L’Ajuntament de Salou s’incorpora a la iniciativa del pis d’urgència per a dones víctimes de la violència masclista
dimarts 07 abril 2015
Des de la Regidoria d’Acció Social es vol oferir acolliment temporal amb garanties de seguretat i suport psicosocial
Per a l’exercici 2015, l’Ajuntament de Salou s’ha sumat al conveni que regula el manteniment del pis d’urgència per a dones víctimes de la violència masclista, un recurs compartit per 6 administracions, a iniciativa del Consell Comarcal del Baix Camp, per donar suport a les dones que pateixen violència i als seus fills i filles.
Amb el pis d'urgències, les diferents administracions poden oferir acolliment temporal amb garanties de seguretat i suport psicosocial, a aquelles dones i els seus fills i filles que es troben en situació de risc per haver patit violència masclista, fins que es trobi un recurs adient de llarga estada o bé, retornin al domicili com a família monoparental.
Es tracta d'un recurs de caràcter temporal per a un termini de 15 a 20 dies naturals (aproximadament), mentre des de serveis socials del territori de l'usuària es busca un recurs, com per exemple una plaça de llarga estada als Serveis d'Acollida Residencial de la Generalitat, o la possibilitat d'anar a viure amb un familiar.
L’acord l’han signat Joaquim Calatayud, president del Consell Comarcal del Baix Camp; Joan Carles Garcia, president del Consell Comarcal del Priorat Josep Amill, president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà; Mateu Montserrat Miquel, conseller comarcal delegat de Serveis Socials del Consell Comarcal de l'Alt Camp; i l’alcalde de Salou, Pere Granados, a més de Rosa Garriga, en representació de la Fundació Privada d'Assistència i Gestió Integral (AGI), que és l'entitat encarregada del manteniment del pis i de l'atenció a les dones acollides i als seus fills i filles.
Les derivacions de les dones al pis s’han fet des dels Serveis Socials d'Atenció Primària, la Policia Local, els Mossos d'Esquadra i les Oficines d'Atenció a la Víctima.
De les dones ateses destaca que:
- el 64% són estrangeres,
- l'edat oscil·la entre els 21 i els 39 anys,
- el 55 % eren casades, el 27 % solteres, el 9 % divorciada i el 9 % separades
- el 27% de les dones ateses no tenen estudis i un 45 % tenen estudis primaris.
Pel que fa al tipus de maltractament que han patit les usuàries del pis:
- Un 55 % de les usuàries manifesta haver patit maltractaments del tipus psicològic, físic i econòmic;
- un 9 % manifesta haver patit maltractaments del tipus psíquic, físic, sexual i econòmic;
- un 27 % ha patit maltractaments psicològic i físic
- un 9 % diu que només ha patit maltractament psicològic
En un gran nombre de casos les dones i els seus fills i filles que es veuen obligats a abandonar el domicili i buscar ajuda, ho fan després de molt temps d'haver amagat i silenciat el seu sofriment.
Es pot constatar que en la majoria de casos aquest silenci respon, d'una banda, a la por d'elles al rebuig i no acceptació i comprensió social i familiar, i d'una altra, al fort sentiment de culpa i manca de confiança i seguretats personal producte de tots els anys de maltractaments.
Des del pis d'urgències també s'ha realitzat una tasca d'acompanyament a les dones i als seus fills i filles durant els caps de setmana i nits als diferents jutjats i/o hospitals a on ha estat necessari acudir, ja que la majoria d'elles no han tingut cap suport familiar ni social.