L’alumnat del Centre de Formació de Persones Adultes Àgora de Salou llegeix el manifest del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones
dilluns 25 novembre 2019
L’acte institucional, presidit per l’alcalde Pere Granados, acompanyat de la regidora de Benestar, Serveis Socials i Igualtat, Estela Baeza, s’ha tancat amb un minut de silenci en record de les víctimes mortals per violència de gènere
L’Ajuntament de Salou s’ha sumat aquest migdia al Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, el 25N, amb l’acte institucional presidit per l’alcalde Pere Granados, acompanyat de la regidora de Benestar, Serveis Socials i Igualtat, Estela Baeza, que ha tingut lloc al passadís del Teatre Auditori de Salou (TAS). També hi han estat presents membres del Consistori, representants dels cossos de seguretat, treballadors i treballadores de l’Ajuntament i salouencs i salouenques que s’hi han volgut sumar.
En el decurs de l’acte, l’alumnat del Centre de Formació de Persones Adultes Àgora de Salou ha estat l’encarregat de llegir el manifest, on cada alumne/a ha recitat un paràgraf del text, finalitzant, entre tots i totes, amb l’última oració: “Si ens toquen a una, ens toquen a totes!”
Enguany, el manifest -consensuat per la Generalitat de Catalunya, les Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, l’Ajuntament de Barcelona, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis-, posa de relleu les violències sexuals i adverteix que una agressió sexual a una dona no és un fet puntual, sinó una expressió més de l'estructura patriarcal, una agressió contra totes les dones.
El document fa una crida per continuar treballant, conjuntament i coordinada, amb la implicació de totes les administracions i agents socials per a l'erradicació de totes les violències masclistes i la reparació de les supervivents; posa en valor la lluita constant i incansable dels moviments feministes, i reconeix la força, el coratge i la valentia de les dones que es troben en una situació de violència masclista, les que l’han superada o les que han estat assassinades.
L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha assenyalat que “des de les institucions, hem d’aprofundir, encara molt més, per tal d’ajudar la dona; però també hem de fer una funció molt pedagògica perquè la nostra societat deixi, definitivament, de maltractar-la”; i, així, “arribar al punt de la igualtat real i efectiva, on tothom pugui gaudir dels mateixos drets, i de l’essencial i fonamental: la vida”. El batlle s’ha adreçat a les persones assistents i ha dit que “entre tots hem de fer pinya per erradicar la violència masclista”.
Per la seva banda, la regidora de Benestar, Serveis Socials i Igualtat, Estela Baeza, ha manifestat que “una societat que tolera la violència masclista no és democràtica, i, per aquest motiu, Salou ha de manifestar sempre, de forma clara i expressa, un profund rebuig contra la violència masclista”. Baeza també ha volgut agrair la gran tasca dels cossos de seguretat i de tot l’equip de treballadores i treballadors de l’equip bàsic de Serveis Socials i del Servei d’Informació i Assessorament a les Dones (SIAD), que “treballen, diàriament, per oferir una sortida i un refugi a totes aquelles que, malauradament, pateixen o han patit violència masclista al nostre municipi”.
L’acte institucional ha conclòs amb un minut de silenci en record de les víctimes mortals per violència de gènere. Segons el Ministerio de Presidencia, Relaciones con las Cortes e Igualdad, aquest any 2019 han mort assassinades un total de 51 dones. Aquestes xifres facilitades fan referència a les dones assassinades per violència de gènere, és a dir, a mans de les seves parelles o ex parelles, segons la Llei Orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere.
Cal recordar que, demà dimarts, 26 de novembre, i dimecres, dia 27, l’àrea de Benestar, Serveis Socials i Igualtat de l’Ajuntament de Salou ha organitzat, en el marc del 25N, un taller de dol per a l'acompanyament a les pèrdues vitals, a càrrec de la terapeuta Carmen Torrella, que es durà a terme de 10 a 12 h, a l’Espai Mas. Les inscripcions es poden fer al mateix Espai Mas, o a través del correu electrònic siadones@salou.cat