Salou celebra la Diada Nacional de Catalunya amb bona participació de les entitats i la ciutadania, malgrat la pluja
dimecres 11 setembre 2019
L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha fet referència a Catalunya com ‘la casa de tots’, on ‘hi hem de sumar esforços per trobar l’acord, siguin quins siguin els nostres posicionaments, sensibilitats i sentiments’
Una seixantena d’entitats del municipi han realitzat la seva ofrena floral al monument de Rafael Casanova sota la pluja, però amb l’aixopluc dels paraigües
L’acte de celebració de la Diada Nacional de Catalunya ha tingut lloc avui dimecres a Salou amb molta participació i expectació, malgrat la pluja que ha caigut, que no ha impedit, tanmateix, que un bon nombre de persones i entitats, una seixantena, aproximadament, hi vulguessin participar.
Els parlaments institucionals han tingut lloc sota l’aixopluc de la Torre Vella, que s’ha omplert de gom a gom per escoltar el discurs institucional de l’alcalde de Salou, Pere Granados. També hi ha hagut un petit espai per a la música, amb interpretacions del Grup de Grallers La Tarota, i per a la cultura popular, amb una actuació del Ball de Bastons, dins mateix del recinte històric.
Pere Granados ha començat l’acte dient que “de cap de les maneres hem volgut renunciar, avui, a aquest acte tan emblemàtic pels catalans i catalanes, per Catalunya i per Salou, com és la celebració de la Diada”, en referència a les inclemències del temps, que, a darrera hora, han modificat el programa de la celebració.
Granados ha recordat els orígens de la contesa que esdevingué l’11 de setembre de 1714, “que va suposar, per Catalunya, l’abolició de les seves institucions i la pèrdua dels drets polítics i de les llibertats civils”. Un acte, en aquell temps, “de ferma resistència; capaç d’impulsar i reforçar la nostra voluntat d’aixecar-nos i avançar, amb un inequívoc compromís en pro de la restauració de les llibertats, dels drets i de la democràcia”, ha dit l’alcalde.
Així mateix, el batlle ha parlat del compromís de la societat catalana durant generacions, “en defensa de les llibertats i dels drets dels pobles a no perdre la seva identitat i els seus valors; i a ser respectada la seva voluntat”.
Un altre dels aspectes que ha destacat Granados ha estat la fortalesa del nostre país, “amb una societat plural, però unida, i que conviu en aquesta diversitat; on la sobirania és responsabilitat i compromís de tots”. Els valors socials, com la capacitat de dialogar i de treballar per consolidar un país obert i modern, integrador i solidari, alhora, amb els altres, també han estat posats en relleu pel mandatari salouenc.
L’alcalde de Salou ha parlat de l’obligatorietat de reflexionar “sobre allò que la majoria de catalans i catalanes volem ser i allò que volem que sigui Catalunya”; a més de “posar en valor aquells reptes i aspiracions comunes sustentades sobre les coincidències i no sobre les diferències irreconciliables”, ha dit. I, sobretot, “reclamant allò que volem, cívicament i pacífica, amb diàleg constructiu, perquè és la forma d’afrontar el nostre futur, amb les majors garanties de progrés col·lectiu i d’assolir major benestar i prosperitat pel conjunt de la societat catalana”.
En el seu discurs conciliador Granados ha fet referència a Catalunya com “la casa de tots”, on hi hem de sumar esforços per trobar l’acord, siguin quins siguin els nostres posicionaments, sensibilitats i sentiments”, ha manifestat.
Per finalitzar, el batlle salouenc ha destacat la necessitat de reforçar els sistemes de justícia i protecció social per combatre les desigualtats, la precarietat i la pobresa. Per lluitar contra la violència de gènere, les discriminacions i la intolerància; per impulsar l’economia i l’ocupació, a més de ciutats sostenibles per ser intel·ligents; i per donar un nou impuls a una gestió pública que, al marge dels colors, s’hi prioritzi la intersecció, que és el servei a la societat i el seu progrés.
Després dels parlaments, autoritats, regidors i regidores, membres dels cossos de seguretat, representants d’entitats culturals, cíviques, educatives i esportives, hereu, pubilles, veïns i veïnes han sortit de la Torre Vella i s’han dirigit a la plaça de l’Onze de Setembre de Salou, on s’ha realitzat l’ofrena floral, sota la pluja, al monument de Rafael Casanova.
La primera ofrena ha estat la de l’Ajuntament de Salou, que, de mans de l’alcalde i del regidor de Cultura, Xavier Montalà, ha dipositat un escut de flors als peus de l’emblemàtica estàtua. Tot seguit, la seixantena d’entitats han fet el seu homenatge floral, en una diada que serà recordada no pas per la pluja, sino per la bona participació.