Salou rebrà el distintiu ‘Sóc Smart’ de la Generalitat de Catalunya
dimarts 12 novembre 2019
Aquest segell acredita que un municipi té determinades característiques que satisfan els requeriments per ser una urb innovadora i referent en l’àmbit de les ciutats intel·ligents (smart cities)
L’alcalde, Pere Granados, ha manifestat la seva satisfacció ‘perquè a partir d’ara ja podem acreditar la nostra aposta estratègica per esdevenir ciutat intel·ligent i millorar la qualitat de vida dels salouencs i salouenques’
Salou rebrà, de mans del conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat de Catalunya, Jordi Puigneró, el distintiu “Sóc Smart” el proper dijous, dia 21 de novembre, en el marc de l’Smart City Expo World Congress 2019.
Es tracta d’un segell que premia l'esforç dels ajuntaments en la promoció i aplicació de solucions tecnològiques innovadores per a convertir-se en ciutats intel·ligents (smart cities). El municipi salouenc, a través de l’alcalde Pere Granados, serà dels primers en recollir aquest distintiu.
El batlle ha manifestat la seva satisfacció perquè “a partir d’ara ja podem acreditar la nostra aposta estratègica per esdevenir ciutat intel·ligent i millorar la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes del nostre municipi, a través de tecnologia avançada”.
Per la seva banda, el regidor de Noves Tecnologies, Jesús Barragán, ha dit que “tenim tres anys per endavant per potenciar la innovació al nostre municipi, modernitzar-lo i fer-lo més eficient i sostenible”.
Cal dir que el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, mitjançant l’Estratègia SmartCatalonia impulsa aquests distintius, que es lliuraran al recinte Fira de Barcelona Gran Vía de l'Hospitalet de Llobregat, durant el matí.
Els requisits obligatoris que ha hagut de superar Salou per aconseguir aquest segell han estat: que el municipi havia d’estar adherit a Observatori SmartCatalonia i que el pla d’actuacions municipal contemplés una estratègia smart que hagués realitzat algun projecte en l’àmbit de les ciutats intel·ligents.
A més, l’Ajuntament ha pogut aportar, addicionalment, documentació d’un projecte transversal en l’àmbit de la implantació de la signatura biomètrica integrat al gestor d’expedients corporatiu. El municipi també ha certificat la realització de projectes de participació ciutadana, mitjançant les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC). Salou ha pogut certificar l’execució de dos projectes de col·laboració pública-privada: el primer, el desplegament d’una xarxa wifi urbana a equipaments i mobiliari municipal i explotat per una empresa privada; el segon, la realització d’una prova pilot de pas de vianants intel·ligent, realitzat per una empresa privada.
Un nou requisit és la col·laboració SmartCatSud entre diferents ajuntaments de Tarragona. Col·laboració amb Eurecat per a la realització d’estudis turístics a la Costa Daurada. L’Ajuntament de Salou també ha realitzat projectes vinculats a la destinació turística intel·ligent i que inclouen el desplegament d’una plataforma de ciutat que suposa la creació d’una xarxa de sensors. A més, el consistori té un gran volum de dades que utilitza amb aprofitament en diferents Estudis d’Intel·ligència de mercats. Així mateix, el municipi disposa d’una APP pròpia (Cuida Salou) que inclou peticions del ciutadà i incidències a la via pública, amb capacitat de seguiment.
Cal destacar, per últim, que el municipi també compta amb comunicacions wifi de 25 punts d’accés propis i 14 de proveïts per privats cobrint ben bé 2 km² a alta velocitat.
És a dir, Salou ha aconseguit amb tots aquests altres requisits complementaris una puntuació total de 33 punts, essent 25 els punts mínims requerits per adquirir el distintiu.
Ciutat intel·ligent o Smart City
S’entén per ciutat intel·ligent o Smart City el municipi que utilitza les dades, la informació i les TIC estratègicament i operativa per proporcionar a la ciutadania uns serveis millors; oferir serveis de forma més eficient i de més qualitat; gestionar i optimitzar les infraestructures actuals i planificar sota criteris d’eficiència i sostenibilitat les de nou disseny. També facilitar la presa de decisions mitjançant el monitoratge, la mesura, l’automatizació i la interacció contínua, així com desenvolupar nous nivells de col·laboració intersectorial entre els diferents agents i implicar la ciutadania i la seva participació activa en el desenvolupament de la ciutat.