Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Neteja i manteniment urbà

La capital de la Costa Daurada dóna 24 tones de roba usada a Humana per a dotar-les d’una finalitat social

dimarts 25 juliol 2017

Representa un increment del 10% respecte el mateix període de l’any passat, els primers sis mesos de l’any

La reutilització i reciclatge de la roba recollida evita l’emissió de 77 tones de CO2, en no ser enviades a un abocador per a incineració

Humana Fundación Pueblo para Pueblo, organització que des del 1987 promou la protecció del medi ambient mitjançant la reutilització del tèxtil i duu a terme programes de cooperació a l’Àfrica, Amèrica Llatina i l’Àsia, i també d’ajuda local al territori més proper, ha recollit 24.326 kg de tèxtil usat a Salou durant el primer semestre de l’any. Aquesta xifra confirma la tendència a l’alça de la reutilització del residu tèxtil, la fracció recollida selectivament amb més potencial d’aprofitament, per sobre del vidre, el paper o el plàstic. Les donacions a Salou representen un augment del 10,3% respecte el mateix període de l’any anterior (22.055 kg).

Humana hi té instal·lats 19 contenidors on els ciutadans dipositen la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no utilitzen i als quals Humana dóna una segona vida. El servei de recollida del tèxtil és gratuït i representa un estalvi important en les despeses de recollida i eliminació de residus sòlids urbans. La Fundació treballa dia a dia per a què la recollida selectiva de roba usada i la seva preparació per a la reutilització es consolidin com a part fonamental de la gestió de residus.

A Catalunya, l’entitat sense ànim de lucre ha recollit 2.430 tones de gener a juny, un 4,58% més que al mateix període de l’any anterior (2.324 tones).

30 anys reutilitzant roba

Humana Fundación Pueblo para Pueblo va ser pionera a Catalunya en la recollida i preparació per a la reutilització de roba usada: va iniciar-ne l’activitat a l’agost de 1987 amb contenidors de fusta, substituïts posteriorment pels actual metàl·lics que garanteixen alts de nivells d’usabilitat i seguretat. En 30 anys de recollida selectiva, la solidaritat de la població ha permès recuperar 276.144 tones de roba a Espanya, l’equivalent a omplir més de quatre vegades el Camp Nou. Són peces que majoritàriament estaven en bon estat i Humana n’ha pogut allargar la vida útil per a donar-les una finalitat social i promoure al país la protecció del medi ambient.

El principal objectiu del Programa general de prevenció i gestió de residus i recursos de Catalunya 2020 (PRECAT20) és reduir el volum de residus generat i incrementar-ne la preparació per a la reutilització i el reciclat, amb la finalitat de disminuir-ne la quantitat que arriba als abocadors. Després de les fraccions clàssiques (orgànica, envasos i plàstics, paper i cartró, i vidre), el residu tèxtil és la cinquena fracció que més generen els catalans i la que presenta un percentatge de valorització més alt (per sobre del 90%). Tanmateix, només una de cada 10 peces que ja no volem té una segona vida, la resta acaba a la brossa. Per això és tant important augmentar encara més les xifres de recollida selectiva.

La reutilització i el reciclatge del tèxtil contribueixen a la protecció del medi ambient i a la lluita contra el canvi climàtic: a més de recuperar les peces, evitem el seu dipòsit en un abocador contribuint a la reducció de l’emissió de gasos d’efecte hivernacle (GEI). Cada kg de roba que es reutilitza i no és incinerat evita l’emissió de 3,169 kg de CO2, segons dades de la  Comissió Europea.

Les 24,3 tones recollides a Salou aquest primer semestre representen un estalvi de 77 tones de CO2 a l’atmosfera, cosa que el planeta agraeix.

Jerarquia de gestió de residus

Les peces dipositades als contenidors d’Humana són traslladades a la planta de classificació. La seva destinació és la següent (dades d’Espanya):

  • El 62% es prepara per a la reutilització: el 13% es destina a les botigues secondhand i el 49% es tracta de roba i sabates de qualitat Àfrica que s’hi exporten per a ser venuda a preus baixos a comerciants locals, per a satisfer la demanda d'aquests països, impulsar-hi l’activitat econòmica local i generar-hi recursos per al desenvolupament.
  • El 6%, a valorització energètica.
  • El 28% del tèxtil classificat es destina a reciclat.
  • El 4% correspon a d’altres productes (plàstic, cartró, RAEE) que es posen en mans de gestors autoritzats.

Galeria d'imatges

humana.jpg
Humana_contenidors.jpg

Document Actions