Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Medi Ambient, Platges i Salut

L’Ajuntament de Salou inicia la restauració ambiental de la finca municipal de Cala Morisca

dimarts 20 juny 2017

L’Associació Aurora es l’encarregada de dur a terme el projecte d’eliminació d’espècies invasores un cop enderrocat el xalet de Pedrol Rius

 

De cara a meitats d’estiu l’espai serà visitable i obert a la ciutadania

 

L’Ajuntament de Salou ha iniciat la restauració ambiental de la finca municipal situada a Cala Morisca. La voluntat municipal és restaurar la finca a nivell paisatgístic per integrar-la amb el Camí de Ronda i per al seu ús públic com a parc urbà, difonent alhora els seus valors naturals amb finalitats d’educació ambiental i lleure. Una primera fase que s’està duent a terme i que finalitzarà a meitats de juliol consisteix en l’eliminació d’una part important de la vegetació, fonamentalment aquelles espècies invasores d’aquest enclavament al costat de Cala Crancs. Aquests treballs els du a terme l’associació Aurora, un cop enderrocades les edificacions del conegut xalet de l’advocat Pedrol Rius.

 

Avui, en una visita a la zona, l’alcalde Pere Granados i el regidor de Gestió de Territori, Marc Montagut, es mostraven molt satisfets per com està quedant l’espai. “Agafa forma de lo que és un espai natural, recuperat mediambientalment. Estem desbrossant i traient espècies no autòctones i després es durà a terme la repoblació”, i ha afegit que “en el seu conjunt hem guanyat un gran espai públic, per a tota la ciutadania i que puguin gaudir de la costa salouenca”.

 

Així doncs, els treballs d’aquesta primera fase es dividiran en tres zones, agafant també els desnivells i tota la façana marítima de la finca. Degut al fort pendent i a la necessitat de treballar en condicions segures, en aquesta zona l’esforç es centrarà en l’eliminació d’espècies invasores; també s’ha actuat en una franja a banda i banda del camí principal i el perímetre de la zona edificada on s’han retirat palmeres i altres arbres en mal estat, juntament amb l’eliminació de plantes tapissants; i, finalment també s’ha procedit a aclarir matoll de baixa intensitat i eliminar les grans extensions de Senecio sp. i altres exòtiques.

 

La segona fase seria l’adequació paisatgística i renaturalització de la finca amb espècies pròpies de la màquia litoral, uns treballs que es duran a terme, un cop finalitzada aquesta primera part i que permetran la visita oberta al públic de cara a meitats de juliol, amb una barana preventiva. Durant els mesos d’agost i setembre es duran a terme els treballs d’adequació de l’espai. Pel regidor Marc Montagut “de cara a setembre s’adequarà urbanísticament l’espai perquè quedi integrat dins el camí de ronda i pugui ser un espai retornat a la ciutadania”.

 

Les tasques es duen a terme amb una brigada del Centre Especial de Treball “Aurora”, en funcionament des de l’any 1997 i gestionat per l’Associació Aurora. Actualment, el centre especial de treball, integra a persones afectades de malaltia mental majoritàriament, així com persones amb altres discapacitats. Els serveis que ofereix el CET d’Aurora són treballs forestals, jardineria i manipulats. L’objectiu final és la recuperació de la funcionalitat ecològica i ambiental de la façana litoral d’aquesta part de Cap Salou, com a paisatge de transició entre el mar i els habitatges de l’interior. El cost d’aquesta primera fase és de 21.755 euros.

 

Galeria d'imatges

calamorisca.jpg
P1030627.JPG
P1030659.JPG
P1030659.JPG
P1030644.JPG
P1030655.JPG

Document Actions