Nou sistema digital a Salou per accelerar els informes de vulnerabilitat energètica
dijous 10 abril 2025
Salou ha implementat un sistema pioner d’automatització en els Serveis Socials per a l’obtenció dels informes de vulnerabilitat energètica, complint amb la Llei 24/2015, que estableix el dret d’accés als subministraments bàsics per a les persones i famílies en risc d’exclusió residencial.
Fins ara, l’elaboració d’aquests informes requeria un procés complex, manual i amb una elevada càrrega administrativa que podia allargar-se diversos dies. Amb la nova eina tecnològica, desenvolupada en el marc d’un projecte pilot liderat pel Consorci AOC i en què han participat onze municipis catalans, Salou ha aconseguit reduir aquest temps a només uns minuts.
Aquesta automatització, ja plenament operativa des del mes de març, permet que, a partir d’un arxiu remès per les empreses subministradores, el sistema generi automàticament els estudis corresponents i, si escau, els informes de vulnerabilitat energètica.
El sistema contribueix a estalviar temps i recursos a l’administració, reduint les tasques administratives i establint un nou estàndard per a les Àrees Bàsiques de Serveis Socials de Catalunya
L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha posat en valor aquesta innovació i ha assegurat que “a Salou entenem que la transformació digital ha d’anar sempre al servei de les persones. Aquesta nova eina ens permet agilitzar i humanitzar l’atenció a les famílies més vulnerables, garantint una resposta ràpida i eficient davant de situacions d’urgència social. Continuarem apostant per la innovació com a motor de millora dels serveis públics i de garantia dels drets bàsics.”
Per la seva part, la regidora de Serveis Socials, Cristina Berrio, destaca que “es tracta d’un punt i seguit en la transformació digital que estem aplicant en la gestió dels Serveis Socials municipals. Les nostres treballadores poden dedicar més temps a tasques de valor afegit, aportant el seu coneixement i experiència, mentre que els informes automatitzats passen a ser revisats amb una proposta molt correcta i eficient.” I afegeix: “Hem passat d’elaborar informes en dies a obtenir-los, de forma automatitzada, en minuts.”
Aquesta automatització, ja plenament operativa des del mes de març, permet que, a partir d’un arxiu remès per les empreses subministradores, el sistema generi automàticament els estudis corresponents
“És un clar exemple d’aplicació de les tecnologies de la informació i dels principis d’interoperabilitat entre administracions, que repercuteix directament en la millora del servei als nostres usuaris”, explica el regidor de Noves Tecnologies, Sebastià Domínguez.
El sistema contribueix a estalviar temps i recursos a l’administració, reduint les tasques administratives i establint un nou estàndard per a les Àrees Bàsiques de Serveis Socials de Catalunya.
Aquest projecte va ser presentat al Congrés Digital 2025 – La Revolució dels Governs Intel·ligents, com a exemple de col·laboració entre administracions i aplicació pràctica de la tecnologia al servei de les persones.