Salou presenta el primer Pla de Polítiques LGTBI, amb l’objectiu d’arribar a ser un municipi ‘friendly’
dimarts 01 març 2022
L’alcalde Pere Granados i la regidora d’Igualtat, Estela Baeza, l’han exposat avui en roda de premsa i l’han definit com ‘una eina per promoure el respecte a la diversitat sexual, afectiva i de gènere, així com per eradicar la LGTBIfòbia’
Aquest Pla, en perspectiva 2022-2026, i aprovat en el darrer plenari de l’Ajuntament, també pretén que ‘Salou sigui un municipi més cohesionat i inclusiu, on el respecte esdevingui un valor essencial en les relacions socials i intepersonals’
Salou ha acollit aquest matí l’acte de presentació pública del primer Pla de Polítiques LGTBI. L’acte ha anat a càrrec de l’alcalde, Pere Granados, i de la regidora d’Igualtat de Salou, Estela Baeza.
L’alcalde ha argumentat que “fa temps que venim treballant, de forma ferma i convençuda, la diversitat, ja que Salou és un municipi inclusiu”. Una diversitat que fa referència al respecte a la convivència i a la persona, pel fet de ser persona, amb independència de les seves preferències sexuals, afectives, ideològiques, polítiques, etc., ha argumentat.
En aquest sentit, ha dit que “Salou és un municipi LGTBI friendly” i “aquest primer pas -el pla- és una eina que considerem d’una importància fonamental per arribar a aquesta declaració formal; que esperem que sigui ben aviat, ja que fa temps que hi treballem”.
Així mateix, s’ha referit al document presentat com “un pla de polítiques actives per tal d’eradicar qualsevol acte de discriminació; una aposta decidida pel respecte a la diversitat, que és un principi bàsic de la convivència de la nostra societat; i una societat respectuosa diu molt d’ella mateixa, perquè és justa, igualitària i molt més humanitzada”.
Per acabar, ha assenyalat que “volem que les persones del col·lectiu LGTBI, tant residents com visitants, se sentin estimades i respectades”. Així, des del Patronat de Turisme s’han impulsat diverses accions per treballar aquest target, “important per a nosaltres”, des del punt de vista de les famílies diverses.
“Salou es presenta, avui, doncs, amb aquest pla LGTBI com una societat moderna, respectuosa, igualitària, integradora i d’un alt grau de convivència”, ha conclòs.
La regidora d’Igualtat, Estela Baeza, ha explicat que “aquest primer pla esdevé la fase final per constituir aquest compromís de l’Ajuntament, des de la regidoria d’Igualtat, de treballar, fermament, per evitar qualsevol discriminació a Salou”. Així mateix, ha afirmat que “serà un document viu, que anirà evolucionant i adaptant-se a les necessitats que experimenti el nostre municipi, en matèria LGTBI”. També, ha posat de relleu la importància de la sensibilització i formació de tot el personal de l’Ajuntament, així com de la ciutadania; i, entre les accions que es duran a terme, ha destacat, especialment, les que es realitzin al món de l’esport, atès que, en l’actualitat, “en algunes disciplines esportives encara es pateix molt la discriminació LGTBIfòbica”.
Respecte a les accions que es duran a terme als centres educatius, el referent del Servei d’Atenció Integral (SAI), Aitor Arruego, que també ha estat present a la roda informativa, ha explicat que “es faran al quart trimestre de 2022”, en el qual s’iniciaran unes xerrades als instituts. La primera acció, ha dit, “serà la formació al claustre dels centres d’ensenyament”.
D’altra banda, el 21 de maig de 2019 es va signar l’Acord per al desplegament del SAI local per a les persones LGBTI, entre la direcció general d’Igualtat de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Salou. Fins al moment actual, des d'aquest servei s’han realitzat 20 atencions a usuaris, usuàries i famílies del col·lectiu; s’han commemorat els dies assenyalats i s’ha treballat amb les entitats i serveis municipals, per tal de fer campanyes de prevenció.
Es feia necessari un pla per diagnosticar i posar en ordre les accions a realitzar. També es detectà la necessitat de tenir aquest full de ruta per treballar, d’una forma transversal i coordinada, amb la resta de departaments de l’Ajuntament de Salou i les entitats municipals.
La vigència del pla serà del març de 2022 fins al març de 2026.
Cada any es realitzaran les accions establertes al I Pla local de Polítiques LGTBI de Salou, tot i que, anualment, es convocarà l’equip motor, per avaluar les accions realitzades i estudiar-ne de futures per aprovar-les o modificar-les, si s’escau.
Dins del pla, cal destacar la participació de diferents comissions: política, amb un membre de cada grup polític, amb representació a l’Ajuntament de Salou. Tècnica, amb 25 taules; ciutadana; i el grup motor, format pel Gabinet d’Alcaldia, el Patronat de Turisme, la regidoria de Joventut, la regidoria d’Esports, el SIAD i el SAI.
Els 4 eixos principals del pla són: la formació, la documentació, els Wc inclusius, i el Salou ‘Friendly’.
I les principals accions són: la formació al personal municipal; la formació a la representació política; la revisió de tota la documentació, sol·licituds i formularis per tal d’adequar-los a un llenguatge inclusiu; la programació d’actuacions als centres educatius; la formació dirigida, exclusivament, a les entitats municipals; la incorporació de la mirada LGTBI a la Comunicació Corporativa; la creació d’un equip motor per garantir la igualtat i la diversitat sexual i de gènere; dotar les biblioteques municipals de recursos sobre les realitats LGBTI; incloure a les programacions regulars accions relacionades amb la commemoració dels dies internacionals; anàlisi i reflexió sobre la finalitat de les activitats extraescolars i oferir-ne d'alternatives a les tradicionalment sexistes (futbol per a nens, balls i ritmes per a nenes); iconografia neutra pels espais; adaptació de les bases de subvencions a entitats esportives i de lleure per tal d’establir un punt de bonificació a les entitats que incorporen la perspectiva de gènere LGTBI en els seus protocols d’actuació; actualitzar el programa telemàtic d’inscripcions afegint la casella “NO BINARI”; fomentar la formació en perspectiva de gènere i LGTBI a les entitats esportives; i disposar de material de sensibilització en matèria d’igualtat que elabora l’Ajuntament de Salou.