Salou se suma a la lluita per a l’eliminació de la violència envers les dones pel 25N
divendres 22 novembre 2019
L’acte institucional de lectura del manifest tindrà lloc aquest proper dilluns, 25 de novembre, a les 12.30 h, al passadís del Teatre Auditori de Salou (TAS)
L’àrea de Benestar, Serveis Socials i Igualtat també ha programat dues sessions d’autodefensa personal femenina; i un taller de dol per l'acompanyament a les pèrdues vitals, a càrrec de la terapeuta Carmen Torrella
L’Ajuntament de Salou, a través de l’àrea de Benestar, Serveis Socials i Igualtat, se suma a la lluita per a l’eliminació de la violència envers les dones amb el lema “Jo respecto, i tu?”, pel Dia Internacional, el 25 de novembre.
La regidora de l’àrea, Estela Baeza, ha assenyalat que “la violència masclista es manifesta com el símbol més brutal de la desigualtat envers les dones existent en la nostra societat”. És per aquest motiu, que des de l'Ajuntament de Salou “tenim molt clara la necessitat de seguir reivindicant que la lluita contra la violència masclista ha de continuar”, i ha afegit que “estem plenament convençuts que aquesta xacra no és només un problema de les dones, sinó de tota la societat, on tothom ha de lluitar, diàriament i de manera conjunta, per erradicar-la”, ha conclòs la regidora.
L’acte institucional de lectura del manifest anirà a càrrec de l’alumnat del Centre de Formació de Persones Adultes Àgora de Salou i tindrà lloc aquest dilluns, dia 25 de novembre, a les 12.30 hores, al passadís del Teatre Auditori (TAS). A l’acte s’hi preveu l’assistència de l’alcalde de Salou, Pere Granados, i de la regidora Estela Baeza, entre d’altres autoritats i representants d’entitats.
Cada any, amb motiu d'aquest dia senyalat, la Generalitat de Catalunya, les Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, l’Ajuntament de Barcelona, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis consensuen un manifest per a commemorar i visibilitzar aquesta data i tot el que representa.
Enguany, el manifest posa de relleu les violències sexuals i adverteix que “una agressió sexual a una dona no és un fet puntual, sinó una expressió més de l'estructura patriarcal, una agressió contra totes nosaltres, contra totes les dones. Aquesta violència funciona de forma alliçonadora, ens socialitza en la por i ens llença un missatge ben clar, sobretot dirigit a les dones més joves: volen controlar i sotmetre la vida de les dones”.
Per la qual cosa, el document fa una crida a continuar treballant, conjuntament i coordinada, amb la implicació de totes les administracions i agents socials per a l'erradicació de totes les violències masclistes i la reparació de les supervivents; posa en valor la lluita constant i incansable dels moviments feministes, i reconeix la força, el coratge i la valentia de les dones que es troben en una situació de violència masclista, les que l’han superada o les que han estat assassinades.
Altres actes del 25N
L’àrea de Benestar, Serveis Socials i Igualtat també ha organitzat dos tallers d’autodefensa personal femenina. El primer es va dur a terme diumenge passat, 17 de novembre, i el segon es realitzarà aquest proper diumenge, dia 24, de 9.45 a 13.45 h, a la Sala Jardí del Pavelló Municipal d’Esports Salou Centre. Per participar en aquesta activitat, de caràcter gratuït, cal inscriure’s, prèviament, al correu electrònic siadones@salou.cat
Finalment, Salou ha preparat, pels propers dies 26 i 27 de novembre, un taller de dol per l'acompanyament a les pèrdues vitals, a càrrec de la terapeuta Carmen Torrella, que es durà a terme de 10 a 12 h, a l’Espai Mas. Les inscripcions es poden fer al mateix Espai Mas, o al correu electrònic siadones@salou.cat
Segons el Ministerio de Presidencia, Relaciones con las Cortes e Igualdad aquest any 2019 han mort assassinades un total de 51 dones. Aquestes xifres facilitades fan referència a les dones assassinades per violència de gènere, és a dir, a mans de les seves parelles o ex parelles, segons la Llei Orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere.
El Servei d’Informació i Assessorament a les Dones (SIAD) de Salou
El Servei d’Informació i Assessorament a les Dones (SIAD) del municipi de Salou va ser una de les actuacions previstes dins del programa d’accions a desenvolupar del primer Pla d’Igualtat de Gènere de Salou (2009-2014) a l’eix IV: Salut, Benestar Social i Qualitat de Vida, concretament el punt 4.8 que fa referència a la creació del SIAD com a eix que vertebra les polítiques de dones del municipi.
L’actuació del SIAD està vinculada, directament, als circuits d’atenció local per a l’abordatge de la violència masclista, i esdevé una porta d’entrada de les dones que es troben en aquesta situació. Per tant, es realitzen tasques de prevenció, de detecció precoç, d’identificació i de primera atenció.
El servei va adreçat a totes les dones empadronades al municipi de Salou, així com a les entitats i als professionals que desenvolupen la seva activitat. La ciutadania, en general, també serà destinatària de les accions desenvolupades des del servei, ja que es realitzen activitats de sensibilització i prevenció comunitàries i es vertebren les polítiques de dones del municipi.