Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Seguretat Ciutadana i Mobilitat

Protecció Civil

La protecció civil gestiona i coordina les accions destinades a protegir les persones, els béns i el medi ambient davant de situacions de greu risc col·lectiu, de catàstrofes i de calamitats públiques. El sistema de protecció civil està format per diferents serveis i recursos, públics i privats, i diferents nivells de les administracions públiques. Per fer-ho, actua abans, durant i després de les emergències. Les funcions concretes són:

  • Previsió. Actuacions que permeten identificar el risc, avaluar-lo i conèixer el seu impacte en el territori.
  • Prevenció. Actuacions prèvies de vigilància encaminades tant a la disminució dels riscos com a la detecció immediata.
  • Planificació. Establir i determinar les respostes davant de situacions d'emergència amb l'objectiu de gestionar i coordinar les actuacions dels diferents grups operatius i organismes que intervenen en l'emergència. I això es fa a través dels plans d'emergència i la seva actualització.
  • Intervenció. Conjunt d'actuacions orientades a minimitzar els efectes d'una emergència amb l'objectiu de protegir la ciutadania.
  • Informació. Accions encaminades a fomentar l'autoprotecció entre la ciutadania, donant a conèixer les mesures de prevenció i d'actuació davant d'una situació de risc.
  • Rehabilitació. Tasques i gestions encaminades al restabliment dels serveis essencials, a la valoració dels danys i a l'atenció i el suport als damnificats un cop finalitzada la situació que ha provocat l'emergència.

 

Com s’actua? Què preveuen els plans?

En cas de situació de risc o emergència greu, Protecció Civil dona suport a les autoritats de protecció civil (Generalitat i locals) en la presa de decisions de mesures d'emergència per protegir la població. Ho fa a través del CECAT, recollint, analitzant i difonent la informació dels riscos i emergències i les possibles afectacions, amb la col·laboració de tots els serveis implicats i de les activitats afectades.

A més, s'informa a la població tant de les mesures d'autoprotecció com de les instruccions de les autoritats que han d'aplicar en cada cas.

També dona suport a l'actuació dels serveis d'emergència sobre el terreny facilitant informació i proposant a les autoritats mesures d'emergència a la població que facilitin l'actuació d'aquests serveis d'emergència. 

Aquesta resposta a una situació d'emergència està prevista als plans de protecció civil (plans d'emergència) que actuen com a eina tècnica i jurídica.

accions protecció civil

 

Pla de Protecció Civil Municipal. DUPROCIM

El Document Únic de Protecció Civil Municipal (DUPROCIM) és el document que estableix el marc orgànic i funcional previst per a un municipi, amb l’objecte de prevenir i controlar els riscos sobre les persones i els béns i donar resposta adequada a les possibles situacions d’emergència del municipi, sota responsabilitat del titular del pla i garantint la integració d’aquestes actuacions amb el sistema autonòmic de protecció civil.

El Ple de l'Ajuntament de Salou va aprovar l'any 2023 el seu DUPROCIM. Aquest document va ser homologat l'octubre de 2024 per la Comissió Permanent de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya.

El DUPROCIM de Salou contempla els següents riscos:

Riscos territorials:

  • Onades de calor/fred
  • Concentració de persones
  • Accidents en ports o al mar
  • Accidents amb múltiples víctimes

Riscos especials:

  • Incendi forestal (INFOCAT)
  • Inundacions (INUNCAT)
  • Nevades (NEUCAT)
  • Sísmic (SISMICAT)
  • Transport de mercaderies perilloses (TRANSCAT)
  • Contaminació de les aigües marines (CAMCAT)
  • Accident químic (PLASEQTA)
  • Ventades (VENTCAT)
  • Pandèmies

 

Avisos a la ciutadania

La Directiva 2018/1972, del Parlament Europeu i del Consell, imposa l'obligació a tots els països membres de disposar de sistemes d'alerta basats en telefonia mòbil, ja que els mòbils tenen una amplíssima cobertura i així s'assegura la difusió d'alertes a pràcticament tota la població que es pugui veure afectada per qualsevol tipus d'emergència. 

EU-Alert és un protocol de difusió i recepció d'alertes que funciona mitjançant la tecnologia de difusió per cel·les (cell broadcast), que permet que les antenes de telefonia mòbil situades en una zona definida (la de l'emergència) enviïn l'alerta als telèfons mòbils que reben la seva cobertura. Aquest sistema:

  • Permet enviar alertes massives geolocalitzades als dispositius mòbils a totes les persones en zona d'emergència. 
  • És un sistema accessible per a tothom, independentment del proveïdor de serveis o del telèfon mòbil.
  • No suposa cap cost per a l'usuari, ja sigui resident local, visitant o estranger.

Durant el darrer trimestre del 2022 es van fer proves a les diferents comunitats autònomes. En el cas de Catalunya, aquesta prova es va fer en el marc del simulacre de confinament per risc químic que va tenir lloc a la zona de Tarragona el dia 2 de novembre.

Aquestes alertes s’emeten des del sistema estatal ES-ALERT. El sistema està operatiu des de l'1 de febrer de 2023 i es van fer proves a tot el territori.

Són una eina pensada per traslladar a la població les instruccions que ha de seguir de forma immediata per protegir-se i evitar danys quan es trobi a la zona afectada per una emergència, catàstrofe o accident greu.

Consisteixen en la recepció de notificacions (missatges de text) emergents a la pantalla dels telèfons mòbils intel·ligents que estiguin ubicats a la zona de l'emergència en el moment de l'enviament de l'alerta i mentre l'alerta estigui activa.

A part d'aquest sistema d'alerta al mòbil, que activa el CECAT, i en funció del nivell d'alerta, al DUPROCIM es contempla l'informació a la ciutadania a través de la web i xarxes socials municipals, així com els avisos per megafonia per part de la Policia Local de Salou en aquelles zones específiques afectades per l'alerta.

Document Actions