Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

El Municipi

Història

història

La franja litoral que ocupa el terme de Salou ha estat un enclavament privilegiat per al desenvolupament humà, afavorit per les seves platges i cales.

La presència d'un poblament sedentari a la zona és testimoniada amb l'establiment dels ibers i la civilització romana. Són els temps de la mítica Salauris que tradicionalment s'identifica amb Salou.

A partir d'aquí, i amb l'arribada dels sarraïns, es produeix un progressiu despoblament i abandó del territori. No serà fins a la meitat del segle XII, i amb l'impuls de la reconquesta, quan s'intenti una nova repoblació. L'any 1194 es documenta la carta de població de Salou, atorgada per Alfons I el Cast a favor de Ximeno d'Artusella.

El segle XIII és marcat per l'obra conqueridora del rei Jaume I, que assabentat de les excepcionals condicions del port natural de Salou, hi concentra l'estol que partiria el 1229, cap a Mallorca.

A partir de la segona meitat del segle XIV, les condicions de vida a Salou esdevenen difícils. La guerra entre Pere I de Castella i Pere d'Aragó, i les incursions pirates provoquen un nou despoblament. Precisament, per tal d'assegurar la defensa de persones i béns dels continus atacs corsaris, l'arquebisbe de Tarragona, Pere de Cardona, mana edificar l'any 1530 la Torre Vella, avui convertida en centre d´art.

Salou ha format part del patrimoni de la mitra tarragonina fins època ben recent, quan el 1673, aquesta atorga drets a favor de Vila-seca, iniciant un procés pel qual aquesta vila anirà adquirint la possessió de Salou i el seu port, cosa que originà no poques disputes amb la veïna ciutat de Reus.

El 1776, es beneeix l'església de Santa Maria del Mar, una modesta capella de culte del gremi de mariners matriculats que, des de meitat de segle, tenien cura en exclusivitat de les tasques portuàries i pesqueres.

L'any 1820 s'edifica la Capitania i la Nova Duana, però el novembre d'aquest any, un decret de les Corts Constitucionals suprimeix el funcionament del port de Salou. Malgrat que el 1858 s'inaugura el Far, la decadència del port ja és palesa.

L'any 1863 s'autoritzen les casetes de bany a la platja de Ponent i el 1865 es posa en funcionament l'estació del ferrocarril. El 1887 s'inaugura la línia de tramvia Reus-Salou, el popular "carrilet".

Als anys vint es comencen a edificar els xalets modernistes del passeig de Jaume I, i comencen ha arribar els primers estiuejants i turistes.

A partir dels anys 60, Salou experimenta un espectacular creixement urbanístic que provoca el fenomen turístic. L'any 1965 és erigit el monument a Jaume I, que pot ser considerat tot un símbol del Salou contemporani.

Als anys 70, un ampli moviment popular i organitzat promourà el procés de segregació de Salou, que culminarà amb la sentència del Tribunal Suprem, el 30 d'octubre de 1989, la qual concedeix la independència administrativa del nucli de Salou respecte de Vila-seca, i mana a la Generalitat la creació del municipi de Salou. A partir d'aquell moment, Salou viurà la més important transformació urbana i social, amb un impuls de re-equipament i renovació de serveis, i de creixement demogràfic.

A l'actualitat, Salou s'ha convertit en una gran destinació turística amb més de 7 milions de pernoctacions cada any i que es presenta com un dels grans referents de vacances de Catalunya i d'Espanya, i per això ostenta la capitalitat de la marca Costa Daurada, que es caracteritza per la varietat, la diversitat i la qualitat de la seva oferta lúdica, cultural, natural i gastronòmica.

El clima, el seu paisatge típicament mediterrani amb les seves extenses platges que contrasten amb les petites cales de gran interès natural i paisatgístic, es van unint amb el projecte del Camí de Ronda i de recuperació mediambiental del litoral de Cap Salou. El principal reclam de sol i platja ha fet desenvolupar a Salou un excel·lent complex turístic especialitzat en vacances que li ha valgut el reconeixement de "Platja d'Europa".

Però Salou segueix sent avui epicentre de grans inversions turístiques que aposten per noves instal·lacions especialitzades, enfocades a donar major satisfacció a les diverses tendències, conceptes i hàbits de vacances, que ens converteixen sens dubte en una destinació de fusió, creant noves experiències i motivacions; entre les quals destaquen el reconegudíssim parc temàtic d'atraccions PortAventura World i Ferrari Land; el complex LUMINE Mediterranean Beach & Golf, amb tres camps de golf; i un gran complex per a la pràctica del futbol i altres modalitats esportives.

La futura implantació d'una Ciutat Esportiva -en el desenvolupament del sector 04- cojuntament amb un parc de negocis, i la gran avinguda de disseny tipus "bulevard" permetrà la implantació d'una gran zona comercial que acabarà de consolidar Salou com un dels centres d'oci i de vacances més importants d'Europa i de tot l'arc mediterrani.

Document Actions