Salou s’adhereix al projecte de l’abalisament ecològic amb 4 boies a la platja de Ponent
dijous 12 juny 2014
Les bases d’aquestes boies estan recobertes amb carbonat de calci que, pel seu disseny i material, atrauen la flora i la fauna marines tot formant un petit escull
Avui s’han presentat al Port de Torredembarra les boies ecològiques que s’instal·laran aquest estiu a les platges de la localitat per delimitar la zona reservada al bany. A l’acte hi han assistit l’alcalde de Salou, Pere Granados, l’alcalde de Torredembarra, Daniel Masagué; el director de comunicació de Repsol, Josep Bertran; l’alcalde d’Altafulla Fèlix Alonso, el primer tinent d’alcalde de l’Ametlla Antoni Montagut, i el creador de les boies i expert en aquariofília, Miquel Rota. També ha estat present, la regidora de Platges de Salou, Júlia Gómez.
Aquest estiu, un total de quatre poblacions catalanes totes elles a Tarragona han apostat per aquest sistema d’abalisament ecològic de les seves platges i la col·locació de biòtops. Per primera vegada, l’ajuntament de Salou s’incorpora a aquest projecte instal·lant 4 boies a la platja de Ponent (que estaran ubicades a partir de demà), Torredembarra amb 6, Altafulla amb 6 i l’Ametlla de Mar amb 4. En total, és ‘llençaran’ al mar un total de 20 ‘habitatges’ per a peixos.
A diferència de les boies convencionals (blocs rectangulars de formigó), les boies ecològiques, són petits biòtops artificials amb base de carbonat de calci que pel seu disseny i materials atrauen la flora i la fauna marines tot format un petit escull que no es treu i es posa cada temporada. El projecte compta amb el suport de Repsol, que n’és el patrocinador principal.
L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha explicat que “estem molt satisfet de participar per primera vegada en el projecte i esperem poder ampliar la nostra participació; regenerem vida dintre de les nostres platges i incrementem l’ atractiu pels visitants al nostre litoral” i ha afegit que “posem en valor a les platges i incorporem elements nous turístics lligats a la natura i medi ambient, convertint-nos en destinacions més sensibles a la protecció del litoral”. El batlle ha afegit que “entenem que és un valor afegit a les noves marques turístiques que nosaltres estem treballant com la Destinació de Turisme Esportiu on el submarinisme que és un turisme molt especialitzat seria un bon perfil per visitar Salou i tot el litoral de la Costa Daurada”. Granados ha conclòs que “ els municipis, plegats, podem fer que la Costa Daurada tingui encara més vida de la que té ara amb aquest element de protecció al medi ambient que tant valora el turista especialment el del Nord d’Europa”.
Per la seva part, el director de comunicació de Repsol, Josep Bertran, ha dit que aquesta iniciativa “té una projecció de futur no només pel que fa al medi ambient sino que pot ser la llavor d’una activitat turística i econòmica beneficiosa pel territori”.
A diferència de les boies convencionals, que tenen com a base blocs rectangulars de formigó que es treuen i es posen cada temporada, les bases d’aquestes boies estan recobertes amb carbonat de calci que, pel seu disseny i material, atrauen la flora i la fauna marines tot formant un petit escull. A més, incorporen un innovador sistema de boia intermèdia que fa que la cadena sobrant de la boia que sura quedi en suspensió i no es malmeti el fons marí quan hi ha temporal.
Una altra diferència respecte de les boies convencionals és que les boies ecològiques s’instal·len de forma permanent i quan acaba la temporada d’estiu només cal que dos professionals del busseig es desplacin al punt on es troba cada boia per treure la cadena que va des de la boia intermèdia fins la superfície. La resta de l’estructura i tota la flora i la fauna que hi creix es queda on està fins l’estiu següent. Les boies es localitzen per mitjà d’un GPS.
Pel que fa al finançament del projecte, Repsol s’ha fet càrrec del cost dels biotops, mentre que l’Ajuntament és l’encarregat del manteniment del material i la instal·lació i desinstal·lació de la part que va des de la boia intermèdia fins a la superfície.
L’ajuntament de Torredembarra és pioner en implantar un sistema innovador i ecològic per fer l’abalisament de les seves platges i que des d’un primer moment ha apostat per donar suport a iniciatives innovadores. Enguany, fora de Catalunya, l’Ajuntament de Màlaga ha encarregat la instal.lació de 5 boies ecològiques a les seves platges.