Salou participa en una trobada sobre Destinacions Turístiques Intel·ligents
dilluns 15 juliol 2019
L’alcalde del municipi, Pere Granados, assisteix avui i demà a la Trobada ‘Destinos turísticos Inteligentes’ que es fa a Santander, organitzada per la Universidad Internacional Menéndez Pelayo i l’Ajuntament de Santander
Segons el batlle, ‘Salou durà a terme, en els dos propers anys, actuacions que incidiran en la millora de la qualitat de vida dels residents i en el desenvolupament sostenible dels fluxos turístics’
L’alcalde de Salou, Pere Granados, participa a la Trobada “Destinos Turísticos Inteligentes” que se celebra a Santander avui dilluns, dia 15 de juliol, i demà dimarts, organitzada per la Universidad Internacional Menéndez Pelayo i l’Ajuntament de Santander, en col·laboració amb la Secretaría de Estado de Turismo i SEGITTUR. A la trobada, el Cap del Servei d’Informàtica i Noves Tecnologies de l’Ajuntament de Salou, Jesús Redón, participa, demà dimarts, en una ponència que duu per títol “El proceso de diagnóstico y planificación de un DTI”.
Al curs, els diversos experts en turisme i destinacions intel·ligents posaran en comú les transformacions constants al voltant de l’entorn econòmic mundial, els canvis demogràfics, mediambientals i els ràpids avenços tecnològics, els quals suposen, per a les destinacions turístiques múltiples i interessants reptes, al mateix temps que ofereixen grans oportunitats de desenvolupament.
La finalitat d’aquest curs és compartir les experiències essencials de la Destinació Turística Intel·ligent (DTI) i el model de diagnosi i planificació estratègica, tot oferint una visió general de la metodologia DTI per contribuir a la millora de les destinacions turístiques, així com exemples de bones pràctiques impulsades per diverses destinacions turístiques d’Espanya.
Com a colofó, es preveu una visita tècnica al Centre de Demostracions Smart City de Santander.
Els experts que participen a la trobada són: Enrique Martínez Marín, president de SEGITTUR; Edurne Vidal, directora de la trobada; Míriam Díaz Herrera, regidora de Turisme, Comerç i Relacions Institucional de l’Ajuntament de Santander i Antonio Pérez, alcalde de Benidorm, entre d’altres.
Demà dimarts, Salou, a través del Patronat de Turisme, aportarà a aquest curs una ponència magistral que girarà al voltant del procés de diagnòstic i planificació d’una DTI. Aquesta informació l’oferirà, de forma compartida amb SEGITTUR, Jesús Redón.
Segons ha manifestat l’alcalde de Salou, Pere Granados, “en temes de Destinació Turística Intel·ligent Salou hi té molt a dir, ja que durant dos anys el nostre municipi durà a terme un seguit d’actuacions que incidiran en la millora de la qualitat de vida dels residents i el desenvolupament sostenible per a la millora dels fluxos turístics”. En aquest sentit, ha afegit Granados, “el full de ruta dissenyat per l’Ajuntament de Salou i el Patronat Municipal de Turisme permetrà incorporar nous elements a la ciutat, principalment, de caire tecnològic, que permetin donar un salt qualitatiu en els serveis que Salou ofereix als seus visitants i ciutadans, abordant de ple la seva transformació cap a una Smart City, cap a una Smart Destination”.
Aquests nous elements que s’incorporaran a Salou són: Més punts de càrrega de vehicles elèctrics; increment del nombre de webcams turístiques a les platges; desplegament d’una xarxa de sensors que permeti conèixer millor la mobilitat dels visitants i adaptar les ofertes de serveis; generació de continguts digitals potenciant les rutes culturals definides (Salou 1900, Vila Romana de Barenys, i Poblat iber La Cella); i una nova aplicació mòbil específica dels serveis a nivell turístic, entre altres. Tot plegat són alguns dels components que integren el projecte Salou Smart Turístic.
També es contemplen aspectes de sostenibilitat i eficiència energètica, com la gestió monitoritzada d’un conjunt de zones enjardinades i la telegestió de les lluminàries de LED que s’instal·laran al frontal marítim del Passeig de Jaume I.
La societat estatal dedicada a la gestió de la innovació i les tecnologies turístiques, SEGITTUR, és l’encarregada de realitzar tot el projecte de diagnosi de la projecció de Salou com una Smart Turístic.
Específicament, el projecte “Salou Smart Turístic”, presentat per l’Ajuntament de Salou, va ser un dels seleccionats com a beneficiaris de la ‘Convocatòria de Destinacions Turístiques Intel·ligents’ de Red.es, entitat depenent del Ministeri d’Economia i Empresa. Compta amb una inversió màxima de 2.941.500 euros, aportats en un 70% per Red.es i en un 30% per l’Ajuntament de Salou.
Aquesta convocatòria s’emmarca en el Pla Nacional de Territoris Intel·ligents, estratègia que dona continuïtat a l’anterior Pla Nacional de Ciutats Intel·ligents. En ella, han estat seleccionats un total de 25 projectes de nou comunitats autònomes, que implicarien una inversió de 73,97 milions d’euros. D’aquests, Red.es n’aportarà un total de 45,78 milions (el 61,88%), gràcies al cofinançament del FEDER, a través del Programa Operatiu Pluriregional d’Espanya (POPE). Les entitats locals es fan càrrec, per la seva part, d’entre un 20% i un 40% del cost total estimat de cada iniciativa.
Cal dir que el finançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) per a aquests projectes suposa un gran impuls pel desenvolupament de ciutats i territoris intel·ligents. FEDER contribueix a innovar en la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, en aspectes tan essencials com el medi ambient, la mobilitat, la gobernança, l’economia, les persones o l’habitatge.
Els projectes que han estat beneficiaris impulsen l’aplicació de les tecnologies de la informació i la comunicació al funcionament d’entitats locals eminentment turístiques, de manera que aquestes es configuren en territoris intel·ligents, amb serveis diferencials i competitius que garanteixin, a la vegada, un desenvolupament sostenible, accessible per a tots, que millorin l’experiència del visitant i la qualitat de vida del resident.