El SIAD i el SAN de Salou finalitzen les accions formatives del primer trimestre del curs 2018-2019
divendres 21 desembre 2018
Aquestes formacions formen part del Programa Integral d'Acollida (PIA) i el Programa per la Igualtat d’Oportunitats Municipal
El proper dia 7 de gener s’emprendran les inscripcions de les accions formatives del segon trimestre
El Servei d’Acollida al Nouvingut/da (SAN) i el Servei d’Informació i Assessorament a les Dones (SIAD) ha finalitzat les accions formatives del primer trimestre del curs 2018-2019. Aquests cursos estan emmarcats dins el Programa Integral d'Acollida (PIA) i el Programa per la Igualtat d’Oportunitats Municipal que es duen a terme al municipi des de l’any 2006. Es tracta de programes adreçats a nouvinguts, cofinançats per la Secretaria d'Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya i l’Institut Català de les Dones i duts a terme des del Servei d’Acollida al Nouvingut/da i el Servei d’informació i assessorament a les Dones de la Regidoria de Benestar i Serveis Socials, que es van repetint de manera trimestral durant tot el curs lectiu.
Les accions formatives del programa PIA, que ha dut a terme el Servei d’Acollida al Nouvingut/da (SAN), van dirigides a la ciutadania nouvinguda al municipi. L’itinerari de formació d’acollida compta amb quatre formacions distribuïdes en acolliment lingüístic, coneixement de l’entorn i eines per la recerca de feina, i en aquest cas han participat un total de 70 persones. La primera formació “Coneixement de l’entorn en llengua catalana” és una formació que pretén l’acollida lingüística i coneixement dels serveis municipals per poder assolir ràpidament certa autonomia personal; aquesta formació inclou sortides, visites i xerrades dels serveis i recursos municipals. La segona formació “Coneixement de la societat catalana i el seu marc jurídic” correspon a l’estructura formativa del reglament d’acollida Mòdul C (coneix entorn) i compta amb 15 hores lectives per tal de conèixer la societat catalana i el seu marc jurídic tal i com s’estableix al reglament d’acollida. Aquesta segona formació està adreçada a alumnes que ja han fet una immersió lingüística amb el català.
La tercera formació del PIA, “Eines per l’accés al català” correspon al Mòdul A (coneixement del català) i compta amb 45 hores lectives que pretenen assolir immersió lingüística en llengua catalana nivell inicial i bàsic, facilitar-ne l’ús i comprensió oral, potenciant l’interès i traient la por vers l’ús de la llengua catalana, i fer un ús normalitzat de la llengua catalana en la vida diària, i també conèixer la cultura i la societat catalana i les habilitats socials per un ràpid coneixement de la societat d’acollida. Per últim, la quarta és “Eines per a la recerca de feina”, i es tracta d’una formació per afavorir el coneixement de la cultura laboral del funcionament del sistema de treball per facilitar el procés d’inserció laboral i coneixement de l’entorn i realitat laboral. En aquesta última formació han participat 14 alumnes, els quals varen realitzar la prova d’homologació del nivell B que realitza el Servei d’Ocupació de Catalunya, realitzada per el SOC de Cambrils, els quals han accedit tots al certificat del Mòdul B.
Per altra banda, s’ha dut a terme també accions formatives per part del Servei d’Informació i Assessorament a les Dones (SIAD), on han participat un total de 30 persones. Es tracta de dos tallers terapèutics que complementen la tasca desenvolupada des del Servei d’informació i assessorament psicològic del SIAD. Aquests són el taller d’higiene mental de 20 hores lectives, adreçat a les dones del municipi de Salou i que té com objectiu principal dotar d’eines i recursos necessaris per a aconseguir un equilibri emocional per tal que previngui l’aparició de comportaments que no són adequats i que impedeixen desenvolupar-se amb normalitat. I el segon taller és el d’intel·ligència emocional, de 20 hores lectives, que pretén conèixer què és la intel·ligència emocional i com aplicar-la al dia a dia, per millorar la qualitat de vida, assolint un major benestar emocional, i promoure el desenvolupament i la superació personal a través de l’entrenament de les habilitats emocionals.
La regidora de Benestar i Serveis Socials, Estela Baeza, ha destacat que “aquest trimestre ha estat tot un èxit, sobre tot en el mòdul B, ja que les 14 persones que han participat han aconseguit superar la prova d’homologació que realitza el Servei d’Ocupació de Catalunya”. Baeza també ha volgut assenyalar que “amb les formacions del SAN i el SIAD pretenem integrar la població al municipi de Salou, facilitant a les persones que hi participen les eines necessàries per aconseguir l’adaptació i l’equilibri emocional respectivament”, i ha afegit que “aquestes formacions formen part del conjunt d’iniciatives que durant tot el curs duu a terme la regidoria per tal de garantir l’eficiència i la qualitat dels nostres serveis”.
Cal destacar també que el proper dia 7 de gener s’emprendran les inscripcions de les accions formatives del segon trimestre del curs 2018-2019, a l’Espai Mas en horari d’atenció al públic.