Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

Arriba a Salou una exposició que defensa la preservació de la diversitat lingüística mundial

dimarts 07 octubre 2008

L'Obra Social Caixa Sabadell i el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya presenten l'exposició Les llengües, un gran tresor al vestíbul del Teatre Auditori de Salou (TAS) fins al 15 d'octubre amb una organització compartida amb el Pla Educatiu d'Entorn, l'Ajuntament de Salou i el Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions (CIEMEN). Amb motiu de l'Any Europeu de les Llengües, la mostra la van posar en marxa el Comitè de Seguiment de la Declaració Universal de Drets Lingüístics (DUDL) i el CIEMEN amb el patrocini de l'Obra Social Caixa Sabadell. Pretén difondre els valors de la diversitat lingüística i contribuir a preservar-la. L'exposició s'hi podrà visitar de dilluns a divendres de 9 a 13 h i de 15 a 21 h.

La mostra que ara s'ofereix a tothom a Salou, amb caràcter itinerant per diferents poblacions de l'àmbit lingüístic català, té com a objectiu contribuir a la formació per a la pau, la cooperació i la solidaritat entre els pobles. A tal fi, s'ha dissenyat amb un format adaptable a tota mena d'espais, com escoles, centres cívics, associacions, biblioteques i museus, i amb uns continguts pedagògics que la fan especialment apta per als escolars de totes les branques educatives.

El fil conductor és un viatge/expedició a través de l'univers de la llengua i de les raons que determinen la seva vida i la seva mort. La protagonista que guia els viatgers és la Roscinda, darrera parlant de cupeño, llengua extingida el 1987, que explica la seva història i la relaciona amb l'itinerari proposat, a través de nou etapes interactives, amb preguntes per respondre i jocs per seguir. Un veritable pretext narratiu perquè el visitant descobreixi la riquesa del patrimoni lingüístic mundial i se senti motivat per a la seva conservació.

Entre els visitants a la mostra instal·lada a Salou, a més del públic en general, hi haurà gairebé un miler d'alumnes de la localitat, d'entre 8 i 13 anys, dels CEIPs Santa Maria del Mar, Europa, Salou; dels IES Jaume I i Marta Mata i de l'Escola Elisabeth. Aquests estudiants de cicle mitjà i superior, 1er i 2n d'ESO, recorreran la mostra durant una hora amb una fitxa didàctica en les seves mans, mitjançant la qual seran conscienciats de la rellevància que tenen les llengües a través d'una sèrie de jocs que faran de la mostra una exposició interactiva.

'Es tracta de donar a conèixer als joves que al món hi ha moltes llengües, algunes en vies de desaparició; i que totes les llengües són importants i obren nous móns', ha explicat avui l'assessor del Pla Educatiu d'Entorn a Salou, Joan Chavarría, durant la inauguració de la mostra.

En aquest acte hi han estat presents també l'alcalde de Salou, Antonio Banyeres; el regidor de Cultura i Ensenyament, Paco Gaya; l'inspector del departament d'Educació de la Generalitat, Carles Jardí; a més de les regidores Martina Fourrier, Sonia García i Rosa Pasquina.

Document Actions