El batlle de Salou parla del futur del municipi en la conferència ‘Salou 2020, Un compromís de tots’
dijous 24 març 2011
Per primera vegada un alcalde de Salou presenta una conferencia per explicar a la ciutadania l’acció de govern i un conjunt de propostes de com la ciutat ha d’encarar el futur. I també per primera vegada un alcalde a utilitzat la participació ciutadana per recollir tota una sèrie d’idees i opinions per definir les línies d’actuació de futur. I així, sota el títol “Salou 2020, un compromís de tots”, ha desgranat l’estat actual del municipi per projectar-lo cap el futur amb una sèrie de solucions i estratègies. En una conferència a la sala de plens de l’Ajuntament davant bona part de la corporació municipal i molts ciutadans el màxim responsable municipal, Pere Granados, a l’inici de la seva xerrada ha dit que “he volgut fer-la sobretot per fer una proposta de cap on volem anar i fins on volem i podem arribar junts”, afegint que “una projecció que ha estat el resultat de moltes i interessants aportacions de ciutadans i ciutadanes que han volgut participar en la campanya “idees pel futur de Salou”.
Salou 2020
Després de fer un breu repàs a la feina feta durant dos anys, Granados s’ha centrat en el projecte “Salou 2020”. Tot recordant que Salou té una ubicació privilegiada i “aquesta potencialitat geogràfica i les seves condicions infraestructurals constitueixen un important actiu i un important avantatge pel municipi, des del punt de vista econòmic i la seva competitivitat, i per captar inversions”.
Per això, l’economia és i ha de ser l’eix i la prioritat principal del futur de Salou. Ha assegurat Granados que “tot allò que planifiquem, pensem i fem, ha de tenir dues dimensions o plantejaments: la rendibilitat social i la rendibilitat econòmica en termes d’interès general”, i ha manifestat que des del govern “s’han de dur a terme gestions i accions encaminades a generar confiança i dinamisme econòmic, amb l’objectiu de crear riquesa i més oportunitats laborals”. Ha matisat que “aquest govern que presideixo entén que avui, la millor política social és aquella que genera ocupació i, en conseqüència, qualitat de vida i progrés” i també ha marcat les pautes estratègiques de com Salou pot arribar més lluny i a partir de com s’ha de definir el Salou del futur. En aquest sentit, el Batlle ha desenvolupat set punts:
1- Amb “estabilitat política”:
Salou necessita un govern estable i normalitat política. D’un govern fort i compromès amb les necessitats col•lectives i els interessos generals, i no amb interessos partidistes i personals. Un govern honest i exemplar des del punt de vista de la ètica política.
2- Trencant l’estacionalitat turística:
Trobant sinèrgies amb el sector privat, de forma que les iniciatives privades, juntament amb la seva inversió estiguin encaminades a crear riquesa i ocupació.
Potenciant les possibilitats que ens obre un nou Port Esportiu a la zona de a Pedrera i la millora de l’actual.
Amb el desenvolupoament del Sector 03. Sector estratègic que preveu la construcció de la Ciutat Esportiva, que ajudarà a posicionar Salou com a marca de turisme esportiu; la construcció d’una zona hotelera de gran qualitat a Ponent; i la construcció d’una zona de serveis i petita industria lleugera, amb una zona d’oficines per a la implantació de negocis.
Recolzant els negocis familiars, de proximitat, i de qualitat. Avançant cap a un model de comerç de qualitat. Un model de comerç capaç d’atraure clients tot l’any.
Amb incentius fiscals i bonificacions per comerços i empreses que obrin tot l’any.
Recolzant la proposta esportiva sorgida de la iniciativa privada dels campus esportius. Volem que l’esport sigui una font de riquesa també a l’hivern.
Seguint potenciant el el turisme familiar. Hem de fer que el turisme familiar de qualitat assumeixi majors quotes presencials.
Treballant perquè Salou sigui un referent educatiu i formatiu en el món del turisme.
3- Rellançant l’economia productiva:
L’acció ha de ser mirar endavant i actuar perquè els impactes de la crisi es minimitzin el més aviat possible. I davant la manca de recursos, hem d’aplicar la imaginació i les idees. Amb més economia disposarem de més llocs de feina. Amb més economia, podrem millorar els nostres serveis i equipament. Amb més economia podrem atendre socialment totes les persones i famílies amb dificultats. A l’igual que hem de ser capaços de recolzar les iniciatives empresarials i emprenedors de la gent de Salou.
4- Amb transparència i agilitat administrativa:
La participació ciutadana és l’element clau per garantir la cohesió social i el sentiment de pertinença a un municipi. Ciutadans ben informats són ciutadans que viuen la ciutat, que formen idees individuals i col•lectives, que aporten i que qüestionen. Cercar la implicació amb i des de l’ajuntament amb la societat, per assolir el màxim respecte de la promoció del desenvolupament humà i social. Modernitzar l’administració, facilitant la tramitació de documents i reduint la burocràcia.
5- Amb un urbanisme de qualitat, una ciutat social:
Projectes que qualificaran més el nostre entorn urbà: construcció del camí de ronda en la seva totalitat; remodelació del nucli antic convertint la zona el element atractiu referencial; implantació de l’Eix Cívic, gran avinguda vertebradora de la ciutat amb dotació de tots els serveis, a la zona que ara ocupa la via fèrria al pas per Salou; millores en tots els serveis públics i espais urbans (micropolítica); crear espais públics urbans i espais destinats a l’oci i el lleure juvenil; creació d’un Centre de Dia i enfortir el sistema de transport públic urbà i interurbà.
6- Amb un Salou més sostenible:
És un valor i un atractiu per crear les condicions per a la instal•lació d’empreses i de persones. Una ciutat amable i cuidada dóna més qualitat de vida.
7- Fent ciutat entre tots:
Un govern fort és aquell que sap escoltar i actua en conseqüència. El govern ha de cercar implicacions i complicitats amb la ciutadania, per tal de millorar el diàleg i arribar a consensos importants al voltant del present i el futur de Salou. La millora de la qualitat democràtica potenciant canals de participació és fonamental per arribar a un necessari pacte de ciutat.