Salou estrena el nou espectacle de les Fonts Cibernètiques davant de centenars de persones
diumenge 04 agost 2019
L’alcalde, Pere Granados, ha dit que “Salou gaudeix avui del millor espectacle d’aigua, color i música que hi ha a l’Estat espanyol i a Europa, pel gaudi de residents i visitants”
Es tracta d’una creació original de 15 minuts, d’estil vanguardista, ideada per Eduard Llorens, de l’estudi Playmodes, i es podrà veure cada dia a les 10 de la nit
La primera exhibició del nou espectacle d’aigua, llum i música de les Fonts Cibernètiques del Passeig de Jaume I ha tingut lloc aquesta nit davant dels ulls de l’alcalde de Salou, Pere Granados, diversos regidors, regidores, tècnics de la Corporació i centenars de persones.
Es tracta d’un treball batejat pel seu creador, el salouenc Eduard Llorens, project manager de l’estudi d’investigació, disseny i creativitat visual Playmodes, com “Una Simfonia de Llum”. Una creació que genera emocions, en què la dinàmica de l’aigua i la llum estan fortament relacionades amb la música. Durant 15 minuts, l’espectador es troba immers en una experiència de música visual molt captivadora.
L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha manifestat que “les fonts cibernètiques de Salou són un espectacle en sí mateix”, però que “ja feia molts anys que estaven emetent el mateix i requerien d’una renovació molt profunda”. Així mateix, el batlle ha qualificat l’espectacle d’avui com de “singular”, i com “un dels més moderns i actuals”.
Granados ha destacat, a més, “el missatge, en sí mateix, de la posada en escena, també molt actual: Parlar, dialogar per arribar a acords i enteses, un fet molt important a la nostra societat”. Finalment, ha afirmat que “Salou, avui, gaudeix del millor espectacle d’aigua, color, so i música que hi ha a l’Estat espanyol i a Europa, tant pels residents, salouencs i salouenques, com per l’important nombre visitants que està rebent”.
La banda sonora és una composició pròpia, a partir de bases electròniques amb instrumentació clàssica i efectes especials, que evoluciona des d’un començament senzill i abstracte, fins a un final complex i de grans harmonies.
L’espectacle es divideix en 4 parts: Gènesi (introducció, calma, descoberta; només aigua i llum); Dualitat (separació, contrast i desordre; amb aigua, llum i vídeo abstracte, Solo de Làser, més cortina d’aigua); Tempesta (caos, cerca, transmutació; amb aigua, llum i làser); i Pau (fluir, llum, ponts, destí; amb tots els elements). Avui, al final s’han pogut escoltar, a més, les diverses composicions musicals que s’exhibiran cada dia a les 9 i a les 11 de la nit, és a dir abans i després dels 15 minuts d’espectacle.
Eduard Llorens ha definit la seva creació com “un diàleg entre la llum i la foscor, una lluita entre el bé i el mal, on, a la mitja part les forces s’equilibren i arriben a entendre’s, al final”. Es tracta d’un treball d’autor que fa servir un “llenguatge abstracte i modern”.
“Una simfonia de llum” es podrà veure cada dia a les 10 de la nit fins l’11 de Setembre. A partir d’aquesta data, serà una hora abans, a les 9.
Així mateix, cada dia, a les 9 i a les 11, es podrà gaudir de l’exhibició d’un aperitiu musical d’uns 3 minuts de durada, amb base de música pop.
Espectacle turístic
L’any 2018 es van adjudicar les obres compreses al “Projecte per a la milora de les fonts del Passeig Jaume I”. Es tracta d’una inversió turística que suposa la renovació completa del sistema d’electrovàlvules submergibles, del sistema de control, i la renovació del software que gestiona els espectacles de la font cibernética. El projecte adjudicat no inclou els espectacles, únicament la seva programació.
L’espectacle d’aigua, llum i música no s’actualitzava des de la seva inauguració l’any 2007, aproximadament, és a dir, fa 12 anys. Amb la renovació de la font, s’ha renovat, també, el software i el hardware existent, motiu pel qual s’ha hagut de crear un nou espectacle.
Sobre Playmodes, cal dir que és un estudi d’investigació audiovisual de Barcelona enfocat en la creativitat digital, que ha treballat en nombrosos projectes internacionals molt innovadors.
Comsa Service s’ha encarregat de la remodelació hidràulica, elèctrica i software de la Font.
Des del Patronat de Turisme, atenent que l’espectacle d’aigua de la Font Cibernètica és un dels atraients turístics més valorats i esdevé una bona eina de promoció turística, s’ha cregut convenient oferir als residents i visitants un número actualitzat, basat en les noves possibilitats tècniques de la font.
El pressupost final de les fonts ha estat de 288.274,15€. Pel que fa a l’espectacle, ha estat de 12.100€.