Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Salou Smart Destination

La Diputació de Tarragona organitza una jornada internacional sobre la importància del turisme en família i sostenible per a agents del sector turístic de la demarcació

dilluns 02 març 2020

L’acte, realitzat aquesta tarda a Salou, s’emmarca en l’operació Espai de Descoberta del Projecte d’Especialització i Competitivitat PECT TurisTIC en Família, que lidera la Diputació de Tarragona, i que és cofinançada pel FEDER de la Unió Europea

La jornada ‘Turisme en família, turisme sostenible’ ha convertit avui la Sala Europa del Teatre Auditori de Salou (TAS) en un punt de trobada d’experts i expertes en el sector turístic familiar i sostenible.

La iniciativa ha estat impulsada per la Diputació de Tarragona, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Salou, en el marc de l’operació Espai de Descoberta del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial PECT TurisTIC en Família, que lidera la pròpia Diputació, i és cofinançada pel FEDER de la Unió Europea.

Aquest espai salouenc acollirà demà dimarts i demà passat, dimecres, dues jornades de treball més de la comunitat de turisme sostenible Interreg MED, un programa europeu que compta amb gairebé 300 organitzacions de 12 països que treballen en projectes cofinançats per la Unió Europea, per tal de donar suport al desenvolupament d’idees innovadores, a favor del turisme sostenible. Precisament, un dels socis d’aquest programa és l’Arc Llatí, entitat de la què la Diputació de Tarragona en té la presidència.

El diputat delegat de Projectes Europeus i Regió del Coneixement de la Diputació de Tarragona i alcalde de Salou, Pere Granados, ha donat aquesta tarda la benvinguda als representants dels ens locals i privats, socis PECT TurisTIC en Família, i a d’altres agents del sector turístic nacional i internacional que han assistit a la jornada; amb la xerrada ‘Salou cap a un model de turisme sostenible’. Així, Granados ha explicat com pot afavorir el fet d’apostar per la sostenibilitat en destinacions com Salou, coneguda per les seves platges i activitats d’estiu, i com a exemple d’altres destinacions de la costa mediterrània. A més, ha detallat exemples concrets, per tal de minimitzar l’impacte que el turisme pugui arribar a tenir sobre el medi ambient i la cultura local.

El diputat i alcalde Pere Granados ha assenyalat que “els municipis turístics podem avançar cap a la sostenibilitat de forma transversal”. Per Granados, “hem d’articular la sostenibilitat des de formes, àmbits i nivells diferents, amb una perspectiva d’unitat si volem millorar la qualitat de vida d’una destinació, una ciutat i les seves experiències turístiques; si volem contribuir a reduir l’empremta ecològica i respectar i regenerar els valors col·lectius d’un territori, minimitzant impactes negatius; i si volem, finalment, recuperar espais de qualitat per a les persones, amb una mobilitat més racional i un transport més ecològic”.

El diputat ha finalitzat la seva intervenció dient que “Salou treballa, intensament, per consolidar-se com un municipi intel·ligent, responsable i sostenible; que compta amb la implicació i el compromís del visitant amb l’entorn i integra, també, el resident en la presa de decisions i desenvolupament de l’activitat turística”.

En el marc de la jornada d’avui, l’expert internacional en l’àmbit del turisme responsable i sostenible, Jafar Jafari, ha exposat les claus per convertir una destinació de sol i platja en una destinació sostenible, per exemple, fomentant la desestacionalització amb activitats que no es limitin als períodes de més demanda, entre altres reptes i accions innovadores en l’àmbit del turisme sostenible per a les famílies.

Jafar Jafari ha manifestat que "no només ens hem de centrar en els turistes, sinó, també, en els residents locals; que ambdós trobin qualitat de vida a la destinació, ja que si una comunitat és agradable per a la població local, també serà una destinació turística agradable". En aquest sentit, el professor ha afirmat que "si hi ha turisme, hi ha més serveis, de manera que el resident també se'n beneficia".

L'expert Jafari, que ha parlat de termes com qualitat i high-touch (hospitalitat més intel·ligència), també ha fet referència als diferents nínxols de mercat, emfatitzant en "la necessitat que una destinació decideixi una identitat que la diferenciï de la resta". Aquesta circumstància l’ha de decidir la població local.

En finalitzar la seva ponència, s’ha obert un debat entre els agents del sector sobre la importància d’aquest tipus de turisme que es focalitza en la sostenibilitat i sobre com fer possible que aquest sigui atractiu, tant per al sector públic, com pel privat. Concretament, en el debat, hi ha participat el professor Jafar Jafari; Josep Francesc Valls, catedràtic de la Universitat Ramon Llull, vinculat al màrqueting i al turisme com a professor, investigador, escriptor i consultor; i Juan Manuel Benítez, degà de la Facultat d’Economia, Empresa i Turisme de la Universidad de Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC).

Durant el debat s’han pogut conèixer arguments que es poden brindar a les famílies perquè escullin una destinació que aposta pel turisme sostenible.

La jornada ha finalitzat amb la presentació de projectes d’èxit de destinacions turístiques sostenibles que s’han presentat des de la Comunitat de turisme sostenible, Interreg MED.

Ha estat una segona taula rodona moderada per la Doctora Marta Nel·lo, degana de la Facultat de Turisme i Geografia de la Universitat Rovira i Virgili (URV); i que ha comptat amb la presència de Margalida Mulet, de l'Observatori de l'Alimentació (ODELA) de la Universitat de Barcelona, que ha parlat d'enogastronomia a través del projecte “MEDFEST: Mediterranean Culinary heritage experiences; how to create sustainable tourist destinations”; i Clara Plana de Viala, cap del Servei de Planificació Turística, Subdirecció General de Desenvolupament Turístic Territorial, Direcció General de Turisme, que ha parlat del projecte de cicloturisme.

TurisTIC en família, el Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial

El PECT TurisTIC en Família és un projecte de recerca i innovació que ha de marcar un abans i un després en el turisme de la Costa Daurada i de les Terres de l’Ebre; un punt i a part en la seva definició i gestió com a destinacions turístiques familiars innovadores.

D’aquesta manera, la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre es converteixen en un observatori i també laboratori europeu de referència en tecnologies i tendències en turisme familiar.

PECT significa “Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial”, i, en el cas del TurisTIC en Família, els socis beneficiaris són set: Diputació de Tarragona (que lidera el projecte); Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona (Costa Daurada i Terres de l’Ebre); Universitat Rovira i Virgili (Grup de recerca en nutrició funcional, oxidació i malaltia cardiovascular -NFOC Salut-); el departament d'Innovació Turística del Centre Tecnològic Eurecat; Ajuntament de Montblanc: Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES); i el Clúster de l’equipament de la llar i el contract CENFIM.

El projecte és cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020. Objectiu d’inversió en creixement i ocupació.

Galeria d'imatges

DSC_1083.JPG
1.jpeg
2.jpeg
3.jpeg
DSC_0959.JPG
DSC_0979.JPG
DSC_0992.JPG
DSC_0997.JPG
DSC_0998.JPG
DSC_1000.JPG
DSC_1004.JPG
DSC_1007.JPG
DSC_1021.JPG
DSC_1028.JPG
DSC_1033.JPG
DSC_1069.JPG
DSC_1099.JPG

Document Actions