem fent coses, al darrera de la cultura…
Alberto, d’on li ve l’interès per l’Associació Cultural Jaume I?
Alberto Nieto: Jo vaig començar a sortir amb l’Associació, a les carretel·les, amb el Col·legi Europa. No teníem ni vestit, sortíem amb el xandall de l’escola. Sempre m’ha agradat la forma de treballar de l’Emili, perquè és un artista. Amb ell, he après molta cultura. A més, jo em sento de Salou, m’agrada Salou i vull participar en les coses de Salou. Quan vaig agafar les regnes de l’Associació, al 2017, vaig voler continuar amb les mateixes normes que tenia l’Emili.
I el concurs literari, com sorgeix?
A. N.: Perquè m’interessa aquest tema. Un company de feina, Ricard García, va escriure un llibre, es va començar a presentar a concursos de literatura i va guanyar alguns premis. Amb ell, vam anar a un certamen, a Andalusia, i tornant, vam decidir que podíem fer un concurs a Salou, perquè jo soc de Salou, i Salou ha de ser gran i pot ser gran! A més, molta gent de la cultura, a l’hivern, busca llocs tranquils per escriure… Doncs quin millor escenari que Salou i quin millor escenari que la festa del Rei Jaume per a aquest concurs? Vam començar a treballar.
Volíem atreure la gent jove I que la gent de Salou tingués ganes de participar en el concurs literari. La nostra intenció és que el certamen tingui continuïtat, i sempre serà sobre el Rei Jaume I
I com ha anat el concurs?
E. A. i A. N.: Hem rebut més de 100 originals! Volíem una projecció nacional i, per això, hem fet un concurs en català i en castellà. Hem tingut participants de Catalunya, de diverses comunitats autònomes i de l'estranger, de països com Brussel·les o Mèxic. També volíem atreure la gent jove i que la gent de Salou tingués ganes de participar. Per això, vam pensar en un relat curt, inventat o històric, sempre ambientat en Salou. La nostra intenció és que el certamen tingui continuïtat, i sempre serà sobre Jaume I. Volem que es conegui Salou, culturalment.