Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

Salou realitza una plantada de tarongers i col·loca una nova escultura, amb motiu del Dia d’Andalusia

diumenge 26 febrer 2023

L’acte, que ha tingut lloc aquest migdia a la plaça d’Andalusia, ha estat presidit per l’alcalde Pere Granados, acompanyat de la presidenta de la Casa de Andalucía de Tarragona y Provincia, Charo García Caballero

L’entitat també ha organitzat una missa ‘rociera’, a l’Església Santa Maria del Mar, aquest matí

 

L’Ajuntament de Salou, de la mà de la Casa de Andalucía de Tarragona y Provincia, ha realitzat, avui diumenge, al migdia, una plantada de dos arbres tarongers i la col·locació d’una nova escultura a la plaça d’Andalusia del municipi, amb motiu del Dia d’Andalusia, data que es commemora, cada any, el 28 de febrer.

L’acte ha estat presidit per l’alcalde Pere Granados, acompanyat de la presidenta de la Casa de Andalucía de Tarragona y Provincia, Charo García Caballero. També hi han estat presents diversos regidors i regidores de l’Ajuntament; personalitats i autoritats del municipi i el territori; i ciutadania de Salou.

El nom científic de l’espècie concreta que s’ha plantat és Citrus x aurantium, també conegut com “taronja andalusa” i “taronja de Sevilla”, del qual en neix la flor de la tarongina, en castellà, ‘azahar’, un element molt característic de la cultura andalusa. L’arbre creix fins aconseguir una alçada de 7-8 metres i desenvolupa espines axil·lars i agudes. Les fulles són el·líptiques, de color verd fosc brillant, peciolades i d'una mida de 50-115 x 30-55mm. Les flors són blanques i fragants. El fruit és globós, mesura de 7 a 7,5 cm i la seva polpa té un gust amarg-àcid.

La plantada d’avui se suma al conjunt de tarongers que s’han plantat aquesta darrera setmana a les zones d’estada i de pas de la plaça d’Andalusia. S’han col·locat tots a la vegada per tal que floreixin alhora i que quan la ciutadania passegi pugui percebre la fragància tan característica de la flor de la tarongina.

En finalitzar la plantada, s’ha descobert la nova escultura que presidirà, a partir d’avui, la plaça d’Andalusia. Es tracta de l’obra ‘Clavelito - Caballo Andaluz’, de l’autor Cosme Damián Paredes Moreno (Equador-León, 1947), de l’any 2017.

És una peça elaborada amb planxa de ferro que s’ha posat al costat de la font ornamental d’aigua, a peu de terra, per tal que les persones hi puguin interactuar.

Aquesta mateixa figura va ser exposada l’estiu passat al Passeig Jaume I, formant part de la mostra col·lectiva a l’aire lliure d’escultures de gran format ‘Respira art a Salou’.

L’Ajuntament de Salou va adquirir-la, aleshores, pensant que seria un element cultural apropiat per a la plaça d’Andalusia, atès que el cavall és una figura icònica de la cultura andalusa.

Avui, durant el seu parlament, l’alcalde ha fet referència a les persones andaluses que en el seu dia “van escollir Salou com la seva llar” i a la seva aportació cultural. En aquest sentit, ha dit, es tracta de la comunitat de l’Estat espanyol amb major presència a la capital de la Costa Daurada.

Granados ha anunciat el projecte de millora i remodelació de la plaça d’Andalusia que, actualment, en troba en fase de redacció. I n’ha assenyalat que “es preveu que les obres comencin la propera tardor i que finalitzin a la primavera de 2024”. També ha esmentat que seran 11 les places del municipi les que seran objecte d’una important transformació “per millorar la qualitat de vida de les persones i configurar una ciutat més amable”.

L’actuació global a la plaça d’Andalusia “consistirà en la recuperació de la font ornamental existent per donar frescor a l’estiu i aportar la presència, el moviment i el so de l’aigua, un element generador de benestar i que forma part de la cultura andalusa i mediterrània. Serà un espai blau, que conjugarà el patrimoni cultural amb la natura”. Així mateix, l’alcalde ha fet referència a la intenció de transmetre “experiències aromàtiques a les persones, a través de la vegetació que serà plantada en diferents indrets del municipi”; com, per exemple, el parc de la platja Llarga de Salou.

I també difondre l’art al carrer, a través de l’escultura i a mode d’exposició permanent, és un altre vessant que Salou està potenciant.

D’altra banda, s’instal·laran nous bancs i llocs d’estada i es plantarà un bosc d’arbres d’ombra, a la part més cap al sud de la plaça. Aquests tindran ja una envergadura per tal que facin ombra, ràpidament. Tanmateix, es mantindrà un espai lliure suficient on s’hi puguin fer activitats culturals, d'oci i lleure.

Els treballs són finançats amb els Fons Next Generation, per un import de 200.000 euros.

La presidenta de la Casa de Andalucía de Tarragona y Provincia, Charo García Caballero ha agraït a l’alcalde de Salou i a l’Ajuntament l’encert d’haver escollit la plaça d’Andalusia per dur-hi a terme la plantada de tarongers i la inauguració de l’escultura d’un cavall andalús, en un indret tan cèntric i concorregut, diàriament, per petits i grans.

García ha fet referència a les persones nascudes a Andalusia, que “se senten orgulloses de la seva cultura, accent i tradicions”. I ha recordat la fesomia dels patis de tarongers andalusos i les aromes de tarongina, quan arriba la primavera. “L’acte d’avui significa poder gaudir d’un bocí d’Andalusia, a Salou”, ha afirmat.

Com a colofó d’avui, el Coro Rociero de la Casa d’Andalucía ha interpretat l’himne d’Andalusia a la mateixa plaça. Abans, però, ha protagonitzat diverses cançons en forma de pregària a la missa de 12 de l’Església de Santa Maria del Mar de Salou.

Galeria d'imatges

1.JPG
2.JPG
02.jpg
04.JPG
6.JPG
7.JPG
8 HQ.JPG
9.JPG
10.JPG
11.JPG
27.jpg
13.JPG
14.JPG
15.JPG
16.JPG
22.JPG
23.JPG
25.JPG
28.jpg

Document Actions