Què és el POUM?
El Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) és un instrument d’ordenació integral del municipi que ha de permetre planificar el desenvolupament del territori i que, per tant, afecta, directament, al conjunt de la població de Salou i el seu entorn immediat.
Correspon als plans d’ordenació urbanística, entre d'altres aspectes:
- Classificar el sòl, amb vista a l’establiment del règim jurídic corresponent.
- Definir el model d’implantació urbana i les determinacions per al desenvolupament urbanístic.
- Definir l’estructura general que cal aportar per a l’ordenació urbanística del territori.
- Establir les pautes per fer-ne el desenvolupament.
- Determinar les circumstàncies que en poden produir la modificació o la revisió.
El POUM defineix diferents aspectes de la ciutat com ara els seus carrers, els seus edificis, parcs i equipaments, però, també, el seu entorn rural i la seva relació física amb els municipis veïns.
El POUM fa previsions i estableix regulacions en matèries que afecten, d’una manera o d’una altra, tots els veïns de la ciutat: ordenació dels espais públics (carrers, places, etc.) i de les construccions, habitatge, infraestructures, equipaments públics (escoles, centres de salut,…), patrimoni arquitectònic, mobilitat, espais lliures i zones verdes i protecció del medi natural. Classifica les diverses parts del terme municipal en sòl urbà, urbanitzable (apte per a la seva transformació en sòl urbà) i no urbanitzable (que no pot ser urbanitzat i ha de gaudir d’una protecció especial); i estableix els usos i les activitats que es poden dur a terme en cadascun d’ells.
La legislació urbanística vigent estableix, amb precisió, el procediment de tramitació del planejament i fixa uns mecanismes de participació de la ciutadania i de les institucions durant el procés d’elaboració del document.
Aquests mecanismes tenen com a objectius:
a) Possibilitar la participació, pel fet que el planejament incideix en la regulació de la propietat privada i condiciona el futur desenvolupament de la qualitat de vida, i
b) Contribuir a donar una legitimitat democràtica als plans, com també influir-ne en l’eficàcia, que s’ha de veure afavorida pel fet del coneixement de la norma.