L'alcalde de Salou diu que la capitalitat de la Cultura Catalana reforçarà el 'sentiment de pertinença'
dijous 27 febrer 2025
Aquest dijous al matí, al jaciment de Kal·lípolis, s’ha presentat el programa d’actes que formaran part de ‘Salou, Capital de la Cultura Catalana 2025’. La trobada amb els periodistes ha comptat amb la presència de l’alcalde de Salou, Pere Granados, la regidora de Cultura, Júlia Gómez, el president de l’Associació Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, i responsables de diversos departaments municipals implicats en aquest esdeveniment cultural de gran magnitud.
L’alcalde ha destacat que aquest reconeixement suposa "un orgull per a la nostra ciutat", ja que, a més del sentiment de pertinença, posa en valor el seu patrimoni cultural i representa una oportunitat per continuar preservant-lo i difonent-lo entre la ciutadania i els visitants. A més, ha subratllat que aquesta distinció permet consolidar la Cultura com un element clau en l’estratègia de desenvolupament i desestacionalització del municipi.
Gala inaugural i programa divers
El gran tret de sortida de la programació tindrà lloc el 18 de març, a les 19 hores, amb una gala especial al Teatre Auditori de Salou (TAS). Aquest acte serà conduït pel reconegut periodista Ramon Pellicer i comptarà amb actuacions musicals catalanes.
El programa dona especial protagonisme als elements populars i tradicionals del país, amb activitats com els castells, les cercaviles amb gegants i capgrossos, els correfocs
La programació cultural - que pretén ser viva i dinàmica - no se centrarà en una temàtica específica, sinó que englobarà tota mena de manifestacions culturals que representin la identitat catalana. Música, cinema, literatura, art i gastronomia, entre altres, seran alguns dels àmbits presents en la variada agenda d’actes previstos.
A més de la gala inaugural, s’han programat fins ara múltiples activitats destacades - més d'un centenar -, com concerts de música tradicional i moderna, exposicions d’artistes locals i internacionals, rutes gastronòmiques que remarcaran els sabors autòctons i representacions teatrals que aprofundiran en la cultura catalana.
L'alcalde Pere Granados ha explicat que amb aquesta iniciativa es busca "reforçar el sentiment de pertinença" i la identitat del municipi i també desestacionalitzar el turisme
També s’ha donat especial protagonisme als elements populars i tradicionals del país, amb activitats com els castells, les cercaviles amb gegants i capgrossos, els correfocs i altres manifestacions de la cultura popular que tindran un paper clau durant aquest any de capitalitat cultural.
Pressupost viu
El pressupost inicial per a aquesta capitalitat supera els 450.000 euros, provinents de l’Ajuntament de Salou i amb el suport de la Diputació, la Secretaria General de Cultura, el Port de Tarragona, l’Agència Catalana del Patrimoni i fons europeus. A més, diverses empreses privades - com és el cas d'AGBAR, estan manifestant el seu interès pel projecte.
Fa setmanes que tant l'alcalde com la regidora de Cultura es reuneixen amb les entitats i associacions culturals i centres educatius del municipi amb l'objectiu que tothom hi participi en aquest "aparador cultural"
Acte de gran abast
L’alcalde Pere Granados i la regidora de Cultura, Júlia Gómez, han expressat la voluntat de projectar la capitalitat cultural més enllà de les nostres fronteres. Per això, es comptarà amb esdeveniments i artistes (alguns de renom internacional), així com amb manifestacions culturals que connecten amb la tradició catalana des d’altres parts del món. A més, Granados ha explicat que amb aquesta iniciativa es busca "reforçar el sentiment de pertinença" i la identitat del municipi i també desestacionalitzar el turisme.
Alhora, es reforçaran les arrels locals mitjançant la col·laboració amb entitats del municipi, que seran protagonistes d’activitats de cultura popular, com danses, elements de foc i músiques tradicionals.
La regidora de Cultura diu que la modernització dels equipaments i la creació d’un sentiment d’orgull han de ser el motor per continuar apostant per la cultura com a eix de transformació del municipi
La programació inclourà esdeveniments per a tots els públics i edats, amb activitats específiques per a infants, joves i persones grans, garantint que la cultura sigui accessible i participativa per a tothom. Els artistes locals també tindran un paper destacat, compartint escenari amb creadors d’altres indrets de Catalunya i de l’àmbit internacional. Fa setmanes que tant l'alcalde com la regidora de Cultura es reuneixen amb les entitats i associacions culturals i centres educatius del municipi amb l'objectiu que tothom hi participi en aquest "aparador cultural".
Oferta cultural
Ser la Capital de la Cultura Catalana representa una oportunitat única per a Salou, no només a nivell cultural, sinó també en l’àmbit econòmic i turístic. Aquesta distinció permetrà posicionar el municipi com una destinació que va més enllà del sol i la platja, consolidant-lo com un referent cultural i ajudant a desestacionalitzar el turisme.
A més, el teixit comercial, gastronòmic, la restauració i el sector de l’allotjament del municipi es veuran beneficiats per l’augment de visitants atrets per l'oferta cultural.
S’han aprofitat Fons Next Generation per impulsar alguns d'aquests projectes i garantir que les millores siguin sostenibles i accessibles per a tota la ciutadania. La Torre Vella n'és un exemple
El projecte de capitalitat cultural també inclou millores en infraestructures i equipaments. Espais emblemàtics com la Torre Vella i elements patrimonials com els nius de metralladora han experimentat o experimentaran reformes per modernitzar-se i adaptar-se a les necessitats actuals.
A més, s’han aprofitat Fons Next Generation per impulsar alguns d'aquests projectes i garantir que les millores siguin sostenibles i accessibles per a tota la ciutadania. La Torre Vella, per exemple, ampliarà els seus espais i es convertirà en un centre cultural renovat i modern.
Un llegat cultural
L’impacte de la Capitalitat Cultural no es limitarà a aquest 2025, sinó que servirà com a impuls per al desenvolupament cultural de Salou en els anys vinents. La modernització dels equipaments i la creació d’un sentiment d’orgull i pertinença han de ser el motor per continuar apostant per la cultura com a eix de transformació del municipi.
Amb aquest objectiu, l’Ajuntament de Salou continuarà treballant perquè la Cultura esdevingui un element central en la vida i identitat del municipi, amb una programació que transcendeixi l’any de la capitalitat i deixi una empremta duradora en la identitat salouenca.