Salou aprova una moció per la defensa de l’escola catalana
dimecres 19 desembre 2012
Els grups municipals de CiU, PSC, RDS, UMDC i UTPS han aprovat avui una moció en defensa de l’escola catalana. Aquests grups han expressat unànimement el seu suport a l’actual model d’immersió lingüística que “ha portat resultats netament positius per l’educació del nostre país, donant lloc a un sistema educatiu que en cap cas ignora el coneixement del castellà i, per tant, reafirmar el nostre convenciment que la llengua catalana és i ha de continuar sent la llengua vehicular del sistema educatiu català així com l’eina indispensable que possibiliti la cohesió social del nostre país”. Els grups també han volgut –a través de l’acord- “manifestar el rebuig rotund a l’esborrany de Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE) que vol aprovar el Ministeri d’Educació” a més de “donar suport a la Generalitat de Catalunya i al Departament d’Ensenyament en la defensa de les competències educatives de Catalunya, i en totes aquelles actuacions que porti a terme per a defensar el català i el model lingüístic de la nostra escola”.
La moció aprovada per tots els grups municipals, excepte pel PP, insta també “al Govern a continuar aplicant la Llei d’Educació de Catalunya (LEC), que està en plena consonància amb els principis educatius recollits a l’Estatut d’Autonomia de Catalunya i que és l’eina que garanteix que no se separen els infants per raó de llengua, assolint tots ells el perfecte coneixement del català i del castellà”.
El portaveu accidental de CiU, Benet Presas, ha afirmat que “el procés d’immersió ha funcionat i funciona molt bé i ens sentim amenaçats i agredits en un tema unitari amb actituds provocadores”. El portaveu del PSC, Zacarías Henar, ha posat damunt la taula l’informe PISA i ha recordat que “el coneixement del castellà a Catalunya està per damunt d’altres comunitats unilingües i estem davant d’un model indiscutible”.
Així mateix, el portaveu d’UMdC, Salvador Pellicé ha dit: “lamentem que aquí haguem d’estar defensant l’ús de la llengua catalana perquè el que ens diu l’experiència és que és un model que ha funcionat bé”.
I, finalment, des de RDS, el regidor Pablo Otal, ha reflexionat dient “m’estranya que després de 30 anys d’èxit d’aquest model hores d’ara l’estiguem discutint i posant en qüestió”.
L’únic partit que hi ha votat en contra, el PP, ha fet la següent explicació de vot. Mario García, ha assegurat que “el PP vol que es compleixin les lleis i les sentències i que el català i el castellà siguin llengües vehiculars a l’escola de manera proporcionada, advoquem per un bilingüisme i fins i tot, per un trilingüisme integrador i no disgregador. El que planteja l’avantprojecte de llei d’Educació que per cert, és ara un esborrany, és garantir que no s’exclogui cap llengua oficial com passa ara, però el català és i continuarà sent llengua obligatòria i avaluable en totes les etapes educatives, per tant no és cap atac; sinó un procés obert a la negociació, que encara s’ha de tramitar i on les corporacions locals no tenim cap tipus de competència”.
El ple de l’Ajuntament també ha aprovat el pressupost de l'Ajuntament de Salou per al proper exercici del 2013 que puja a una xifra total de 38.705.266 euros; un 8,08% menys que el que encara està vigent. Aquest document s’ha redactat tenint present un doble condicionant: d'una banda, les línies aprovades pel ple de la corporació amb el Pla d’ajust pels anys 2013 a 2016 i, de l'altra, la complicada situació econòmica en la que es veu immers el país. L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha volgut felicitar en primer lloc el regidor i l’àrea de serveis econòmics per haver redactat “un bon pressupost” que ha titllat de “solidari i social” i on “tot i haver-se reduït en 3 milions d’euros s’ha aconseguit primar els sectors bàsics de promoció del municipi com són el turisme, el comerç, la promoció econòmica i també la seguretat”, ha afirmat. En aquest sentit l’ha definit com “un gran pressupost que garanteix el servei i promociona l’activitat econòmica”.