Salou inicia el procés de revisió del POUM per adaptar-lo a la nova conjuntura econòmica, social i tecnològica, amb criteris de sostenibilitat i d’intel·ligència
dijous 25 novembre 2021
El nou pla comportarà una oportunitat per ajudar en la cohesió social, en la reactivació econòmica, en la millora de l’excel·lència turística, i en la preservació i protecció del patrimoni natural, històric i cultural, paisatgístic i mediambiental, ha assenyalat l'alcalde Pere Granados, aquest matí en roda de premsa
El regidor de Gestió del Territori i Habitatge, Marc Montagut, ha explicat que 'prèviament a l’aprovació inicial del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal, l’Ajuntament ha de sotmetre a un procés de participació ciutadana i a informació pública un avanç de planejament, facilitant els criteris i objectius en què s’han de basar les propostes per l’elaboració de la revisió del POUM de Salou'
L’alcalde de Salou, Pere Granados, acompanyat el regidor de Gestió de Territori i d’Habitatge, Marc Montagut, ha exposat aquest matí en roda de premsa la necessitat de revisar el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) perquè aquest, que data de 2003, ha d’adaptar-se a la societat actual, que ha evolucionat en tots els àmbits: l’econòmic, social i el tecnològic. És per aquest motiu que “les ciutats ens hem d’adaptar a les demandes, per part de la societat civil”, ha afirmat.
L’adaptació del Pla General passa pel valor de criteris de sostenibilitat, segons l’alcalde, que són els 17 ODS de les Nacions Unides. Granados ha assenyalat que el nostre POUM s’haurà d’adaptar i adquirir aquests criteris, com a base del desenvolupament econòmic i social del municipi.
Tot i que la ciutat fa temps que treballa el Pla Estratègic de Turisme i la Mobillitat Sostenible, el POUM actual no els recull. Per això, s’està treballant en la seva modificació, que significa, en definitiva, “com volem que sigui el Salou del futur”.
El nou pla comportarà una oportunitat per ajudar en la cohesió social, en la reactivació econòmica, en la millora de l’excel·lència turística, i en la preservació i protecció del patrimoni natural, històric i cultural, paisatgístic i mediambiental.
Cal dir que l’economia turística és l’essència del municipi salouenc. Tanmateix, també és important el comerç i, en aquest sentit són importants els Apeus, que serviran per reactivar zones urbanes concretes, amb una millora de la qualitat de vida, però també amb una reactivació econòmica clara, ha assenyalat l’alcalde.
L’oferta turística d’allotjament ha de ser d’excel·lència i això s’ha de facilitar des del POUM, perquè tot evoluciona i la demanda, en el sentit de la nova oferta d’allotjament, també ha canviat. “Nosaltres volem que siguin ofertes turístiques d’excelència, però amb marcat criteri de sostenibilitat i també d’intel·ligència”.
L’alcalde ha posat exemples concrets com les obres de la primera fase de l’avinguda de Carles Buïgas, recentment inaugurades,
També, en tot el litoral de Salou hi haurà un gran guany en l’espai urbà que es dedicarà als vianants, posant com a exemple els passejos Jaume I i Miramar. Un altre exemple és l’Eix Cívic, al Salou centre; i la reurbanització del Cap Salou, amb criteris de sostenibilitat.
Altres conceptes als què l’alcalde ha fet referència són: la mobilitat sostenible, l’economia turística, l’economia sostenible, la sostenibilitat laboral, la recuperació mediambiental, l’eliminació de la petjada del carboni, la creació de nou producte turístic, amb l’oferta complementària més enllà del sol i la platja; la recuperació dels espais urbans, per dedicar-los a les persones; la cohesió social, en zones com el Cap Salou, el Barri de la Salut i la zona de Carles Buïgas.
Actualment, Salou compta amb una població de 29.000 habitants. Es preveu que cap al 2035 en tingui uns 37.500 o 38.000. “Ha de ser una ciutat amb serveis de qualitat, i pensant en la qualitat de vida dels residents”, ha afirmat l’alcalde.
Per la seva banda, el regidor de Gestió del Territori i Habitatge, Marc Montagut, ha explicat que “prèviament a l’aprovació inicial del POUM, l’Ajuntament ha de sotmetre a un procés de participació ciutadana i a informació pública un avanç de planejament, facilitant els criteris i objectius en què s’han de basar les propostes per l’elaboració de la Revisió del POUM de Salou”. Així, “es tracta d’adaptar el vigent POUM als plantejaments i les regulacions dels planejaments superiors, així com als canvis i nous horitzons socioeconòmics”. Això, segons Montagut, fa que s’hagi de plantejar un POUM de transició, que permeti establir a curt i mig termini, eines de transformació urbana fonamentals pel futur immediat de Salou. “Per això, plantegem una sèrie de criteris i propostes d’objectius que han de donar resposta a les necessitats del nostre municipi, i a les necessitats com a destinació turística”, ha finalitzat.
El Programa de Participació Ciutadana al què se sotmetrà el POUM té com a objectiu millorar l’eficiència en la implementació de les polítiques públiques, destacant la dimensió pedagògica i la transparència en les decisions polítiques, permetent un diàleg constructiu entre l’Administració i la ciutadania.
Aquest proper dimarts, 30 de novembre, es realitzarà la primera sessió informativa del Programa de Participació Ciutadana del procés de revisió del POUM, a les 19.30h, a la Sala Europa del TAS.
A la roda de premsa d’aquest matí també hi han assistit els directors municipals del POUM, Lluís Serra i Elena Mas.