Salou organitza un taller de Defensa Personal i un de Sexualitat en motiu del Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència envers les Dones
dimecres 15 novembre 2017
Un conjunt d’actes adreçats a la població infantil i adulta conformen el programa per conscienciar sobre la violència masclista
La lectura del manifest es realitzarà el divendres 24 de novembre a les 18h a la Sala Costa Daurada
El Servei d’Informació i Assessorament a les Dones (SIAD) de l’Ajuntament de Salou ha programat un conjunt d’activitats amb motiu del Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència envers les Dones. Aquesta iniciativa forma part del II Pla Local d’Igualtat adreçat a la ciutadania de 2015-2019 i pretén fomentar la igualtat de gènere i conscienciar a la societat per tal de reduir els actes de violència masclista. La regidora de Benestar i Serveis Socials de l’Ajuntament de Salou, Estela Baeza, afirma:
“L’any 2017 esta sent tràgic en quant a víctimes de violència masclista, motiu per el qual és imprescindible que com a municipi i com a societat seguim lluitant per eradicar aquesta xacra. Amb aquests actes pretenem reivindicar i fomentar els valors d’igualtat entre homes i dones, així com la conscienciació sobre la gran problemàtica de la violència masclista”.
Una de les activitats que formen part d’aquest programa està dirigida exclusivament als més petits i petites. Es tracta d’un conta contes, “El tigre i el gos” a càrrec de Silvia Palazón i dirigit al nivell de P5 de les escoles públiques. El 14 de novembre s’ha realitzat a l’Escola Santa Maria del Mar, i a les properes escoles es duran a terme el 21 de novembre a l’Escola Voramar, el 5 de desembre a l’Escola Salou i el 14 de desembre a l’Escola Europa. Aquest conte permet veure com a través del personatge del tigre es manifesta la violència masclista envers una de les filles del sultà, la Taira. Es podran percebre els conceptes de maltractament psicològic -el qual comprèn insults, menyspreus, humiliacions i amenaces d’agressions físiques-, de control i domini, d’aïllament i abús social i ambiental, d’abús econòmic i de destrucció de l’autoestima. Aquest fet contrastarà amb la figura del gos, representant de la relació d’igualtat i respecte i de confiança i recolzament; així com d’honestedat i responsabilitat, amb una altra filla del sultà, l’Aira. La finalitat d’aquesta activitat és conscienciar-los des de ben petits dels conceptes d’igualtat de gènere i de respecte envers les dones.
El 19 i el 26 de novembre es durà a terme un taller de Defensa Personal al Pavelló Municipal d’Esports de Salou, adreçat especialment a dones, per fer possible la defensa d’agressions físiques d’homes vers les dones. Els objectius principals són donar a conèixer els principis fonamentals de la defensa personal, els usos i els mitjans de l’agressor i del seu “modus operandi” bàsic, i els usos i mitjans bàsics de defensa personal. A més, permet actualitzar i especialitzar a les assistents sobre tècniques bàsiques de defensa personal front agressions i amenaces amb armes.
El 23 i el 30 de Novembre es realitzaran dos sessions de 10h a 12h a l’Espai Mas que conformen el Taller de Sexualitat Sana, també adreçat exclusivament a dones. En una durada total de 4 hores es pretén que les dones assistents puguin viure la seva pròpia sexualitat d’una manera més harmoniosa i equilibrada, a partir de l’acceptació de la sexualitat, la no idealització del sexe i la integració dels impulsos. També ajudarà a gestionar el si i el no en les relacions sexuals, la respiració i les tècniques d’equilibri; i a conèixer què és i per a què serveix el Tantrisme. Per assistir a tots dos tallers es necessitarà una inscripció prèvia, ja que les places són limitades.
Com el Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència envers les Dones és el dissabte 25, els actes commemoratius es traslladaran al 24 divendres novembre. A les 17h, el Grup de Dones de Salou oferirà la projecció del documental “El orden de las cosas”, i un col·loqui a càrrec de l’Antena de Coneixement de la URV a la Sala Costa Daurada. Seguidament, a les 18h, es procedirà a la lectura del manifest per part de l’Associació dones senegaleses de Salou, el Grup de Dones de Salou i una nova associació de dones en fase de constitució.
A més, s’inaugurarà posteriorment l’exposició “Dones, Força, Canvi” al passadís del Teatre Auditori de Salou, a càrrec de la Fundació Vicente Ferrer (FVF), un acte obert a tota la ciutadania, i el 28 de novembre es realitzarà una xerrada en motiu de l’exposició, que finalitzarà el programa. Es tracta d’una mostra de la vida quotidiana de set dones que, amb el suport de la FVF, han aconseguit trencar amb les estructures socials que oprimeixen al conjunt de dones, aconseguint així un millor futur per a elles i les seves famílies.