Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Salou Smart Destination

El II Saló ‘Construïm Futur’ posa Salou com a exemple a seguir per ser destinació turística intel·ligent i sostenible

dijous 20 febrer 2020

La jornada, celebrada, amb èxit, aquest matí, ha estat inaugurada per l’alcalde Pere Granados; el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet; i el president d’Open Energy Institute, Robert Moragues

El batlle ha assenyalat que ‘el municipi ve treballant tres grans projectes: el programa de Salou Smart City; un programa de mobilitat sostenible; i un altre de Destinació Turística Intel·ligent (DTI)’

Salou ha acollit aquest matí la segona edició del Saló “Construïm Futur”, un fòrum organitzat per Open Energy Institute (OEI), amb la col·laboració de l’Ajuntament i d’altres empreses i entitats, per tal de conèixer les darreres tendències del món immobiliari i de la construcció, sota els principis de sostenibilitat, eficiència energètica i gestió intel·ligent. L’acte ha tingut lloc a la Sala Europa del Teatre Auditori (TAS).

L’alcalde de Salou, Pere Granados, i el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Damià Calvet, a més del president d’OEI, Robert Moragues, han inaugurat l’esdeveniment, que ha comptat amb la participació de gairebé una desena de ponents especialitzats en el sector, i amb l’assistència de nombrosos professionals de l’àmbit urbanístic.

Tres grans projectes, a Salou

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha manifestat que “Salou és un exemple de municipi a seguir que ha apostat per la sostenibilitat i la intel·ligència, ja que ve treballant tres grans projectes: el programa de Salou Smart City; un programa de mobilitat sostenible; i un altre de Destinació Turística Intel·ligent (DTI)”. El batlle també ha parlat del sorgiment de noves idees i tendències en el sector urbanístic, i ha apuntat que “el sector de la construcció canvia i tindrà un pujada, en el sentit que hi haurà un increment de l’economia relacionada amb l’àmbit de la construcció”.

Per la seva banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Damià Calvet, ha parlat de la necessitat de fer front a l’emergència climàtica, i al fet de com s’han de combinar les activitats econòmiques del territori perquè siguin sostenibles. Calvet ha assegurat que “tot el que fem ara compromet el futur immediat”, de manera que “hem de trobar la manera d’avançar cap a una edificació més sostenible, que consumeixi menys energia, i que la utilització dels materials sigui circular”. També que “esdevingui neutra, des del punt de vista climàtic”.

El president d’Open Energy Institute, Robert Moragues, ha explicat que durant aquesta jornada es tracten diversos temes relacionats amb la construcció, la sostenibilitat i els edificis intel·ligents, i es posa l’accent, especialment, en les conseqüències que es deriven del canvi climàtic; i, també, en el nou paradigma al sector, que pretén “vetllar per l’eficiència energètica i perquè els materials que es facin servir siguin sostenibles”. Així mateix, Moragues ha manifestat que “allò que hem de fer és reciclar i donar sostenibilitat a les nostres activitats, per no comprometre futures generacions”.

Un cop finalitzat l’acte d’obertura, ha tingut lloc la conferència inaugural: “L’únic futur possible: el sostenible”, a càrrec del cap de Departament de Construcció Sostenible de l’Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya (ITeC), Licinio Alfaro. El ponent ha explicat el concepte de sostenibilitat que existeix actualment i que anomena la política noruega, Gro Harlem Brundtland, a l’informe ‘El nostre futur comú’: “La sostenibilitat és la capacitat de la societat per créixer sense reduir la capacitat de creixement de les societats futures”. En aquest sentit, Alfaro ha fet referència a “la importància de mesurar l’impacte de les construccions, i d’analitzar el cicle de vida de les nostres activitats, pensant en el cost futur de l’operació i en la capacitat de poder recuperar el material d’una edificació, un cop aquesta ja no es faci servir”.

Els ponents Martín Vidal-Quadras, director general de Rapejun, i Joan Tous, president del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya a Tarragona, han parlat del nou paradigma de la construcció i de la rehabilitació, i, també, sobre la necessitat d’obtenir edificacions que optimitzin els recursos.

El CEO de Solcam, Marc Segura, i l’exassessor de la Comissió de Medi Ambient del Parlament Europeu i expert en Economia Circular, Frederic López, han enfocat els seus discursos en l’economia circular i la sostenibilitat, parlant de les mesures d’eficiència energètica i la possibilitat de reduir el consum d’energia, per tal de disminuir, també, el dèficit de la balança exterior i la dependència de països tercers.

A continuació, ha tingut lloc la conferència “Tecnologia i dades per al futur de les ciutats”, a càrrec de l’investigador de l’IESE Business School, Carlos Carrasco Farré, una xerrada tècnica sobre la importància de les dades, per tal de poder gestionar, de forma eficient, els serveis.

El darrer ponent de la jornada ha estat el secretari de l’Agenda Urbana i Territori de la Generalitat de Catalunya, Agustí Serra, que ha definit les línies de treball de la Secretaria pel que fa a polítiques de sòl i habitatge a Catalunya, especialment, la voluntat de potenciar la creació d’habitatges de protecció i d’habitatges socials.

Finalment, a la clausura, el regidor de Gestió del Territori i Habitatge, Marc Montagut, ha esmentat els tres principals projectes urbanístics de present i de futur per a Salou que el Govern municipal ha posat en marxa: l’endegament del Barranc de Barenys; el desenvolupament d’una important artèria urbana, l’Eix Cívic; i la transformació de la zona turística en un gran espai per a vianants. Tots tres, per tal de millorar la qualitat de vida dels salouencs i les salouenques.

Galeria d'imatges

1.JPG
2.JPG
3.png
4.JPG
6.JPG
7.JPG
8.JPG

Document Actions