Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

Una càtedra de la URV impulsa Salou i la Costa Daurada com a referents en turisme innovador i sostenible

dilluns 07 abril 2025

La nova Càtedra d’Innovació i Recerca Turística Salou-Costa Daurada, impulsada per la Universitat Rovira i Virgili (URV), té com a objectiu consolidar Salou i la Costa Daurada com a destinacions capdavanteres en turisme sostenible, innovador, accessible i intel·ligent. Aquesta iniciativa busca, a més, fomentar la cooperació entre agents públics i privats, afavorir la participació ciutadana i millorar la qualitat de vida dels residents.

Tot i que fa mesos que treballa activament, la Càtedra s’ha presentat oficialment aquest matí als periodistes. Dirigida per la professora Marta Nel·lo, de la Facultat de Turisme i Geografia de la URV, compta amb el suport econòmic del Patronat Municipal de Turisme de Salou i de la Diputació de Tarragona, en el marc del conveni amb la URV per al finançament d’activitats acadèmiques.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha destacat durant la presentació que “treballarem perquè aquesta Càtedra aporti coneixement i innovació a la indústria turística” i ha subratllat la importància que “hi hagi molt de contacte amb la resta de càtedres de l’Aliança de Municipis Turístics”, amb l’objectiu de millorar l’experiència del turista i la qualitat de vida i el benestar dels residents.

Es pretén que la Càtedra sigui un instrument de recerca i coneixement que connecti la transferència del saber amb la indústria turística i la ciutadania a través de conferències, activitats als centres educatius, congressos...

La Càtedra, que ocuparà un espai al Xalet Fort, vol esdevenir una plataforma de coneixement i transferència de les últimes tendències del sector turístic, amb la voluntat d’enfortir la competitivitat de la destinació mitjançant la recerca aplicada, la innovació i la formació. En aquest sentit, també té com a missió proporcionar eines per millorar tant l’experiència del visitant com la convivència amb la població local, reforçant el vincle entre la societat i l’activitat turística.

El rector de la URV, Josep Pallarès, ha remarcat la necessitat d’aquesta iniciativa emprant la paraula “impacte”, referint-se a aquell que té la universitat en un àmbit específic de turisme des d’un punt de vista interdisciplinar, “amb l’objectiu de tenir una potencialitat més forta de la que tenim, actualment, en l’àmbit del turisme”.

L’alcalde Pere Granados ha destacat durant la presentació que “treballarem perquè aquesta Càtedra aporti coneixement i innovació a la indústria turística” 

Es pretén que la Càtedra sigui un instrument de recerca i coneixement que connecti la transferència del saber amb la indústria turística i la ciutadania a través de conferències, activitats als centres educatius, congressos i actes oberts que tinguin per objectiu difondre la cultura de la sostenibilitat, la innovació i l’accessibilitat dins del marc turístic del territori.

Entre les seves línies d’actuació destaca la voluntat d’obrir noves vies de participació ciutadana en la gestió turística, així com fomentar accions de comunicació i col·laboració entre institucions i empreses del territori.

El rector de la URV, Josep Pallarès, ha remarcat la necessitat d’aquesta iniciativa emprant la paraula “impacte”, referint-se a aquell que té la universitat en un àmbit específic de turisme des d’un punt de vista interdisciplinar

El vicepresident del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Eduard Rovira, ha posat en valor els objectius de promoure la transferència de coneixement, la recerca i la innovació en l’àmbit del turisme, i ha fet esment del finançament de la Càtedra per part de la Diputació, amb una aportació de 30 mil euros. “Amb la càtedra, el que volem és millorar la competitivitat turística de la zona, posicionar la Costa Daurada com a referent turístic i, també, des de la perspectiva acadèmica i d’investigació, aportar reputació a la marca i promoure una estratègia comuna com a destinació més innovadora, més sostenible, més accessible i més intel·ligent”, ha afirmat. Rovira ha subratllat que, amb aquesta col·laboració, la Diputació vol ajudar a aprofundir en el turisme responsable.

Amb un equip multidisciplinari d’investigadors —procedents principalment dels departaments de Geografia, d’Empresa i d’Història i Història de l’Art de la URV—, la Càtedra ja ha impulsat diversos estudis en àmbits com l’artesania com a element diferenciador de l’oferta turística, la sostenibilitat ambiental d’hotels i càmpings, la comunicació de bones pràctiques ambientals, i l’accessibilitat i inclusivitat del sector.

Eduard Rovira ha subratllat que, amb aquesta col·laboració, la Diputació de Tarragona vol ajudar a aprofundir en el turisme responsable

També ha tingut presència en congressos nacionals i internacionals, com el prestigiós International Sun and Blue Congress, celebrat el novembre de 2024 a Almeria, on va ser patrocinadora d’una de les taules.

Finalment, Marta Nel·lo ha assenyalat que la Càtedra és una “plataforma de coneixement, recerca i transferència” i ha destacat que “el paper de la Universitat és clau”.

Nel·lo ha agraït el suport del Patronat Municipal de Turisme de Salou i ha explicat que les línies de treball responen tant al pla estratègic de Salou com al pla de turisme de la Diputació, posant el focus en “la sostenibilitat ambiental i social, l’accessibilitat universal i l’experiència turística més inclusiva”. També ha ressaltat la importància del patrimoni i la identitat cultural, especialment pel que fa al concepte de souvenir i el desenvolupament del water sports blue, l’accessibilitat i les destinacions blaves.

Amb un equip multidisciplinari d’investigadors, la Càtedra ja ha impulsat diversos estudis en àmbits com l’artesania com a element diferenciador de l’oferta turística

Entre els projectes en marxa, destaca la col·laboració amb l’Escola Nàutica de la Costa Daurada per al desenvolupament d’experiències de turisme blau accessible, així com aliances amb entitats com Impulsa Igualtat o l’ISTO (International Social Tourism Organisation), que permeten ampliar l’impacte i l’abast de les iniciatives.

Una de les accions destacades actuals és el concurs SouvenirART, una iniciativa per reinterpretar l’experiència turística a través d’objectes innovadors que connectin el visitant amb el territori. Aquesta proposta busca implicar artistes, artesans i creatius locals en la construcció d’una identitat turística singular i diferenciadora per a Salou. En aquest sentit, el proper 16 de maig tindrà lloc l’exposició pública dels souvenirs, que representen una forma d’interpretar l’experiència i la relació del visitant amb el lloc.

Per a Marta Nel·lo,  la Càtedra és una “plataforma de coneixement, recerca i transferència” i ha destacat que “el paper de la Universitat és clau”

Un altre esdeveniment destacat tindrà lloc el 19 de maig, amb una jornada que inclourà diferents taules, on s’exposaran part dels resultats que han anat treballant els investigadors de la Càtedra.

En definitiva, la Càtedra aspira a posicionar l’activitat turística des de la perspectiva acadèmica i científica, afavorint una estratègia comuna per a posicionar la Costa Daurada com una destinació pionera i exemplar en sostenibilitat, innovació i qualitat.

Galeria d'imatges

catedra2.jpg

Document Actions