Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Urbanisme i planejament

La platja de Ponent de Salou rep sis biòtops cedits per Repsol per afavorir la biodiversitat de la fauna marina

dilluns 29 juliol 2019

L’alcalde, Pere Granados, valora aquesta instal·lació ‘com un valor afegit a les nostres platges, per garantir-ne la vida i la bona salut i promoure-les turísticament amb activitats nàutiques’

Els biòtops artificials, lloc on viuen les espècies marines, els han instal·lat aquest matí i han estat construïts per l’empresa Natural Art Reef, amb una tècnica molt especial

Des de l’any 2012, l’empresa REPSOL col·labora en el finançament del projecte de subministrament i col·locació de biòtops a la costa tarragonina. Concretament, a les platges de Salou enguany hi ha aportat sis biòtops amb els què vol afavorir la biodiversitat i la fauna marina. Aquests s’han instal·lat avui dilluns al fons del mar, a la platja de Ponent.

L’empresa encarregada de construir aquests biòtops ha estat Natura Art Reef. L’Ajuntament de Salou és l’entitat que haurà de garantir-ne la conservació i el manteniment, conjuntament amb la concessió a la qual hi té atorgades aquestes feines, l’empresa Sealan on off Shore SL. Amb l’aportació d’avui, Salou ja disposa ja de 14 biòtops, repartits entre la costa del Cap Salou (4) i la platja de Ponent(10).

Cal dir que l’empresa REPSOL cedeix, sense cost, aquests sis biòtops i en patrocina tant la construcció com la instal·lació, que puja a uns 2.500€ la unitat.

Els biòtops són petits hàbitats que ajuden a mantenir una sèrie concreta d’éssers vius, petits peixos, algues, etc..., al tractar-se d’un lloc ideal perquè tant flora com fauna gaudeixin de les condicions òptimes per viure, créixer i reproduir-se. La seva construcció es fa pràcticament manual amb argamassa, per la qual cosa cap biòtop no és igual.

Les mides més habituals giren al voltant d’una alçada d’entre 1,5 i 2 m i una amplada 1,5 m i el seu pes oscil.la d’entre els 1.500 i 2.500 kg. La forma és variable en funció de la profunditat i la geografia del punt on s’implanten. El material amb què estan fabricats, des de 2016, és ciment natural (“ciment romà”) que té alta durabilitat. Anteriorment, s’emprava un ciment de PH neutre específic per a obres submarines.

Segons l’alcalde de Salou, Pere Granados, “la riquesa del fons marí i l’òptima salut de les nostres platges és, per nosaltres, molt important, tant des del punt de vista mediambiental i sostenible com turístic, ja que la nostra intenció és potenciar les nostres aigües per a la pràctica d’activitats nàutiques i esportives durant tot l’any, molt atractives i enriquidores, com poden ser l’snorkel o la natació, dins de competicions com triatlons”.

Per la seva banda, el regidor delegat de Gestió del Territori, Marc Montagut, ha dit que “és molt positiu que donem a conèixer iniciatives com aquesta i que tinguem bons patrocinadors que ens ajudin a fer més gran i atractiva la nostra oferta turística al voltant de les platges, el nostre principal punt fort sobre el què podem treballar per treure’n un millor rendiment; tot fent promoció de les seves bondats. El fons marí es un gran desconegut i amb els biòtops passa a situar-se en un primer pla de coneixement, per lluir-lo i ensenyar-lo en activitats aquàtiques per a totes les edats”.

D’altra banda, tradicionalment, l’abalisament marítim de les platges per determinar la zona reservada al bany (separar la zona de bany de la de navegació) s’ha fet amb un sistema de boies de plàstic que suren al mar i que estan subjectes a tres morts (blocs de ciment d’uns 90 quilos de pes) situats al fons marí. Són boies temporals, que es treuen i es posen cada temporada d’estiu.

En canvi, les boies ecològiques, com les que s’han col·locat avui, tenen com a base d’ancoratge biòtops artificials en forma de grans peces d’obra, que, pel seu disseny i materials, atrauen la flora i la fauna marines, i formen un petit escull. Dits biòtops s’instal·len de manera permanent al fons del mar i incorporen un sistema de boia intermèdia (en total, hi ha dues boies, doncs) que no malmet el fons marí. Aquest sistema és el que s’ha instal·lat aquest matí.

 

Galeria d'imatges

biòtop 3.JPG
biòtop 2.JPG

Document Actions