L’Ajuntament impulsa la Taula de Salut Comunitària de Salou per conèixer les necessitats de la població i promoure una vida saludable
dimecres 04 desembre 2019
Recentment, s’ha dut a terme la primera reunió entre els departaments de Sanitat i Salut Pública, Benestar i Serveis Socials i Foment de l’Esport per definir les estratègies i fixar les línies de treball conjuntes
La creació de la taula segueix les directrius del Pla de Salut 2016-2020 de la Generalitat de Catalunya
L’àrea de Sanitat i Salut Pública de l’Ajuntament de Salou ha realitzat la primera reunió interdepartamental de l’equip motor per crear la Taula de Salut Comunitària de Salou. Aquest equip motor està format per regidors/es i tècnics de Sanitat i Salut Pública, de Benestar i Serveis Socials, i de la regidoria de Foment de l’Esport, així com de diversos professionals de l’Àrea Bàsica de Salut (ABS).
Cal dir que la futura taula comptarà amb la participació d’institucions públiques, entitats del teixit social i esportiu, i de la ciutadania salouenca, amb l’objectiu de conèixer la preocupació i les necessitats de la població, en matèria sanitària.
A la reunió, s’han establert les directrius que cal seguir de manera conjunta i que inclouen la implicació de les institucions públiques i la dinamització del teixit social per a la creació d’òrgans permanents de coordinació.
La reunió de l’equip motor ha estat presidida per la regidora de Sanitat i Salut Pública, Beatriz Morer. I també hi ha participat: la regidora de Benestar i Serveis Socials, Estela Baeza; la tècnica referent de Salut Pública, Anna Aiguabella; la tècnica de Benestar i Serveis Socials, Sonia López; el tècnic d’Esports, Daniel Sabaté; així com diversos professionals de l’Àrea Bàsica de Salut (ABS): Montserrat Tomás, adjunta al Centre d’Alta Resolució (CAR) de Salou; German López, infermer de medicina familiar i comunitària ABS; Carmen Pérez, referent de medicina familiar i comunitària ABS; i Cinta Daufí, tècnica referent en atenció comunitària de l’Institut Català de la Salut (ICS) Camp de Tarragona.
Segons ha explicat la regidora de Sanitat i Salut Pública, Beatriz Morer, “la finalitat d’aquesta taula és obtenir un diagnòstic quantitatiu i qualitatiu de salut comunitària, a partir del qual es dissenyaran els plans i accions més adequats per a la població”; i ha afegit que “aquesta acció serà beneficiosa, ja que permetrà tractar algunes patologies sense recórrer a la medicació, a través d'hàbits saludables”.
Durant la reunió, es va presentar la nova perspectiva de tractar la salut comunitària al Camp de Tarragona, seguint les directrius del Pla de Salut 2016-2020 del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.
Les reunions interdepartamentals seran mensuals. La propera es farà al gener.
El Pla de Salut 2016-2020 de la Generalitat de Catalunya
El Pla de Salut 2016-2020 pretén donar resposta als principals reptes que té la nostra societat, treballant per assolir la consolidació d’un sistema sanitari amb uns principis bàsics: públic, universal, just i centrat en les persones.
Per aquest motiu, el Pla de Salut 2016-2020 compta amb quatre principals novetats respecte als seus antecessors. En primer lloc prioritza l’abordatge dels determinants socials de la salut a través de dos vessants: la consolidació de l’enfocament interdepartamental i la contemplació d’actuacions preferents sobre els sectors de població més vulnerables: els infants i la gent gran. O l’abordatge dels problemes de salut mental. D’altra banda, el pla fa una aposta per la recerca i la innovació, a través del desplegament d’unes línies estratègiques.
En tercer lloc, el Pla de Salut reforça les polítiques de salut pública que han de donar resposta als principals reptes socials i de salut, a partir d’un esforç organitzat entre la societat i els poders polítics.
Finalment, el Pla de Salut 2016-2020 vol millorar el reconeixement a la tasca dels professionals, així com donar més qualitat a la seva participació, tot facilitant l’ús als lideratges.